Monien suomalaiskotien valurautaviemärit hajoamispisteessä

vanha viemäri

Monien suomalaiskotien valurautaviemärit hajoamispisteessä

Suomalaisten omakotitaloissa on viemäriputkiston materiaalina käytetty pääsääntöisesti valurautaa aina 70-lukuun asti, jonka jälkeen muoviviemärit alkoivat yleistyä. Vanhat valurautaiset putket ovat tyypillisesti alttiita vesivahingoille, sillä vuosien varrella putket ovat altistuneet korroosiolle ja muille rasitteille, mikä tekee niistä hauraita. 

Valurautaviemärin käyttöikä vaihtelee

Vuosina 1950-70 asennetun valurautaisen viemärin käyttöiästä annetaan eri lähteistä hyvin erilaisia lukuja, joista yleisin lienee 50 vuotta. Käytännön kokemus on kuitenkin osoittanut, että omakotitalon valurautaiset viemäriputket ovat toisinaan tiensä päässä jo 30 vuoden jälkeen. Vaihtelua on kuitenkin paljon, sillä putkiston elinikään vaikuttavat monet eri tekijät. Esimerkiksi kaatamalla viemäriin sinne kuulumattomia aineita voidaan merkittävästi lyhentää sen käyttöikää. Lisäksi putken seinämän vahvuus vaihtelee. Mitä paksumpi seinämä on, sitä pidempään putki pääsääntöisesti kestää. 

Rakennuslehti kirjoittaa, että moderneillakin tekniikoilla valmistetut valurautaputket ovat joissain tapauksissa syöpyneet puhki jo kahdessa vuodessa huonon asennuksen seurauksena. Tässä tosin pitää huomioida, että nykyään putken seinämävahvuus on vain 3,2 millimetriä, kun taas 1950-60 luvuilla putkien seinämät ovat olleet jopa kolme kertaa paksumpia. Tämän takia asennushetkestä kuluu enemmän aikaa, ennen kuin vanhat valurautaiset viemärit syöpyvät puhki.

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että valurautaviemärin kunto kannattaa selvittää viimeistään silloin, kun se on 25-30 vuotta vanha. Näin pystytään suuremmalla todennäköisyydellä reagoimaan ajoissa, mikäli viemäri osoittautuu huonokuntoiseksi. Jos viemäri on kuitenkin asennettu ennen 70-lukua, on remontti hyvin usein ajankohtainen.

Miksi viemäri pitää remontoida?

Haurastunut vanha putki voi johtaa vesivahinkoon, jota ei välttämättä edes huomaa heti. Pahimmassa tapauksessa likainen vesi bakteereineen pääsee virtaamaan taloon pidemmän aikaa, mikä aiheuttaa vahinkoa niin kiinteistölle kuin ihmisille. Viemärivedestä nousevien kaasujen takia viemäriputken yläosaan voi myös korroosion seurauksena muodostua reikiä, jotka päästävät kaasut hengitysilmaan, mikä voi aiheuttaa terveysriskin.

Viemärikuvaus paljastaa viemärin todellisen kunnon

Jos talossasi on vanhat valurautaiset putket, kannattaa harkita maksutonta viemärikuvausta, jossa viemäriputkeen ujutetaan kaapelin päässä oleva kamera. Vaikka viemäriputki voikin näyttää ihan hyvältä ulospäin, viemärikameran avulla päästään tarkastelemaan sen kuntoa sisältäpäin; korroosio voi heikentää putkea kummastakin suunnasta. Lisäksi putki ei koskaan heikkene tasaisesti vaan esimerkiksi keittiön viemäriputket voivat olla paljon huonommassa kunnossa kuin koko muu putkisto. Onneksi kameran avulla nähdään myös se osa putkistoa, joka on asukkailta kokonaan piilossa. Jos viemärikuvauksen päätteeksi todetaan remontin olevan ajankohtainen, annamme siitä samalla kiinteähintaisen tarjouksen. Kuvaus on aidosti maksuton eikä sido sinua mihinkään.

Haljennut valurautainen viemäriputki:

haljennut valurautaputki 2

Pyydä tarjous tai kysy lisää meiltä

Heräsikö kiinnostus? Kysy rohkeasti meiltä lisää mitä vaan asiaan tai palveluihimme liittyen, autamme mielellämme!