Solar panels for a detached house or a cottage – which is smarter?

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Solar panels for a detached house or a cottage – which is smarter?

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa ensisijaisesti omakotitaloon vai mökille? Tämä kysymys voi helposti herätä, kun harkitaan aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

Mökki vs. omakotitalo

Sähköjärjestelmän asennuttaminen mökille voi tuntua houkuttelevalta; mökkiä käytetään yleensä kesäisin, jolloin myös aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan. On kuitenkin monia syitä sille, miksi mökki ei välttämättä ole yhtä hyvä kohde aurinkopaneelien asennukselle, kuin omakotitalo. Monet mökit eivät ole kytkettynä sähköverkkoon, jolloin ylijäämäsähköä ei voida myydä takaisin. Tämän lisäksi mökkeihin sopivat yleensä pienehköt sähköjärjestelmät, joiden hyöty suhteessa hintaan ei ole yhtä hyvä kuin omakotitaloihin käytetyissä suuremmissa järjestelmissä. Toisinaan mökit sijaitsevat saaressa, jolloin eteen nousee myös logistisia haasteita.

Omakotitalot taas ovat käytännössä aina yhdistetty sähköverkkoon ja niihin sopivat suuremmat ja hyötysuhteeltaan paremmat aurinkosähköjärjestelmät. Myös kesällä aikaa vietetään tyypillisesti enemmän omassa kodissa kuin mökillä, minkä ansiosta aurinkosähköstä pääsee nauttimaan paremmin, jos paneelit on asennettu omakotitaloon.

Kokonaisuus pitää ottaa huomioon

Yllämainituista syistä aurinkopaneelit kannattaa useimmiten asennuttaa ensisijaisesti omakotitaloon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aurinkopaneelien hankkiminen mökkiin olisi toisinaan kannattavaa. Suuriin, sähköverkkoon yhdistettyihin mökkeihin, aurinkosähköjärjestelmä sopii erittäin hyvin. Jos mökissä ei ole sähköjä, on aurinkosähköjärjestelmä usein huomattavasti parempi vaihtoehto verrattuna kalliin sähköliittymän hankkimiseen.

Kuinka hyvin sinun talosi sopii aurinkosähkön tuottoon? Se selviää Taloturvan maksuttoman aurinkosähkökartoituksen avulla. 

Articles published by Hausoturva

Taloturva publishes useful information on housing, living and especially on single-family housing.

Taloturva is the number one provider of plumbing repairs for detached houses in Finland, and we can have your house repaired in 3 days, and you don’t have to move out.

We also carry out free drainage surveys in private houses, because we want to prevent water damage in Finland. Do you know the condition of the plumbing in your house?

Subscribe to our free tips magazine

In the tipsheet you will find information on plumbing repairs, single-family housing and related costs.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Leave a request for a quote in 25 seconds

Is your private house in need of a plumbing repair or maintenance? Ask us for a quote, you won’t be disappointed!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.