Careless use of the sewer is a health risk – don’t make these mistakes

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Careless use of the sewer is a health risk – don’t make these mistakes

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Kodin viemäri on syytä ottaa vakavasti. Jos viemäriputkisto ei syystä tai toisesta toimi, saattaa tämä aiheuttaa hajuhaitan sekä vakavan terveysriskin. Mikäli viemäriputki on esimerkiksi syöpynyt puhki, hengitysilmaan voi päästä haitallisia metaania sisältäviä kaasuja. Viemäriin liittyvien riskien lisäksi on tärkeää tiedostaa, että asukkaiden omalla toiminnalla voi olla valtava vaikutus viemäriputkiston toimintakuntoon. Olemme siksi koostaneet kolme yleistä omakotitaloasukkaiden tekemää virhettä, jotka vahingoittavat viemärin toimintaa.

Viemäriin kannattaa laittaa vain sitä itseään

Ehdottomasti yksi yleisimmistä virheistä on viemärin täyttäminen kaikella sinne kuulumattomalla. Esimerkiksi ruoantähteet, talouspaperi ja tamponit tukkivat putket erittäin tehokkaasti; jo pelkkä vanupuikko voi riittää aiheuttamaan tukoksen. Paistorasvojen kaataminen viemäriin sen sijaan kuluttaa putkia, mikä pitkässä juoksussa johtaa vakaviin vaurioihin.

Valitettavan usein omakotitaloasukkaat myös tekevät muutoksia kotinsa viemäriputkistoon ilman vaadittavaa asiantuntemusta. Katolle saatetaan esimerkiksi asentaa liian kapea tuuletusputki tai sen päälle asennetaan oma pieni ”katto”. Tämä johtaa helposti putken jäätymiseen talvella. Kun viemärin kaasut eivät pääse pakenemaan tuuletusputkesta, ne päätyvät sisäilmaan ja vaarantavat terveyden. Kaikki muutokset kodin putkiin kannattaa ehdottomasti teettää asianmukaisella ammattilaisella, joka osaa ottaa kokonaisuuden huomioon.

Usein käy myös niin, että omakotitalon viemäriputkien kuntoa ei tarkisteta riittävän säännöllisesti. Viemärin kunto ei näy ulospäin ja niinpä koko asia on helppo unohtaa. Putkien kunnon tarkistus on kuin hammaslääkärillä käynti; tiedetään, että pitäisi mennä, mutta tahtoa ei löydy. Lopulta saapuu päivä, jona asioiden korjaaminen on liian myöhäistä. Viemäriputket kannattaa tarkistuttaa noin viiden vuoden välein ammattilaisella, jolla on käytössä asianmukaiset viemärinkuvausvälineet. Yleisestä harhaluulosta poiketen myös uuden talon viemäriputket kannattaa tarkistuttaa rakennusvirheiden varalta.

3 yleisintä virhettä

  • Viemärin tukkiminen sinne kuulumattomalla tavaralla
  • Omat kotikutoiset korjausratkaisut
  • Viemärien kunnon tarkastuksen laiminlyönti

Artikkelissa Viemärin sukitus omakotitaloissa? kerromme, sukituksen hyödyt verrattuna muihin menetelmiin.

LVIturvalta saa halutessaan maksuttoman viemärikuvauksen, joka ei sido sinua mihinkään. Varsinkin, jos kodin putket ovat yli 25 vuotta vanhat, kannattaa niiden kuntoa pitää silmällä ikävän ja kalliin vesivahingon varalta.

Articles published by Hausoturva

Taloturva publishes useful information on housing, living and especially on single-family housing.

Taloturva is the number one provider of plumbing repairs for detached houses in Finland, and we can have your house repaired in 3 days, and you don’t have to move out.

We also carry out free drainage surveys in private houses, because we want to prevent water damage in Finland. Do you know the condition of the plumbing in your house?

Subscribe to our free tips magazine

In the tipsheet you will find information on plumbing repairs, single-family housing and related costs.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Leave a request for a quote in 25 seconds

Is your private house in need of a plumbing repair or maintenance? Ask us for a quote, you won’t be disappointed!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.