Solpaneler för ett fristående hus eller en stuga – vilket är smartast?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Solpaneler för ett fristående hus eller en stuga – vilket är smartast?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Ska solpaneler i första hand installeras i en villa eller i ett fritidshus? Denna fråga kan lätt dyka upp när man överväger att köpa en solcellsanläggning.

Stuga vs. fristående hus

Att installera ett elsystem i en stuga kan verka attraktivt; stugan används vanligtvis på sommaren, när utbytet från solpaneler också är som störst. Det finns dock många anledningar till att en stuga kanske inte är en lika bra plats att installera solpaneler på som ett fristående hus. Många stugor är inte anslutna till elnätet, så överskottsel kan inte säljas tillbaka. Dessutom är stugor i allmänhet lämpliga för mindre elsystem, som inte ger samma valuta för pengarna som de större system som används i fristående hus. Ibland ligger stugorna på en ö, vilket också innebär logistiska utmaningar.

Friliggande hus är däremot praktiskt taget alltid anslutna till elnätet och lämpar sig därför för större och effektivare solcellssystem. På sommaren tillbringar man dessutom mer tid hemma än i stugan, vilket gör det lättare att utnyttja solenergin om panelerna installeras i ett fristående hus.

Helheten måste beaktas

Av ovanstående skäl är det oftast bäst att installera solpaneler främst i ett fristående hus. Det betyder dock inte att det inte ibland kan löna sig att installera solpaneler på ditt fritidshus. För stora stugor som är anslutna till elnätet är en solcellsanläggning mycket lämplig. Om det inte finns någon el i stugan är en solcellsanläggning ofta ett mycket bättre alternativ än en dyr elanslutning.

Hur väl lämpat är ditt hus för solenergi? Det kan du ta reda på med hjälp av den kostnadsfria solelundersökningen från Taloturva.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.