Pakkastiedote: näin estät putkien jäätymisen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Pakkastiedote: näin estät putkien jäätymisen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Pakkanen on kiristynyt viime päivinä eteläistä Suomea myöten, mikä koettelee kodin putkiston lämpöeristeitä. Vesi voi lakata virtaamasta, jos putki pääsee jäätymään. Pahimmillaan jäätyneen veden laajeneminen vaurioittaa putkia ja aiheuttaa vesivahingon.

Listasimme ylös tärkeimmät seikat, jotka on syytä huomioida pakkasten paukkuessa.

Pidä vesimittari lämpimässä

Vesimittarin tulee sijaita tilassa, jossa lämpötila ei pääse laskemaan alle nollan rajan. Jos vesimittari on jäätymäisillään, voit tilapäisesti käyttää hiustenkuivaajaa jäätymisen estämiseksi. Vesimittarille sopiva lämpötila on viiden asteen tuntumassa.

Haljennut lasinäyttö vesimittarissa viittaa jäätymiseen. Kerran jäätynyttä vesimittaria ei kannata itse sulattaa vaan pyytää apuun ammattilainen, sillä vesimittari on saattanut rikkoutua. Vioittunut mittari voi johtaa vesivahinkoon.

Valuta vettä säännöllisesti

Valuta vesinoroa hanasta tai käytä vettä säännöllisesti. Virtaava vesi ei jäädy helposti. Astetta varmempi tapa jäätymisen ehkäisemiseksi on asennuttaa lämpövastukset putkien sisään. Putkien sisällä kulkeva johdin pitää veden sulana ja lisää lämpövastusta sitä mukaan kun pakkanen kiristyy.

Jos kiinteistöä ei käytetä talven aikana, kannattaa vedenjakelu seisauttaa pääsulusta. Vaikka putki halkeaisi talven aikana, vettä ei pääse tulvimaan rajattomasti. Harkitse myös vesivuotohälyttimen hankkimista. Saatavilla on malleja, jotka lähettävät hälytyksen suoraan puhelimeen. 

Käytä lunta eristeenä

Sulje ovet ja muut aukot, jotka päästävät kylmää ilmaa putkien läheisyyteen. Putkien omat eristeet kannattaa myös tarkistaa. Ne saattavat irrota vuosien saatossa tai päätyä jyrsijöiden ruuaksi.

Kovilla pakkasilla routa voi yltää syvälle maahan, missä vesijohto kulkee. Eristyksen parantamiseksi voit lisätä lunta tai muuta materiaalia vesijohdon peittävän maan päälle.

Ehkä sinulla on kokemusta putkien jäätymisestä aiemmilta vuosilta. Paras keino estää putkien jäätyminen on oppia tuntemaan oman talonsa erityispiirteet ja varautua talveen kunnolla.

Lue lisää pakkasjaksoon varautumisesta ja tee testi täällä

Jos kotisi lämpöverkko on yli 25 vuotta vanha tai haluat pienentää energialaskuasi, aloita tästä omakotitalon lämpöverkkoremontin suunnittelu.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen, putkiremontteihin, LVI-asioihin sekö etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon? 

Varaa ilmainen viemärikuvaus tästä!

Taloturvan artikkelit