Avlopp blockerat i ett privat hus? Hur man öppnar den

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Avlopp blockerat i ett privat hus? Hur man öppnar den

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Är avloppet blockerat igen? Oroa dig inte, i den här bloggen kommer vi att dela med oss av både traditionella och mer uppfinningsrika sätt att tackla ett besvärligt avlopp. Om problemet med avloppet inte är allvarligt kan reparationer i hemmet lösa problemet med illaluktande och igensatta avlopp.

Du bör dock aldrig bortse från ett stopp i avloppet, eftersom det kan vara ett symptom på ett allvarligare problem i rörsystemet. Om ditt avlopp ofta täpps igen, luktar illa och rinner ut dåligt bör du kontakta en fackman. Om det rör sig om en engångsföreteelse kan det dock vara klokt att försöka få bort blockeringen själv först. Här är några huskurer som du kan använda för att öppna avloppet själv. Du blir inte inlåst om du försöker!

Observera! Kom ihåg att du under inga omständigheter får öppna ett avlopp på bekostnad av din hälsa. Skydda dig alltid efter situationen. Använd skyddsglasögon vid behov och täck över kläder som kan bli smutsiga. Använd alltid skyddshandskar när du tvättar golvbrunnen.

Öppna avloppet med kemikalier

Vanligtvis öppnas ett avloppsstopp med kemikalier. Dessa flytande röröppnare innehåller dock ofta blekmedel, klor eller ammoniak. De är därför frätande och kan orsaka andningsproblem. Om du använder starka kemikalier för att öppna ett avlopp, läs bruksanvisningen särskilt noga och följ instruktionerna.

Bakpulver och vinäger

Bakpulver och vinäger kan användas för att öppna ett avlopp. Denna teknik, som även Martta föredrar, öppnar avloppet på ett miljövänligt sätt. Nedan finns instruktioner om hur du öppnar både diskbänks- och duschavloppet på ett ekologiskt sätt.

Diskbänk: Börja med att spola avloppet i några minuter med så varmt vatten som du kan få ur kranen. Detta mjukar upp fett som fastnat i rörsystemet och gör rengöringsreaktionen mer effektiv. Häll 1 dl bakpulver i avloppet, omedelbart följt av 2 dl ättika. Vinäger reagerar starkt med bakpulver och ger upphov till väsande och bubblande ljud. Låt blandningen verka i tio minuter och skölj med varmt vatten. Efter detta kan avloppet fungera normalt igen.

Dusch: Som ovan, börja med att spola avloppet i några minuter med så varmt vatten som du kan få ur kranen. Häll 2,5 dl bakpulver i avloppet, omedelbart följt av 2,5 dl ättiksprit. Täpp till avloppets mynning med en trasa och låt blandningen reagera. Blandningen ska stå i 20 minuter till några timmar. Skölj av med kokande vatten. Så koka till exempel en kastrull vatten eller fyll din vattenkokare. Häll vattnet i avloppet snabbt, men var försiktig med kokande vatten.

Bordsalt och vinäger

Om du inte har bakpulver hemma kanske du vill prova en kombination av vinäger och salt istället. Blanda en tesked bordssalt med en matsked vinäger. Låt blandningen verka i en timme. Skölj blandningen med kokande vatten.

Öppna ett avlopp i badrummet för hand

Duschavlopp blockeras ofta av löst hår och hud samt tvålrester i golvbrunnen. För att rensa ett stopp som orsakats av ovanstående, ta på gummihandskar och placera en plastpåse bredvid golvbrunnen. Ta bort avloppets täckplatta, om duschen har en sådan. Dra ut träskor med händerna och lägg fynden direkt i en plastpåse.

Tips: Du kan också använda en tråd eller t.ex. en gammal metallhängare. Vik upp hängaren och ta tag i håret från avloppet med en liten vridande rörelse.

Öppna luktfällan

En diffusor är en anordning som finns under diskbänken och som förhindrar att lukt från avloppet kommer ut i inomhusluften. Om diskbänken har ett svagt drag kan det hjälpa att öppna luktspärren. När du tar bort diffusionslåset kommer det ut lite vatten och smuts. Så kom ihåg att sätta en hink eller hink under fällan innan du tar bort den. När du har tagit bort vattenlåset ska du tvätta det noggrant, t.ex. med en flaskborste och rengöringsmedel. Sätt tillbaka diffusorn på plats, men se till att diffusorn också sätts tillbaka på rätt sätt. Ett vanligt misstag är att installera diffusionslåset slarvigt, vilket kan leda till att delarna är felriktade och till och med att tätningarna är felvända. Kontrollera slutligen att vattenlåset är tätt genom att hälla vatten i diskhon.

Pump för avloppsvatten

En avloppspump, eller björnpump, flyttar vattenmassan i avloppet fram och tillbaka med hjälp av trycket från sugkoppen. Den pumpande effekten gör att smuts som lossnat från avloppet lyfts upp i diskhon. Det är en bra idé att plocka upp smutsen och slänga t.ex. lösa hårsäckar i papperskorgen. Var noga med att plugga dräneringspunkterna intill pumpen om du inte är helt säker på var blockeringen finns. Annars kan smutsigt avloppsvatten rinna upp i t.ex. diskhon i köket. Diskhoar kan pluggas igen, t.ex. genom att tejpa fast diskhosproppen. Att plugga igen diskhon görs t.ex. med en plastpåse och en vikt.

En avloppspump är ett ekologiskt och bekvämt verktyg, men dess användning kräver försiktighet. Om du använder för mycket kraft kan handfatet svänga och orsaka skador på handfatet eller dess omgivning. Pumpen bör inte heller användas om rören är i dåligt skick, eftersom rören eller fogarna kan påverkas av trycket. Använd därför bara en avloppspump om du känner till rörens skick.

Förhindra avloppsstopp

Lägg inte saker som inte hör hemma i diskhon, t.ex. stekfett eller kaffesump. Skaffa en avloppssil till diskhon för att förhindra att avloppet täpps igen av matrester.

Regelbunden tvätt är avgörande för avloppets funktion. Spola avloppet regelbundet med kokande vatten eller det varmaste vattnet i kranen under några minuter. Detta mjukar upp fettet som fastnat i avloppet och hjälper avloppet att fungera korrekt. Kom också ihåg att tvätta golvbrunnen regelbundet, till exempel när du tvättar golvet. Du kan läsa mer om korrekt användning av avlopp i vårt andra blogginlägg.

Hemmakontakter lönar sig inte alltid

Det är inte alltid värt att försöka fixa avloppet själv, och gör-det-själv-metoder kan lätt skada dig i det långa loppet. Om avloppet inte regelbundet har spolats med hett vatten eller underhållits på annat sätt, är det värt att kontakta en fackman. Ibland finns det hål i rörsystemet som täcks av åratal av härdat fett och smuts. Om du själv kan öppna röret i en sådan situation kan det börja läcka. Att öppna rör hemma är också problematiskt om fett och smuts som har fastnat i röret under flera år börjar röra på sig och orsakar en ny blockering på en annan plats i röret.

Kontrollera avloppet regelbundet

Allt kan inte repareras av en händig mekaniker. Tyvärr kan ett igensatt avlopp betyda att dina rör är i dåligt skick. I värsta fall kan ett stopp leda till vattenskador, vilket kan få omfattande och långtgående konsekvenser. Boka en kostnadsfri dräneringsundersökning för ditt privata hem och ta reda på det verkliga tillståndet för dina rör. Samtidigt kan du kanske hitta svaret på varför avloppet är blockerat: en avloppskamera kan också avslöja mycket små sprickor och tätningsdefekter. Vid behov lämnar vi också en offert på underhåll eller reparation av avloppet.

Underhåll av avloppssystem lönar sig

Ingen avloppsledning är helt säker från skador och med tiden kommer varje avloppsrör att bli ömtåligt. Det är därför värt att hålla ett öga på avloppets skick och serva det vid behov. Underhåll av avloppsledningar förebygger stopp och andra problem som är typiska för avloppsledningar. Vid underhåll kan dolda risker i rörsystemet också upptäckas innan faktiska skador kan uppstå.

När du bokar en kostnadsfri avloppsundersökning kan du också få en offert på avloppsunderhåll om du vill. Varje avloppsunderhållstjänst på Taloturva utförs noggrant och skräddarsys efter de specifika behoven hos våra kunders rörledningar. Vi förser också våra kunder med en videoinspelning av de servade rören efter dräneringsservicen, så att de själva kan kontrollera kvaliteten på arbetet.

Boka en kostnadsfri undersökning av avloppsledningar

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.