Ostitko omakotitalon? Vältä nämä yleiset sudenkuopat

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Ostitko omakotitalon? Vältä nämä yleiset sudenkuopat

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
Avain kämmenellä, jossa talo avaimenperä ja särkynyt sydän

Oletko hiljattain ostanut omakotitalon? Onneksi olkoon! Omakotitalo on monen suomalaisen unelma, sillä kaipaamme pysyvyyttä ja turvaa hektiseen arkeemme. Vaikka omakotiasumiseen liittyy oma rauha, kannattaa nähdä hieman vaivaa talohankinnan jälkeen, jotta talo säilyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa pitkälle tulevaisuuteen. Olemme koostaneet tähän artikkeliin asiat, jotka jokaisen omakotitalon ostaneen olisi hyvä käydä lävitse ja laittaa kuntoon.  

Käy läpi vakuutukset, kuitit ja muut asiakirjat

Ostotilanteessa olet varmasti tutkinut saamiasi asiakirjoja – erityisesti lainhuutotodistusta, rasitustodistusta, kiinteistörekisteriotetta ja kuntokartoitusraporttia. Mikäli ostamasi talo on vanha ja sillä on ollut useampia omistajia, asiakirjoja ja kuitteja tehdyistä urakoista on varmasti myös kertynyt. Osa hyödyllisistä papereista on kuitenkin saattanut kadota matkan varrella. Sinulla saattaa olla myös huoltokirja, josta löydät kiinteistön perustiedot ja erilaiset käyttöohjeet. Jos talosi on vuonna 2000 rakennettu tai uudempi, laki on vaatinut huoltokirjan laatimisen.

Ota esille myös kotisi vakuutussopimukset ja tarkasta niiden rajoitusehdot. Selvitä tarkasti, mitkä vesivahingot kotivakuutuksesi kattaa. Vakuutusyhtiö on voinut tarjota sinulle suppean tai laajan vakuutuksen. Huomioi, että laajakaan vakuutus ei takaa sitä, että vesivahinko korvataan. Kotivakuutuksiin sisältyy rajoitusehtoja, joiden mukaan vahinko korvataan vain edellytysten täyttyessä. Esimerkiksi suppeassa vakuutuksessa vesivahingot, jotka johtuvat putkiston tai liitoskohtien vuodoista, on rajattu vakuutuksen ulkopuolelle. 

Käy lisäksi läpi taloon tehdyt remontit ja niiden takuut. Kannattaa selvittää kuka takuusta vastaa, mikä on takuuaika ja millainen takuun sisältö on. Huomaa, että usein samalle urakalle on monta erilaista takuuta; esimerkiksi työlle ja materiaaleille on yleensä erilliset takuuajat ja -ehdot. Jos et löydä tietoja asiakirjoista, selvitä ne työn tehneiltä yrityksiltä ja kirjaa ylös tulevaisuuden varalle. Mikäli ongelmia tulevaisuudessa ilmenee, on helppoa ja nopeaa katsoa päivitetyt tiedot asiakirjoista. Kannattaa myös skannata kaikki dokumentit ja laittaa ne pilvipalveluun. Näin ne pysyvät paremmin tallessa ja niitä on helppoa liittää sähköpostiin liitteeksi, jos ne pitää jakaa jonkun kanssa. Tämä voi tuntua suurelta vaivalta, mutta maksaa varmasti itsensä takaisin.

Talon ostajan ja myyjän vastuujako ei ole aina yksiselitteinen

Asuntokauppalain mukaan myyjällä on velvollisuus antaa ostajalle kaikki tiedossaan olevat seikat myytävästä asunnosta. Omakotitalon myyjän vastuuajaksi on määritelty enintään viisi vuotta. Jos myyjä ei ole kertonut tiedossaan olevista asunnon virheistä, hän syyllistyy tiedonantovirheeseen ja pahimmassa tapauksessa rikoslain petoksen tunnusmerkit täyttyvät. Asuntokauppariidat ovat yksi yleisimmistä oikeusriidoista.

Voit ostajana vaatia myyjältä hinnanalennusta tai jopa kaupan purkamista, jos talossa ilmenee jotain oleellista korjattavaa ja virhe on niin sanotusti salainen, eli myyjä ei ole ollut siitä tietoinen. Huomioi, ettet kuitenkaan voi maksattaa myyjällä talon iän vaatimia peruskorjauksia ja huoltotöitä.

Jos havaitset virheen – esimerkiksi kosteusvaurion tai sisäilmaongelman – tulee sinun ilmoittaa ja esittää vaatimukset myyjälle kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisen jälkeen, sillä muutoin et asuntokauppalain mukaan voi vedota virheeseen. Kohtuullisena aikana pidetään oikeuskäytännössä 3-4 kuukautta siitä, kun virhe on havaittu. Yleisestä harhaluulosta poiketen sinulla ei siis ole aikaa raportoida virhettä myyjän viiden vuoden vastuuajan loppuun saakka. Mikäli et reklamoi ja selvitä virheen laajuutta sekä vahingon määrää ajoissa, voi myyjä vapautua virhevastuusta.

Kuntotarkastukset usein puutteellisia

Vanhoille omakotitaloille teetetään usein kuntotarkastus ennen kaupantekoa. Pidä mielessä, että kuntotarkastus ei koskaan poista osapuolten vastuita. Jos ostamassasi talossa on tehty kuntotarkastus, vastaa kuntotarkastaja työstään kuluttajasuojalain palvelusäännösten mukaisesti. Kuntotarkastajan vastuu ja sovellettava lainsäädäntö riippuvat muun muassa vahingon suuruudesta, kuntotarkastajan huolimattomuudesta ja siitä, onko vahingolla ja kuntotarkastajan työllä ollut syy-yhteyttä. Kuntotarkastaja ei vastaa kiinteistön virheistä, sillä ne ovat myyjän vastuulla. 

Jokaisen talon ostajan on hyvä muistaa se tosiasia, että kuntotarkastukset ovat usein puutteellisia. Tarkastuksessa yleensä katsotaan tilat pintapuolisesti läpi, vaikka monet vaaranpaikat piilevät rakenteiden ja putkistojen sisällä. Kuntotarkastus ei välttämättä tuo esiin näitä rakennuksen piileviä ongelmia, kuten putkistojen aiheuttamia kosteusvaurioita. Kuntotarkastuksessa ei ole myöskään tavanomaista käydä lävitse viemärin kuntoa, vaikka viemäriputkiston kuntoa voitaisiin tutkia viemärikameran avulla. Koska viemäriputket kulkevat pääasiassa rakenteiden sisällä ja maan alla, niiden todellista kuntoa ei voida luotettavasti arvioida ulkoapäin. Näin saattaa vakavakin vesivahinkoriski jäädä huomioimatta. Mikäli viemäriputkiston kunnosta ei ole varmuutta, voit tilata omakotitaloosi maksuttoman viemärikuvauksen.

Voit myös tilata kuntokartoituksen käyttövesiputkistolle ja lämpöverkolle.

Ehkäise vesivahinko tekemällä putkiremontit ajoissa

Jos ostamassasi omakotitalossa on vielä alkuperäisiä putkistoja, on erittäin tärkeää kartoittaa niiden todellinen kunto ja aikatauluttaa remonttitarpeet. Huomaa, että putkistojen kuntoa ei aina pysty päältäpäin näkemään, sillä suurin osa putkistoista kulkee piilossa rakenteiden sisällä ja maan alla. Usein putki on sisältä huonommassa kunnossa kuin mitä ulkoapäin voisi päätellä.

Jos tiedät viemäriputkiston olevan materiaaliltaan vanhaa valurautaa tai betonia, ei suunnitelmia kannata siirtää kauas tulevaisuuteen, sillä putkiston pettämisen riski on liian suuri. Vesivahingon sattuessa rakenteita voidaan joutua purkamaan ja uusimaan, eikä vakuutus välttämättä korvaa vesivahinkoa. Voit arvioida talosi vesivahingon riskin tekemämme testin avulla. Mikäli viemärin remontointi ei ole vielä ajankohtainen, kannattaa laatia huoltosuunnitelma. Säännölliset huollot estävät viemäriputkistolle tyypillisiä ongelmia ja paljastavat samalla piileviä vaaroja ennen kuin varsinaista vahinkoa ehtii tapahtua.

Taloturvan kautta on mahdollista selvittää myös lämpöverkko- ja käyttövesiputkiston kunto. Kuntokartoituksen jälkeen voit nukkua yösi levollisemmin, sillä käynnin jälkeen sinulla on ajankohtaista tietoa putkistoihin liittyen. Jos tiedät putkistosi olevan huonokuntoinen, ei kannata pelata rulettia vaan pyytää tarjous putkiremontista.   

Tarkkaile ja pidä huolta myös näistä asioista

Arvokaskin omakotitalo rapistuu ja menettää arvonsa, jos siitä ei pidetä huolta. Jotta ostamasi talo olisi viihtyisä ja pysyisi mahdollisimman kauan kunnossa, kannattaa putkistojen kuntokartoituksen lisäksi tarkkailla ja tarkastaa alla olevia asioita säännöllisin väliajoin. 

  • Tarkkaile taloa sisä- että ulkopuolelta säännöllisesti. Kiinnitä huomio ulkona sokkeliin ja vedenohjauksiin, vesikattoon ja piippuun. Sisällä tuoksuihin, ilmanvaihtoon, putkistoihin ja kosteisiin tiloihin 
  • Noudata talon mukana tulevaa huoltokirjaa, jos sellainen löytyy. Sieltä löydät koottuna kiinteistön huollon ja kunnossapidon oleelliset tiedot, ohjeet ja tavoitteet kirjattuna 
  • Vertaile veden- ja energian kulutusta kuukausittain. Vinkki: vesivuodon voi havaita seuraamalla vesimittarin liikettä silloin, kun mikään hana tai kone ei käytä vettä. Jos vesimittari silti liikkuu, vettä vuotaa jonnekin
  • Selvitä ikkunoidesi tiivisteiden vaihtoväli ja vaihda tiivisteet tarvittaessa  
  • Tilaa nuohous kerran vuodessa
  • Tarkasta kiinteistön vakuutusturva
  • Laadi kunnossapitosuunnitelma tulevaisuudelle

Jos talossasi ilmenee jokin virhe, reklamoi siitä myyjälle mahdollisimman pian ja esitä kirjallinen vaatimus ennen sen korjauttamista. Muista että myyjällä pitää olla mahdollisuus tulla toteamaan virhe. Jos mahdollista, ota kuvia virheestä eri suunnista ja etäisyyksiltä. Näin turvaat omaa selustaasi kiistatilanteiden varalle.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

Avain kämmenellä, jossa talo avaimenperä ja särkynyt sydän
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.