Gjutjärnsavlopp i många finska hem på bristningsgränsen

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Gjutjärnsavlopp i många finska hem på bristningsgränsen

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Materialet som användes för avloppsrör i finska privata hus var huvudsakligen gjutjärn fram till 1970-talet, varefter plaströr började bli vanligare. Gamla gjutjärnsrör är vanligtvis känsliga för vattenskador eftersom rören under årens lopp har utsatts för korrosion och andra påfrestningar som gör dem sköra.

Livslängden för gjutjärnsavlopp varierar

Livslängden för ett gjutjärnsavlopp som installerades mellan 1950 och 1970 varierar kraftigt från källa till källa, den vanligaste är 50 år. Praktisk erfarenhet har dock visat att avloppsrör av gjutjärn i ett enfamiljshus ibland når slutet av sin livslängd efter bara 30 år. Det finns dock en hel del variationer, eftersom en rörlednings livslängd påverkas av många olika faktorer. Att till exempel dumpa ämnen som inte hör hemma i ett avlopp kan avsevärt minska dess livslängd. Dessutom varierar styrkan i rörets vägg. Ju tjockare vägg, desto längre livslängd har röret i allmänhet.

Building Magazine skriver att gjutjärnsrör, även de som tillverkats med modern teknik, i vissa fall har korroderat efter bara två år på grund av dålig installation. Det bör dock noteras att väggtjockleken på ett rör idag endast är 3,2 mm, medan rörväggarna på 1950- och 1960-talen var upp till tre gånger tjockare. Därför tar det längre tid från installationen innan gamla gjutjärnsavlopp korroderar.

En tumregel är att en gjutjärnsavloppsledning bör kontrolleras senast när den är 25-30 år gammal. Detta ökar sannolikheten för att kunna reagera i tid om avloppet visar sig vara i dåligt skick. Om avloppet installerades före 1970-talet är det dock ofta nödvändigt att renovera det.

Varför behöver du renovera ditt avlopp?

Ett sprucket gammalt rör kan leda till vattenskador som du kanske inte ens märker direkt. I värsta fall kan smutsigt vatten och bakterier rinna in i huset under en längre tid och orsaka skador på både egendom och människor. De gaser som stiger upp ur avloppsvattnet kan också orsaka korrosion av den övre delen av avloppsröret, vilket resulterar i hål som släpper ut gaser i andningsluften, vilket kan utgöra en hälsorisk.

Avloppsavbildning visar det verkliga tillståndet i avloppet

Om ditt hus har gamla gjutjärnsrör kan du överväga en kostnadsfri avloppsundersökning, som innebär att en kamera i slutet av kabeln förs in i avloppsröret. Även om ett avloppsrör kan se bra ut från utsidan, kan en avloppskamera hjälpa dig att se rörets skick från insidan; korrosion kan försvaga röret i båda riktningarna. Dessutom försämras ett rör aldrig jämnt; till exempel kan avloppsrören i köket vara i mycket sämre skick än resten av rörsystemet. Som tur är kan du med kameran även se den del av rörledningen som är helt dold för invånarna. Om det i slutet av avloppsundersökningen fastställs att en renovering är nödvändig, kommer vi att ge en offert till fast pris. Beskrivningen är helt kostnadsfri och binder dig inte till något.

Sprucket avloppsrör i gjutjärn:

haljennut valurautaputki 2

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.