Aurinkopaneelit omakotitaloon vai mökille – kumpi on fiksumpaa?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Aurinkopaneelit omakotitaloon vai mökille – kumpi on fiksumpaa?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
aurinkopaneelit mökille

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa ensisijaisesti omakotitaloon vai mökille? Tämä kysymys voi helposti herätä, kun harkitaan aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

Mökki vs. omakotitalo

Sähköjärjestelmän asennuttaminen mökille voi tuntua houkuttelevalta; mökkiä käytetään yleensä kesäisin, jolloin myös aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan. On kuitenkin monia syitä sille, miksi mökki ei välttämättä ole yhtä hyvä kohde aurinkopaneelien asennukselle, kuin omakotitalo. Monet mökit eivät ole kytkettynä sähköverkkoon, jolloin ylijäämäsähköä ei voida myydä takaisin. Tämän lisäksi mökkeihin sopivat yleensä pienehköt sähköjärjestelmät, joiden hyöty suhteessa hintaan ei ole yhtä hyvä kuin omakotitaloihin käytetyissä suuremmissa järjestelmissä. Toisinaan mökit sijaitsevat saaressa, jolloin eteen nousee myös logistisia haasteita.

Omakotitalot taas ovat käytännössä aina yhdistetty sähköverkkoon ja niihin sopivat suuremmat ja hyötysuhteeltaan paremmat aurinkosähköjärjestelmät. Myös kesällä aikaa vietetään tyypillisesti enemmän omassa kodissa kuin mökillä, minkä ansiosta aurinkosähköstä pääsee nauttimaan paremmin, jos paneelit on asennettu omakotitaloon.

Kokonaisuus pitää ottaa huomioon

Yllämainituista syistä aurinkopaneelit kannattaa useimmiten asennuttaa ensisijaisesti omakotitaloon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aurinkopaneelien hankkiminen mökkiin olisi toisinaan kannattavaa. Suuriin, sähköverkkoon yhdistettyihin mökkeihin, aurinkosähköjärjestelmä sopii erittäin hyvin. Jos mökissä ei ole sähköjä, on aurinkosähköjärjestelmä usein huomattavasti parempi vaihtoehto verrattuna kalliin sähköliittymän hankkimiseen.

Kuinka hyvin sinun talosi sopii aurinkosähkön tuottoon? Se selviää Taloturvan maksuttoman aurinkosähkökartoituksen avulla. 

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

aurinkopaneelit mökille
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.