How well prepared are you for a power cut or a severe cold snap? Take the test!

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

How well prepared are you for a power cut or a severe cold snap? Take the test!

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Testaa, kuinka valmis olet poikkeaviin olosuhteisiin.

Alkuvuoden laajat sähkökatkot Kainuun alueella muistuttavat meitä siitä, kuinka riippuvaisia olemme sähköstä. Etenkin sähkölämmitteiset omakotitalot ilman tulisijaa viilenevät nopeasti, jos sähkökatko pitkittyy. Vuorokaudessa lämpötila voi pudota viiteentoista asteeseen, ja jo viikossa jopa nollaan.

Jokaisen omakotiasujan on hyvä uhrata muutama ajatus sille, miten toimisi pitkän sähkökatkon aikana ja miten pakkasen aiheuttamia ongelmia voi ennaltaehkäistä.

Pakkanen on vesiputkien arkkivihollinen

Kireä pakkasjakso laittaa omakotitalon talotekniikan koville ilman sähkökatkoakin. Vesiputket voivat jäätyä, ja puutteet lämpöeristeissä koetella lämmitysjärjestelmän sietokykyä. Purevalla pakkasella kylmä vedon tunne paljastaa, mistä kohtaa ikkunoiden tai ovien tiivisteet vuotavat. 

Vuotokohdat kannattaa tiivistää rautakaupasta saatavilla ikkunatiivisteillä, joiden hinta vaihtelee 5-20 euron välillä. Teipit ja muut viritelmät toimivat heikosti ja vain pilaavat maalipinnan.

Vesiputkien kohdalla on tärkeää pitää vesimittari sulana. Vesimittari sijaitsee veden pääsulun yhteydessä, ja sen voi paketoida esimerkiksi huopien sisään, jos lämpötila pääsee laskemaan alle nolla-asteen. Jos talossa on putkiston sisään asennetut lämpövastukset, varmista niiden toimivuus.

Maan alla kulkevia putkia voi suojata käyttämällä lunta eristeenä. Paksu lumipeite estää roudan tunkeutumista maahan. Voit myös valuttaa kylmää vesinoroa hanasta. Vesi pysyy sulana niin kauan kuin virta pitää sen liikkeessä.

Lue lisää pakkasjaksoon varautumisesta täällä

Näin toimit, jos sähkökatko pitkittyy

Kun talo yhtäkkiä pimenee ja sähkölaitteet sammuvat, tarkista ensiksi sähköpääkeskuksesta, onko syynä sulakkeen palaminen. Muista katkaista virta kiukaasta tai liedestä, jos ne sattuivat olemaan päällä sähkökatkon alkaessa.

Jos sähköt eivät heti palaa, sulje ikkunat ja estä ilmanvaihto. Lämmitä takka ja seuraa sisälämpötilaa. Jos lämpötila laskee alle 15 asteen eikä sähkökatkon päättymisestä ole tietoa, on viisasta keskittää kaikki lämmitystoimet yhteen tilaan.

Peitä ikkunoita ja ovia vilteillä ja lisää mattoja lattialle. Syö pois helposti pilaantuvat ruuat kuten kalat ja äyriäiset. Olethan miettinyt etukäteen, miten valmistat ruokaa ilman sähköä? Pakastimen sisällön voi siirtää ulkotiloihin, jos lämpötila ulkona on selkeästi miinuksen puolella. 

Jos vedentulo lakkaa ja tarve vaatii, viranomaiset järjestävät vedenjakelupisteitä. Älä heitä pois sitä vanhaa paristollista radiota komeron perukoilla. Se saattaa vielä nousta arvoon arvaamattomaan.

Jo muutamalla niksillä voit tehdä sähkökatkostakin elämyksen

  • Pidä yllä riittävä varasto kynttilöitä, niin teet sähkökatkostakin tunnelmallisen
  • Pidä 3-7 päivän kotivara eli varasto kuivia elintarvikkeita, joita on helppo valmistaa
  • Pidä auton polttoainetankki aina riittävän täynnä, niin pärjäät hyvän tovin, vaikka huoltoasemat olisivat kiinni

Testaa, kuinka valmis olet poikkeaviin olosuhteisiin.

Articles published by Hausoturva

Taloturva publishes useful information on housing, living and especially on single-family housing.

Taloturva is the number one provider of plumbing repairs for detached houses in Finland, and we can have your house repaired in 3 days, and you don’t have to move out.

We also carry out free drainage surveys in private houses, because we want to prevent water damage in Finland. Do you know the condition of the plumbing in your house?

Subscribe to our free tips magazine

In the tipsheet you will find information on plumbing repairs, single-family housing and related costs.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Leave a request for a quote in 25 seconds

Is your private house in need of a plumbing repair or maintenance? Ask us for a quote, you won’t be disappointed!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.