Omakotitalon viemäri tukossa? Näin saat sen avattua

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Omakotitalon viemäri tukossa? Näin saat sen avattua

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
suolaa lavuaariin

Taasko viemäri on tukossa? Ei hätää, tässä blogissa kerromme niin perinteisiä kuin kekseliäämpiäkin tapoja selättää temppuileva viemäri. Jos ongelma putkistossa ei ole vakava, voivat kotikonstit korjata haisevan ja tukkeutuvan viemärisi oireilun.

Viemärin tukkeutumista ei kuitenkaan kannata sivuuttaa ikinä olankohautuksella, koska se voi olla oire vakavammasta ongelmasta putkistossa. Jos viemäri usein tukkeutuu, haisee ja vetää huonosti, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Jos kuitenkin kyse on yksittäisestä kerrasta, voi olla järkevää koittaa avata tukosta ensin itse. Alle on koottu kotikonsteja, joilla viemärin avaaminen saattaa onnistua itsekin. Yrittänyttä ei laiteta!

Huom.! Muista, että viemärin avaamista ei tule missään tapauksessa tehdä oman terveyden kustannuksella. Suojaudu aina tilanteen mukaan. Pue tarvittaessa suojalasit sekä peittävä vaatetus, joka saa likaantua. Käytä aina suojakäsineitä pestessäsi lattiakaivoa.

Viemärin avaaminen kemikaaleilla

Tyypillisesti viemäritukos koitetaan avata kemikaaleilla. Nämä nestemäiset putkenavaajat sisältävät kuitenkin usein valkaisuainetta, klooria tai ammoniakkia. Näin ollen ne ovat syövyttäviä ja saattavat aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Jos käytät vahvoja kemikaaleja viemärin avaamiseen, lue käyttöohje erityisen huolellisesti ja noudata ohjeita.

Ruokasooda ja etikka

Ruokasoodaa ja etikkaa voi hyödyntää viemärin avaamisessa. Tämä Marttojenkin suosima tekniikka avaa toimiessaan viemärin ympäristöystävällisesti. Alla on ohjeet, miten sekä lavuaarin että suihkun viemärin avaaminen onnistuu ekologisesti.

Lavuaari: Aloita huuhtelemalla viemäriä muutaman minuutin ajan niin kuumalla vedellä kuin hanasta lähtee. Tämä pehmentää putkistoon juuttunutta rasvaa ja tehostaa puhdistusreaktiota. Kaada viemäriin 1dl ruokasoodaa ja heti perään 2 dl väkiviinietikkaa. Etikka reagoi ruokasoodan kanssa sihisten ja kuplien voimakkaasti. Anna seoksen vaikuttaa kymmenisen minuuttia ja huuhtele lämpimällä vedellä. Tämän jälkeen viemäri saattaa toimia taas normaalisti.

Suihku: Kuten edellä, aloita huuhtelemalla viemäriä ensin muutaman minuutin ajan niin kuumalla vedellä kuin hanasta lähtee. Kaada viemäriin 2,5 dl ruokasoodaa ja heti perään 2,5 dl väkiviinietikkaa. Tuki viemärin suu rätillä ja anna seoksen reagoida. Seoksen on hyvä antaa olla 20 minuutista jopa muutamaan tuntiin. Huuhtele aine pois kiehuvalla vedellä. Keitä siis esimerkiksi kattilallinen vettä tai täytä vedenkeitin. Kaada vesi viemäriin nopeasti, mutta muista varovaisuus kiehuvan veden kanssa.

Ruokasuola ja etikka

Jos kotona ei satu olemaan ruokasoodaa, voi olla paikallaan testata sen sijaan etikan ja suolan yhdistelmää. Sekoita teelusikallinen tavallista ruokasuolaa desiin viinietikkaa. Anna seoksen vaikuttaa tunnin. Huuhtele seos kiehuvalla vedellä.

Kylpyhuoneen viemärin avaaminen käsin

Suihkun viemärin tukkeutumisen aiheuttavat usein irronneet hiukset sekä ihon ja saippuan jämät lattiakaivossa. Avataksesi edellä mainituista syistä syntyneen tukkeuman, pue käteesi kumihanskat ja aseta lattiakaivon viereen muovipussi. Irrota viemärin kansiritilä, jos suihkussasi on sellainen. Vedä tukokset irti käsilläsi ja laita löydökset suoraan muovipussiin.

Vinkki: Voit myös käyttää apunasi rautalankaa tai esimerkiksi vanhaa metallista henkaria. Taivuta henkari auki ja nappaa hiukset viemäristä pienellä pyörivällä liikkeellä.

Hajulukon avaaminen

Hajulukko on lavuaarin alta löytyvä laite, joka estää viemärin hajujen pääsyn sisäilmaan. Jos lavuaari vetää heikosti, saattaa hajulukon avaaminen auttaa. Kun hajulukko irrotetaan, tulee sieltä vähän vettä ja likaa. Muista siis ennen hajulukon irrottamista laittaa sen alle ämpäri tai saavi. Irrotettuasi hajulukon, pese se huolellisesti esimerkiksi pulloharjalla ja puhdistusaineella. Aseta hajulukko takaisin paikalleen, mutta kiinnitä huomiota siihen, että hajulukko tulee myös asennettua takaisin oikeaoppisesti. Yleinen virhe on asentaa hajulukko huolettomasti, jolloin sen osat saattavat jäädä vinoon ja tiivisteet jopa väärinpäin. Varmista siis lopuksi hajulukon tiiviys laskemalla lavuaariin vettä.

Viemäripumppu

Viemäripumppu, eli karhupumppu, liikuttaa viemärin vesimassaa imukupin aiheuttaman paineen avulla edestakaisin. Pumppaaminen nostaa lavuaariin viemäristä irronneen lian. Lika kannattaa kerätä pois ja siirtää esimerkiksi irronneet hiustupot roskakoriin. Muista tulpata pumppauksen viereiset viemäripisteet, jos et ole aivan varma, missä tukos on. Muuten likainen viemärivesi saattaa nousta esimerkiksi keittiösi lavuaariin. Lavuaarit voi tulpata esimerkiksi teippaamalla allastulpan kiinni paikoilleen. Laittiakaivon tulppaaminen hoituu esimerkiksi muovipussin ja painon avulla.

Viemäripumppu on ekologinen ja kätevä väline, mutta sen käyttö vaatii varovaisuutta. Jos voimaa käyttää liikaa, voi käsienpesuallas heilua aiheuttaen vaurioita altaalle tai sen ympäristölle. Pumppua ei myöskään saa käyttää, jos putket ovat huonossa kunnossa, koska putkisto tai liitoskohdat voivat kärsiä paineesta. Käytä siis viemäripumppua vain, jos tiedät putkistosi kunnon. 

Ehkäise viemärin tukkeutuminen

Älä laita lavuaariin sinne kuulumattomia asioita, kuten paistirasvoja tai kahvinpuruja. Hanki keittiön lavuaariin viemärisiivilä, jotta viemäri ei tukkeudu ruokien jämistä.

Viemärin toimimisen kannalta säännöllinen pesu on elintärkeää. Huuhtele viemäriä säännöllisesti kiehuvalla vedellä tai hanan kuumimmalla vedellä muutaman minuutin ajan. Tämä pehmentää viemäriin jämähtänyttä rasvaa ja edesauttaa viemärin toimimista. Muista myös säännöllinen lattiakaivon pesu, esimerkiksi lattian pesun yhteydessä. Voit lukea toisesta blogikirjoituksestamme tarkemmin viemärin oikeanlaisesta käytöstä.

Kotikonstit eivät aina kannata

Aina viemäriä ei kannata yrittää korjata itse ja kotikutoisilla menetelmillä tekee helposti hallaa itselleen pidemmällä aikavälillä. Jos viemäriä ei ole säännöllisesti huuhdeltu kuumalla vedellä tai muutoin huollettu, kannattaa apuun kutsua ammattilainen. Toisinaan putkistossa on reikiä, jotka peittyvät vuosikausia kovettuneen rasvan ja lian seurauksena. Jos putken tällaisessa tilanteessa saa avattua itse, se voi alkaa vuotaa. Putkien avaaminen kotikonstein on ongelmallista myös silloin, jos vuosikausia putkistossa jämähtäneet rasvat ja liat lähtevät liikkelle, aiheuttaen uuden tukoksen toiseen kohtaan putkistossa.

Tarkistuta viemäri säännöllisesti

Kaikkea ei pysty kätevinkään nikkari korjaamaan itse. Valitettavasti viemärin tukkeutuminen voi tarkoittaa, että putket ovat huonossa kunnossa. Pahimmillaan tukos voi johtaa vesivahinkoon, jolla voi olla laajoja ja kauaskantoisia seurauksia. Varaa omakotitaloosi maksuton viemärikuvaus ja selvitä putkiesi todellinen kunto. Samalla saattaa löytyä vastaus siihen, miksi viemäri on tukossa: viemärikamera paljastaa myös erittäin pienet halkeamat ja tiivistevauriot. Tarvittaessa annamme myös tarjouksen viemärihuollolle tai -remontille.

Viemärin huolto kannattaa

Yksikään viemäri ei ole täydessä turvassa vaurioitumiselta ja ajan myötä jokainen viemäriputki haurastuu. Näin ollen viemärin kuntoa kannattaa pitää silmällä ja se on huollettava tarvittaessa. Viemärihuolto ehkäisee tukkeutumista ja muita viemärille tyypillisiä ongelmia. Huollon yhteydessä voidaan myös huomata piileviä vaaranpaikkoja putkistossa ennen kuin varsinaista vahinkoa ehtii tapahtua. 

Varatessasi maksuttoman viemärikuvauksen, saat myös halutessasi tarjouksen viemärihuollosta. Jokainen Taloturvan viemärihuolto tehdään huolellisesti ja räätälöidysti juuri asiakkaamme putkien tarpeeseen. Annamme myös viemärihuollon jälkeen asiakkaallemme videotallenteen huolletuista putkista, jotta työn laadun voi tarkistaa myös itse.

Varaa maksuton viemärikuvaus

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

suolaa lavuaariin
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.