Frysbulletin: så förhindrar du att rören fryser

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Frysbulletin: så förhindrar du att rören fryser

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

De senaste dagarna har frosten tilltagit i södra Finland, vilket har satt värmeisoleringen i rören i ditt hem på prov. Vatten kan sluta rinna om röret fryser. I värsta fall kan expansionen av fruset vatten skada rörledningar och orsaka vattenskador.

Vi har listat de viktigaste sakerna att tänka på när det börjar bli kallt.

Håll vattenmätaren varm

Vattenmätaren måste vara placerad på en plats där temperaturen inte kan sjunka under noll. Om vattenmätaren är på väg att frysa kan du tillfälligt använda en hårtork för att förhindra att den fryser. En lämplig temperatur för en vattenmätare är cirka fem grader.

En sprucken glasruta på vattenmätaren indikerar frysning. Om din vattenmätare har frusit en gång ska du inte tina upp den själv utan ringa en fackman, eftersom den kan ha gått sönder. En skadad mätare kan leda till vattenskador.

Tappa ur vatten regelbundet

Tappa ur vattnet ur kranen eller använd vattnet regelbundet. Flödande vatten fryser inte så lätt. Ett mycket säkrare sätt att förhindra frysning är att installera värmemotstånd inuti rören. En ledare inuti rören håller vattnet upptinat och ökar värmemotståndet när frosten intensifieras.

Om fastigheten inte används under vintern bör du stänga av vattentillförseln från huvudavstängningsventilen. Även om röret brister under vintern kommer vattnet inte att kunna översvämma på obestämd tid. Överväg också att skaffa ett larm för vattenläckage. Det finns modeller som skickar ett larm direkt till din telefon.

Använd snö som isolering

Stäng dörrar och andra öppningar som släpper in kall luft nära rören. Du bör också kontrollera rörens egen isolering. Under årens lopp kan de falla av eller hamna som gnagarmat.

Vid sträng frost kan skräp tränga djupt ner i marken där vattenröret löper. För att förbättra isoleringen kan du lägga snö eller annat material ovanpå jorden som täcker vattenröret.

Kanske har du erfarenhet av frusna rör från tidigare år. Det bästa sättet att förhindra att rören fryser är att lära känna husets egenskaper och förbereda sig ordentligt inför vintern.

Läs mer om hur du förbereder dig för köldknäppen och gör testet här

Om ditt värmenät är äldre än 25 år eller om du vill sänka din energiräkning kan du börja planera en renovering av ditt värmenät här.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.