No end in sight to rising electricity prices

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

No end in sight to rising electricity prices

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Sähkön hinta on kallistunut reilusti viime vuonna eikä hinnannousuille näy loppua. Hinnankorotukset ovat aiheuttaneet paljon vastustusta kuluttajissa ja ne on koettu usein epäreiluina. Aihe on useasti ottanut tuulta alleen myös mediassa. Tässä blogissa kerromme, miten sähkön hinta on kasvanut ja millä tavalla hintojen nousulta voi suojautua.

Hurja kasvu alkoi kymmenen vuotta sitten

Taloussanomien sähkön hinnannousua käsittelevä artikkeli paljastaa tilanteen laajuuden. Lehti selvitti Tilastokeskuksen ja Energiaviraston tilastojen avulla, että sähkön hinta on kallistunut selkeästi jo 90-luvun alusta asti. Kotitalouksien sähkölasku onkin kallistunut 2,6-2,7 kertaiseksi vuosina 1992-2019. Erityisesti hinnat ovat nousseet viime kymmenen vuoden aikana. Taloussanomien mukaan sähkön hinnan nousu Suomessa on noussut huomattavasti yleistä hintakehitystä vauhdikkaammin ja kasvu on merkittävää jopa Euroopan tasolla. Sähkön kallistuminen nostaa suomalaisten muutenkin suuria asumiskuluja sekä Euroopan että Pohjoismaiden vertailussa. 

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa – korotukset koetaan epäreiluiksi

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta: energian hinnasta, veroista ja siirtohinnasta. Aiheeseen voi perehtyä tarkemmin sähkön hinnan muodostumista käsittelevässä kirjoituksessa. Taloussanomien mukaan viime vuosikymmeninä sähkön hinta on kasvanut niin verojen kuin sähköenergian ja -siirron osalta. Sähkönsiirtohinnat ovat nousseet etenkin vuodesta 2015. Monet pitävät siirtohintojen nousua erityisen epäreiluna, koska sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa: sähkönsiirron hinnan perii aina paikallinen sähköyhtiö. Näin ollen sähkönsiirtohintaan ei voi vaikuttaa edes sähköyhtiötä vaihtamalla. Jos haluat muuttaa sähkönsiirron hintaa, sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin muuttaminen toisaalle.

Sähkönsiirron hintojen odotetaan kasvavan jatkossakin

Länsiväylä kirjoittaa sähkönsiirron hintaan perehtyvässä artikkelissaan, että siirtohinta voi kallistua edelleen jopa 40 %. Sähkötekniikan professori Jarmo Partanen toteaa raportissaan: ”On ennakoitavissa, että verkkoyhtiöiden siirtotariffit tulevat edelleen nousemaan. Verkkoyhtiöiden valvontamallin sallima liikevaihtojen muutos vuosien 2016–2028 aikana tullee olemaan +10–40 prosenttia verkkoyhtiöiden alueellisista olosuhteista riippuen.” Arviot siirtohintojen noususta jopa 40 prosentilla vahvistaa myös Energiaviraston ylijohtaja Simo Nurmi MTV Uutisten artikkelissa.

Sähkön siirtohinnoissa ”korotuspaineita”

MTV Uutisten artikkelissa kerrotaan, että sähköyhtiöillä on paineita korottaa siirtohintoja entisestään. Energiaviraston ylijohtaja perustelee hintojen kallistumista mm. tukkuhintojen nousulla, nousevilla tuotantokustannuksilla ja huonolla vesivuodella.

Sähköyhtiöillä ei kuitenkaan kauhean huonosti näytä menevän, edellä mainituista haasteista huolimatta. Taloussanomien artikkelin mukaan Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä ja kehittävä Fingrid kasvatti liikevoittoaan jopa 91 miljoonaan euroon. Länsiväylä taas kirjoittaa sähkönjakeluyhtiö Carunasta, joka on Finwachin tutkimuksen mukaan jättänyt maksamatta valtiolle 12 miljoonaa euroa verotuloja vuodessa. Tämä verovälttely on ollut mahdollista, koska yhtiö on ylikansallisesti omistettu.

Itse tuotettu sähkö tarjoaa suojaa hinnankorotuksilta

Sähkönsiirtohintojen nopea nousu on aiheuttanut paljon arvostelua – eikä ihme. Kritiikistä huolimatta muutosta ei ole näkyvissä. Länsiväylä kirjoittaakin karun totuuden: ”Siirtohintojen kallistumiselle ei näy loppua.”

Sähköyhtiöiden hinnankorotuksilta voi kuitenkin suojautua. Jos et halua alistua hinnankorotusten armoille, kannattaa harkita sähkön tuottamista itse esimerkiksi aurinkopaneelien avulla. Aurinkopaneeleilla tuotetusta sähköstä ei tarvitse maksaa ollenkaan sähkönsiirtomaksuja ja verotkin tulevat kyseeseen vasta yli 100 kVA:n tehoisissa järjestelmissä. Käytännössä sähkövero ei siis koske lainkaan yksittäisiä kotitalouksia.

Jos aurinkosähkö kiinnostaa, kannattaa selvittää kodin potentiaali aurinkosähkön tuottoon. Varaa omakotitaloosi maksuton aurinkosähkökartoitus, niin tiedät, millainen kokonaisuus sopii juuri sinulle ja saat samalla tarjouksen aurinkosähköjärjestelmästä. Kartoituksen varaaminen ei velvoita sinua mihinkään.

Varaa maksuton aurinkosähkökartoitus

Articles published by Hausoturva

Taloturva publishes useful information on housing, living and especially on single-family housing.

Taloturva is the number one provider of plumbing repairs for detached houses in Finland, and we can have your house repaired in 3 days, and you don’t have to move out.

We also carry out free drainage surveys in private houses, because we want to prevent water damage in Finland. Do you know the condition of the plumbing in your house?

Subscribe to our free tips magazine

In the tipsheet you will find information on plumbing repairs, single-family housing and related costs.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Leave a request for a quote in 25 seconds

Is your private house in need of a plumbing repair or maintenance? Ask us for a quote, you won’t be disappointed!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.