Vesivahinko: näin vältät, tunnistat ja reagoit

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Vesivahinko: näin vältät, tunnistat ja reagoit

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Vesivahinko on yksi omakotitaloasukkaan pahimmista painajaisista. Vahingon sattuessa rakenteita saatetaan joutua uusimaan ja pahimmillaan koko talo puretaan. Tämän jatkuvasti mediassakin esiintyvän aiheen takia haluamme jakaa tietämystämme siitä, miten vesivahingolta voi välttyä, miten sen voi havaita ja miten siihen tulee reagoida.

Vesivahingon välttäminen

Vesivahingon välttämiseksi viemäriputkisto kannattaa tarkastuttaa ammattilaisella noin viiden vuoden välein. Viemärin kuvaus sisältäpäin on ainoa tapa tarkistaa putkien kunto, sillä putkien sisäpinta paljastaa kulumisen sekä muut mahdolliset ongelmat. Uudiskohteissakin rakennusvirheet saattavat aiheuttaa vesivahingon, minkä takia putket on syytä tarkastuttaa. Lisää tietoa viemäriputkien kunnossapidosta löytyy viemäriin keskittyvästä kirjoituksestamme.

Myös käyttövesiputkistoa ja lämpöverkon putkia tulee tarkkailla säännöllisesti. Valitettavasti putket ovat usein rakenteiden sisällä, jolloin niiden kuntoa ei pääse tarkistamaan. Jos taas putkisto on näkyvillä, putkien sisällä piilevät ongelmat jäävät silti salaisuudeksi. Olemme omistaneet käyttövesiputkiston ja lämpöverkon kunnon tarkkailulle oman kirjoituksen, josta voit lukea lisää aiheesta.

Tehokkain tapa välttyä tulevalta vesivahingolta on uusia putket ajoissa. Putkien käyttöikä riippuu putkityypistä sekä monista muista tekijöistä, mutta nyrkkisääntönä 25 vuotta vanhat putket alkavat pikkuhiljaa olla tiensä päässä, elleivät ne ole muovia. Mikäli putkien ikä lähenee tätä lukemaa, kannattaa hyödyntää LVIturvan maksutonta putkien kuntokartoitusta.

Vesivahingon havaitseminen

Käyttövesiputkistoon liittyvä vesivahinko voidaan huomata vesimittarin avulla. Laita talon pääsulku sekä kaikki hanat kiinni. Pidä myös huoli, ettei pesukone tai muu vettä käyttävä laite ole päällä. Odota noin tunti ja käännä sen jälkeen pääsulku taas auki. Mikäli vesimittari liikahtaa, kodissasi saattaa olla vesivahinko. Jos taas vesimittari pyörii näkyvästi samaan aikaan kun kaikki kodin hanat ovat kiinni, on syytä huoleen; jostain vuotaa reilusti vettä.

Toisinaan vesivahinko voidaan havaita silmämääräisesti. Valitettavasti tässä tapauksessa vahinko on usein erittäin vakava. Pahimmillaan katosta tippuu vettä tai seinän kulmassa on tummaa sävyä. Seinän kosteuden voi varmistaa kädellä koskettamalla. Vesi saattaa myös näkyvästi tihkua putkien liitoskohdista. Syntyneen vahingon voi päätellä myös hajuaistin avulla. Vesivahingon paljastaa kostean maakellarin tai viemärin haju. Jälkimmäinen kielii eloperäisen veden vuodosta, eli viemäriputkirikosta.

Terveyden heikkeneminen on ehkäpä ikävin tapa havaita vesivahinko. Vahingon synnyttämä homevaurio voi aiheuttaa jatkuvaa sairastelua sekä monia muita oireita. Putkiston kuvauksen tai muun tarkistuksen yhteydessä havaittu putkirikko on huomattavasti mukavampi tapa todeta putkien tulleen tiensä päähän. Hyvällä tuurilla isoa vahinkoa ei vielä tässä vaiheessa päässyt syntymään, jolloin on vielä paljon pelastettavissa. Tämänkin takia putkien kunto kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti.

Vesivahinkoon reagointi

Jos havaitset viemäriputken aiheuttaman vesivahingon, estä välittömästi kaiken veden pääsemisen viemäriin; tämä estää vahingon laajentumisen. Toisin sanottuna pönttö, suihku ja lavuaarit ovat käyttökiellossa. Mikäli vesivahinko liittyy käyttövesiputkistoon, laita pääsulku kiinni. Lämpöverkossa esiintyvä vesivuoto romahduttaa järjestelmän paineen, jolloin vuoto loppuu itsestään. Älä kuitenkaan päästä lisää vettä lämpöverkkoon.

Ole mahdollisimman nopeasti yhteydessä kotivakuutuksesi myöntäjään. Yleensä kotivakuutuksen kautta saa kosteusmittauksen vahingon laajuuden selvittämiseksi. Jos vakuutus ei syystä tai toisesta kata syntynyttä vahinkoa, kannattaa ehdottomasti olla itse ammattilaisiin yhteydessä niin pian kuin mahdollista.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen, putkiremontteihin, LVI-asioihin sekö etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon? 

Varaa ilmainen viemärikuvaus tästä!

Taloturvan artikkelit