Hur väl förberedd är du för ett strömavbrott eller en kraftig köldknäpp? Gör testet!

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Hur väl förberedd är du för ett strömavbrott eller en kraftig köldknäpp? Gör testet!

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Testa hur förberedd du är på onormala förhållanden.

De omfattande strömavbrotten i Kainuu-regionen i början av året påminner oss om hur beroende vi är av elektricitet. Särskilt eluppvärmda småhus utan öppen spis kyls snabbt ner om strömavbrottet blir långvarigt. Inom en dag kan temperaturen sjunka till femton grader och inom en vecka till noll.

Alla husägare bör ägna en stund åt att fundera över vad de ska göra under ett långt strömavbrott och hur de ska förebygga problem som orsakas av frost.

Frost är vattenledningarnas värsta fiende

En kraftig köldknäpp sätter byggnadstekniken i ett enfamiljshus på prov även utan strömavbrott. Vattenledningar kan frysa sönder och brister i värmeisoleringen kan sätta värmesystemets motståndskraft på prov. Vid bitande kyla avslöjar den kalla, dragiga känslan var tätningarna i dina fönster eller dörrar läcker.

Du bör täta läckagepunkter med fönstertätningar som finns i järnaffärer och kostar mellan 5 och 20 euro. Tejper och andra avstämningsanordningar fungerar dåligt och förstör bara färgytan.

För vattenledningar är det viktigt att hålla vattenmätaren upptinad. Vattenmätaren är placerad vid huvudvattenavstängningen och kan till exempel lindas in i filtar om temperaturen sjunker under noll. Om huset har värmemotstånd i rören, kontrollera att de fungerar.

Underjordiska rör kan skyddas genom att använda snö som isolering. Ett tjockt snötäcke förhindrar att tjälen tränger ner i marken. Du kan också hälla kallt vatten från kranen. Vattnet förblir smält så länge strömmen håller det i rörelse.

Läs mer om hur du förbereder dig för köldknäppen här

Så här gör du om strömavbrottet blir långvarigt

Om det plötsligt blir mörkt i huset och dina elektriska apparater slocknar ska du först kontrollera med elcentralen om det är en säkring som har gått. Kom ihåg att stänga av strömmen till spis eller spisplatta om den var på när strömavbrottet började.

Om strömmen inte går tillbaka omedelbart, stäng fönstren och blockera ventilationen. Värm eldstaden och övervaka inomhustemperaturen. Om temperaturen sjunker under 15 grader och du inte vet när strömavbrottet upphör är det klokt att koncentrera alla uppvärmningsaktiviteter till ett rum.

Täck fönster och dörrar med galler och lägg mattor på golvet. Ät lättfördärvliga livsmedel som fisk och skaldjur. Har du funderat på hur du ska laga mat utan el? Innehållet i frysen kan flyttas utomhus om temperaturen utomhus är långt under fryspunkten.

Om vattentillförseln upphör och behovet uppstår kommer myndigheterna att organisera vattenposter. Kasta inte bort den gamla batteridrivna radion som står längst in i skåpet. Det kan fortfarande stiga i värde till oförutsägbara nivåer.

Med några få knep kan du göra även ett strömavbrott till en upplevelse

  • Ha tillräckligt med stearinljus för att göra även ett strömavbrott stämningsfullt
  • Ha ett 3-7 dagars förråd av torrfoder som är lätt att tillaga
  • Håll alltid bilens bränsletank full så att den räcker ett bra tag, även när bensinstationerna är stängda

Testa hur förberedd du är på onormala förhållanden.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.