Viemärin huoleton käyttö on terveysriski – älä tee näitä virheitä

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Viemärin huoleton käyttö on terveysriski – älä tee näitä virheitä

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
vesivahinko

Kodin viemäri on syytä ottaa vakavasti. Jos viemäriputkisto ei syystä tai toisesta toimi, saattaa tämä aiheuttaa hajuhaitan sekä vakavan terveysriskin. Mikäli viemäriputki on esimerkiksi syöpynyt puhki, hengitysilmaan voi päästä haitallisia metaania sisältäviä kaasuja. Viemäriin liittyvien riskien lisäksi on tärkeää tiedostaa, että asukkaiden omalla toiminnalla voi olla valtava vaikutus viemäriputkiston toimintakuntoon. Olemme siksi koostaneet kolme yleistä omakotitaloasukkaiden tekemää virhettä, jotka vahingoittavat viemärin toimintaa.

Viemäriin kannattaa laittaa vain sitä itseään

Ehdottomasti yksi yleisimmistä virheistä on viemärin täyttäminen kaikella sinne kuulumattomalla. Esimerkiksi ruoantähteet, talouspaperi ja tamponit tukkivat putket erittäin tehokkaasti; jo pelkkä vanupuikko voi riittää aiheuttamaan tukoksen. Paistorasvojen kaataminen viemäriin sen sijaan kuluttaa putkia, mikä pitkässä juoksussa johtaa vakaviin vaurioihin.

Valitettavan usein omakotitaloasukkaat myös tekevät muutoksia kotinsa viemäriputkistoon ilman vaadittavaa asiantuntemusta. Katolle saatetaan esimerkiksi asentaa liian kapea tuuletusputki tai sen päälle asennetaan oma pieni ”katto”. Tämä johtaa helposti putken jäätymiseen talvella. Kun viemärin kaasut eivät pääse pakenemaan tuuletusputkesta, ne päätyvät sisäilmaan ja vaarantavat terveyden. Kaikki muutokset kodin putkiin kannattaa ehdottomasti teettää asianmukaisella ammattilaisella, joka osaa ottaa kokonaisuuden huomioon.

Usein käy myös niin, että omakotitalon viemäriputkien kuntoa ei tarkisteta riittävän säännöllisesti. Viemärin kunto ei näy ulospäin ja niinpä koko asia on helppo unohtaa. Putkien kunnon tarkistus on kuin hammaslääkärillä käynti; tiedetään, että pitäisi mennä, mutta tahtoa ei löydy. Lopulta saapuu päivä, jona asioiden korjaaminen on liian myöhäistä. Viemäriputket kannattaa tarkistuttaa noin viiden vuoden välein ammattilaisella, jolla on käytössä asianmukaiset viemärinkuvausvälineet. Yleisestä harhaluulosta poiketen myös uuden talon viemäriputket kannattaa tarkistuttaa rakennusvirheiden varalta.

3 yleisintä virhettä

  • Viemärin tukkiminen sinne kuulumattomalla tavaralla
  • Omat kotikutoiset korjausratkaisut
  • Viemärien kunnon tarkastuksen laiminlyönti

Artikkelissa Viemärin sukitus omakotitaloissa? kerromme, sukituksen hyödyt verrattuna muihin menetelmiin.

LVIturvalta saa halutessaan maksuttoman viemärikuvauksen, joka ei sido sinua mihinkään. Varsinkin, jos kodin putket ovat yli 25 vuotta vanhat, kannattaa niiden kuntoa pitää silmällä ikävän ja kalliin vesivahingon varalta.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

vesivahinko
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.