Kuinka hyvin olet varautunut sähkökatkoa tai kovaa pakkasjaksoa varten? Tee testi!

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Kuinka hyvin olet varautunut sähkökatkoa tai kovaa pakkasjaksoa varten? Tee testi!

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Testaa, kuinka valmis olet poikkeaviin olosuhteisiin.

Alkuvuoden laajat sähkökatkot Kainuun alueella muistuttavat meitä siitä, kuinka riippuvaisia olemme sähköstä. Etenkin sähkölämmitteiset omakotitalot ilman tulisijaa viilenevät nopeasti, jos sähkökatko pitkittyy. Vuorokaudessa lämpötila voi pudota viiteentoista asteeseen, ja jo viikossa jopa nollaan.

Jokaisen omakotiasujan on hyvä uhrata muutama ajatus sille, miten toimisi pitkän sähkökatkon aikana ja miten pakkasen aiheuttamia ongelmia voi ennaltaehkäistä.

Pakkanen on vesiputkien arkkivihollinen

Kireä pakkasjakso laittaa omakotitalon talotekniikan koville ilman sähkökatkoakin. Vesiputket voivat jäätyä, ja puutteet lämpöeristeissä koetella lämmitysjärjestelmän sietokykyä. Purevalla pakkasella kylmä vedon tunne paljastaa, mistä kohtaa ikkunoiden tai ovien tiivisteet vuotavat. 

Vuotokohdat kannattaa tiivistää rautakaupasta saatavilla ikkunatiivisteillä, joiden hinta vaihtelee 5-20 euron välillä. Teipit ja muut viritelmät toimivat heikosti ja vain pilaavat maalipinnan.

Vesiputkien kohdalla on tärkeää pitää vesimittari sulana. Vesimittari sijaitsee veden pääsulun yhteydessä, ja sen voi paketoida esimerkiksi huopien sisään, jos lämpötila pääsee laskemaan alle nolla-asteen. Jos talossa on putkiston sisään asennetut lämpövastukset, varmista niiden toimivuus.

Maan alla kulkevia putkia voi suojata käyttämällä lunta eristeenä. Paksu lumipeite estää roudan tunkeutumista maahan. Voit myös valuttaa kylmää vesinoroa hanasta. Vesi pysyy sulana niin kauan kuin virta pitää sen liikkeessä.

Lue lisää pakkasjaksoon varautumisesta täällä

Näin toimit, jos sähkökatko pitkittyy

Kun talo yhtäkkiä pimenee ja sähkölaitteet sammuvat, tarkista ensiksi sähköpääkeskuksesta, onko syynä sulakkeen palaminen. Muista katkaista virta kiukaasta tai liedestä, jos ne sattuivat olemaan päällä sähkökatkon alkaessa.

Jos sähköt eivät heti palaa, sulje ikkunat ja estä ilmanvaihto. Lämmitä takka ja seuraa sisälämpötilaa. Jos lämpötila laskee alle 15 asteen eikä sähkökatkon päättymisestä ole tietoa, on viisasta keskittää kaikki lämmitystoimet yhteen tilaan.

Peitä ikkunoita ja ovia vilteillä ja lisää mattoja lattialle. Syö pois helposti pilaantuvat ruuat kuten kalat ja äyriäiset. Olethan miettinyt etukäteen, miten valmistat ruokaa ilman sähköä? Pakastimen sisällön voi siirtää ulkotiloihin, jos lämpötila ulkona on selkeästi miinuksen puolella. 

Jos vedentulo lakkaa ja tarve vaatii, viranomaiset järjestävät vedenjakelupisteitä. Älä heitä pois sitä vanhaa paristollista radiota komeron perukoilla. Se saattaa vielä nousta arvoon arvaamattomaan.

Jo muutamalla niksillä voit tehdä sähkökatkostakin elämyksen

  • Pidä yllä riittävä varasto kynttilöitä, niin teet sähkökatkostakin tunnelmallisen
  • Pidä 3-7 päivän kotivara eli varasto kuivia elintarvikkeita, joita on helppo valmistaa
  • Pidä auton polttoainetankki aina riittävän täynnä, niin pärjäät hyvän tovin, vaikka huoltoasemat olisivat kiinni

Testaa, kuinka valmis olet poikkeaviin olosuhteisiin.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen, putkiremontteihin, LVI-asioihin sekö etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon? 

Varaa ilmainen viemärikuvaus tästä!

Taloturvan artikkelit