Slarvig användning av avloppet är en hälsorisk – gör inte dessa misstag

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Slarvig användning av avloppet är en hälsorisk – gör inte dessa misstag

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Ditt avloppssystem bör tas på allvar. Om avloppssystemet av en eller annan anledning inte fungerar kan det orsaka lukt och utgöra en allvarlig hälsorisk. Om till exempel ett avloppsrör har brustit kan skadliga metanhaltiga gaser släppas ut i luften som du andas. Förutom de risker som är förknippade med avlopp är det viktigt att vara medveten om att invånarnas egna handlingar kan ha en enorm inverkan på avloppssystemets prestanda. Vi har därför sammanställt tre vanliga misstag som hushållen gör och som skadar avloppets funktion.

Du ska bara slänga det du slängt i avloppet

Ett av de absolut vanligaste misstagen är att fylla avloppet med något som inte hör hemma där. Till exempel är matrester, hushållspapper och tamponger mycket effektiva för att täppa till rören; även en enkel bomullstuss kan räcka för att orsaka en blockering. Att hälla stekslam i avloppet sliter å andra sidan på rören och leder till allvarliga skador på lång sikt.

Tyvärr är det också vanligt att personer som bor i privata hus gör ändringar i avloppssystemet i sina hem utan nödvändig expertis. Du kan t.ex. installera ett ventilationsrör på taket som är för smalt, eller så kan du installera ett litet “tak” ovanpå det. Detta kan lätt leda till att röret fryser på vintern. När avloppsgaser inte kan avledas från ventilationsröret släpps de ut i inomhusluften och utgör en hälsorisk. Alla förändringar av rörsystemet i ditt hem bör definitivt utföras av en fackman som vet hur man tar hänsyn till hela bilden.

Det är också ofta så att avloppsrörens skick i ett privat hus inte kontrolleras tillräckligt regelbundet. Avloppets skick är inte synligt från utsidan och det är därför lätt att glömma bort det. Att kontrollera rörens skick är som att gå till tandläkaren; du vet att du borde gå, men du har inte viljan. Till slut kommer den dag då det är för sent att rätta till saker och ting. Du bör låta en fackman med lämplig utrustning för avloppsinspektion kontrollera avloppsrören ungefär vart femte år. I motsats till vad många tror är det också värt att kontrollera avloppsrören i ett nytt hus för byggfel.

De 3 vanligaste misstagen

  • Blockera ett avlopp med ett föremål som inte hör hemma där
  • Egna hemmagjorda reparationslösningar
  • Underlåtenhet att kontrollera avloppens skick

I artikeln Dipping avlopp i privata hus? förklarar vi fördelarna med dykning jämfört med andra metoder.

Om du vill kan du få en kostnadsfri avloppsundersökning från Plumbing Security, som inte binder dig till någonting. Särskilt om rören i ditt hem är mer än 25 år gamla är det värt att hålla ett öga på dem för att se till att de är i gott skick för att undvika otäcka och kostsamma vattenskador.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.