Näin tarkistat kotisi käyttövesiputkiston ja lämpöverkon kunnon

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Näin tarkistat kotisi käyttövesiputkiston ja lämpöverkon kunnon

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
vesihana vuotaa

Sekä lämpöverkon ja käyttövesiputkiston kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Pitämällä putkia silmällä saatat havaita merkkejä tulevasta vesivahingosta ja reagoida ennen kuin mitään vakavaa ehtii tapahtua.

Lämpöverkon kunnon tarkistaminen

Lämpöverkon paisunta-astian kunto kannattaa tarkistaa noin vuoden välein. Voit tehdä tämän itse, mikäli olet perehtynyt asiaan. Muussa tapauksessa kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Paisunta-astian tehtävänä on pitää lämpöverkon paineenvaihtelut hallinnassa. Mikäli astia menee rikki, lämpöpattereihin pääsee ilmaa, mikä aiheuttaa ruostumista.

Ilmaa voi päästä pattereiden sisälle, vaikka paisunta-astia olisi ehjä. Kodin lämpöpatterit kannattaakin ilmata aina sen mukaan, kun on tarvetta. Tarkista kodin ylimmät patterit noin kerran vuodessa. Kosketa kädellä patterin yläosaa kummastakin päästä. Mikäli patteri on muuten lämmin, mutta löydät tällä tavalla kylmän kohdan, ovat patterit ilmauksen tarpeessa. Lorina pattereiden sisällä myös paljastaa ilmauksen tarpeen; tällainen ääni voi kuulua vain, jos sisällä on ilmaa.

Lämpöverkon painetta kannattaa myös tarkkailla ja sen voit tarkistaa helposti itse painemittarista. Mikäli havaitset, ettei verkossa ole tarpeeksi painetta, järjestelmässä on jokin pielessä. Sen lisäksi, ettei lämpöverkon kiertovesipumppu toimi kunnolla ilman ylipainetta, saattaa paineettomuus pahimmillaan kieliä vesivahingosta.

Käyttövesiputkiston kunnon tarkistaminen

Käyttövedenkin puolella on muutama asia, jonka kuntoa kannattaa pitää silmällä. Yksi näistä asioista on varoventtiili, jonka toimivuus kannattaa varmistaa puolivuosittain. Varoventtiilin tehtävä on valuttaa vettä kaivoon, mikäli paine käyttövesisäiliössä pääsee kasvamaan liian suureksi. Jos venttiili ei toimi kunnolla ja paine pääsee kasvamaan hallitsemattomasti, säiliö lopulta räjähtää. Myös pannuhuone vaatii säännöllistä tarkastusta. Varoventtiilin toimivuuden voit tarkistaa itse, mutta pannuhuoneen tarkastaminen kannattaa jättää ammattilaiselle.

Tarkastele säännöllisesti myös käyttövesiputkien yleistä kuntoa. Etenkin vanhemmissa taloissa putkien kannakkeet ovat usein liian löysiä. Huono kannakointi lyhentää merkittävästi putkien käyttöikää. Joka kerta, kun vesihana avataan, paineen muutos putkissa aiheuttaa pienen tärähdyksen. Pitkässä juoksussa liitokset väsyvät ja putket lopulta hajoavat. Pidä lisäksi huoli siitä, etteivät omat arkiset toimesi turhaan rasita putkia. Esimerkiksi keittiön alakaapissa kiskoilla liikkuva roska-astia saattaa törmätä takana olevaan putkeen ja näin aiheuttaa mekaanista rasitusta.

Kun ajan hammas lopulta puree

Niin lämpöverkko kuin käyttövesiputkisto tulevat aina lopulta tiensä päähän. Putkistojen kuntoa kannattaa tarkkailla juurikin sen takia, että saisit tietää, kannattaako niitä vielä vaihtaa. Toisinaan putkien kuntoa ei edes voida tarkistaa, koska ne sijaitsevat rakenteiden sisällä. Lisäksi ongelmat putkien sisällä ovat näkymättömissä, vaikka putket olisivatkin esillä. Jos kotisi käyttövesiputkiston tai lämpöverkon ikä lähenee 30 vuotta, kannattaa toimia viimeistään nyt. Muista, että kun vahinko sattuu, on jo liian myöhäistä. Onneksi putkistojen tarkistuttamista ei tarvitse liikaa aprikoida, sillä LVIturva tarjoaa omakotitaloihin maksuttoman putkiston kuntokartoituksen.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

vesihana vuotaa
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.