Köpte du ett fristående hus? Undvik dessa vanliga fallgropar

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Köpte du ett fristående hus? Undvik dessa vanliga fallgropar

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Har du nyligen köpt ett fristående hus? Gratulerar! Ett egnahemshus är en dröm för många finländare, eftersom vi längtar efter stabilitet och trygghet i vår hektiska vardag. Även om det är en trygghet att äga sitt eget hem är det värt att anstränga sig lite efter att du har köpt ditt hus för att hålla det i bästa möjliga skick under en lång tid framöver. I den här artikeln har vi sammanställt en lista över saker som varje köpare av ett fristående hus bör gå igenom och ordna.

Gå igenom försäkringsbrev, kvitton och andra dokument

När du köpte har du tittat på de dokument du fick – särskilt lagfarten, inteckningsintyget, fastighetsregistret och besiktningsrapporten. Om huset du köper är gammalt och har haft flera ägare kommer du att ha samlat på dig dokument och kvitton för det arbete som utförts. Vissa användbara dokument kan dock ha gått förlorade på vägen. Du kan också ha en underhållsbok, där du kan hitta grundläggande information om fastigheten och olika driftinstruktioner. Om ditt hus är byggt år 2000 eller senare har lagen krävt att en underhållsbok ska upprättas.

Ta också fram dina hemförsäkringar och kontrollera deras begränsningsvillkor. Ta reda på exakt vilka vattenskador som täcks av din hemförsäkring. Försäkringsbolaget kan ha erbjudit dig en begränsad eller omfattande försäkring. Observera att även en bred försäkring inte garanterar att vattenskador täcks. Hemförsäkringar innehåller begränsningsklausuler, vilket innebär att skadan endast ersätts om villkoren är uppfyllda. Till exempel är vattenskador som orsakas av läckage i rörledningar eller armaturer undantagna från det begränsade skyddet.

Gå också igenom de renoveringar du har gjort i huset och vilka garantier de ger. Du bör ta reda på vem som ansvarar för garantin, hur lång garantitiden är och vad garantin innehåller. Observera att det ofta finns många olika garantier för samma jobb; till exempel finns det vanligtvis separata garantiperioder och villkor för arbete och material. Om du inte kan hitta informationen i dokumenten, ta reda på det från de företag som utförde arbetet och anteckna det för framtida referens. Om problem uppstår i framtiden går det snabbt och enkelt att kontrollera den uppdaterade informationen i dokumenten. Du bör också skanna alla dina dokument och lägga upp dem i molnet. Det gör dem lättare att behålla och enkla att bifoga i ett e-postmeddelande om du behöver dela dem med någon. Det kan verka som en stor ansträngning, men det kommer verkligen att löna sig.

Ansvarsfördelningen mellan köpare och säljare av ett hus är inte alltid tydlig

Enligt Housing Act är säljaren skyldig att ge köparen all information som han känner till om den fastighet han säljer. Den maximala ansvarsperioden för säljaren av ett hus är fastställd till fem år. Om säljaren har underlåtit att upplysa om de fel i bostaden som han känner till, har han gjort sig skyldig till ett upplysningsfel och i värsta fall till bedrägeri. Bostadstvister är en av de vanligaste typerna av rättstvister.

Som köpare kan du be säljaren om prisavdrag eller till och med häva köpet om det finns något väsentligt som måste repareras och felet är hemligt, dvs. om säljaren inte kände till det. Observera dock att du inte kan låta säljaren betala för renoveringar och underhåll som krävs på grund av husets ålder.

Om du upptäcker ett fel – t.ex. en fuktskada eller ett problem med inomhusluften – måste du meddela säljaren inom rimlig tid efter att du upptäckt felet och göra en reklamation, annars kan du inte åberopa felet enligt bostadslagen. En skälig tid anses i rättspraxis vara 3-4 månader från den dag då felet upptäcktes. I motsats till vad många tror har du inte tid att anmäla ett fel förrän säljarens femåriga ansvarsperiod har löpt ut. Om du inte reklamerar och klargör omfattningen av felet och skadans storlek i tid kan säljaren komma att befrias från ansvar för felet.

Fitness-kontroller ofta otillräckliga

Gamla egnahemshus besiktigas ofta före köpet. Tänk på att en lämplighetsprövning aldrig fråntar parterna deras ansvar. Om huset du köper har besiktigats är besiktningsmannen ansvarig för sitt arbete i enlighet med konsumentskyddslagens bestämmelser om tjänster. Lantmätarens ansvar och tillämplig lag beror bl.a. på skadans omfattning, lantmätarens vårdslöshet och om det förelegat ett orsakssamband mellan skadan och lantmätarens arbete. Besiktningsmannen ansvarar inte för fel i fastigheten, eftersom dessa är säljarens ansvar.

Alla husköpare bör vara medvetna om att besiktningar ofta är ofullständiga. Vid inspektionen tas vanligtvis en ytlig titt på lokalerna, även om många faror är dolda inuti strukturer och rörledningar. En hälsokontroll kanske inte avslöjar dessa latenta problem i byggnaden, såsom fuktskador orsakade av rörmokeri. Det är inte heller normalt att inspektera avloppets skick, även om en avloppskamera kan användas för att kontrollera avloppsrörets skick. Eftersom avloppsrör huvudsakligen löper inuti byggnader och under jord, kan deras faktiska skick inte bedömas på ett tillförlitligt sätt från utsidan. Detta kan innebära att även en allvarlig risk för vattenskador kan förbises. Om du är osäker på i vilket skick ditt avloppssystem är kan du beställa en kostnadsfri avloppsundersökning för ditt privata hus.

Du kan också beställa en konditionsundersökning av dina tappvattenrör och ditt värmenät .

Förhindra vattenskador genom att göra dina rörreparationer i tid

Om det privata huset du köper fortfarande har ursprungliga rörledningar är det mycket viktigt att bedöma dess faktiska skick och planera eventuella reparationer. Observera att rörledningarnas skick inte alltid kan ses ovanifrån, eftersom de flesta rörledningarna är dolda inuti strukturerna och under jord. Ofta är röret i sämre skick på insidan än vad utsidan antyder.

Om du vet att avloppsröret är av gammalt gjutjärn eller betong bör du inte skjuta upp dina planer långt in i framtiden, eftersom risken för fel är för hög. I händelse av vattenskador kan byggnader behöva rivas och ersättas, och försäkringen kanske inte täcker vattenskada. Med vårt test kan du bedöma risken för vattenskador i ditt hus. Om du ännu inte är redo att renovera ditt avlopp bör du upprätta en underhållsplan. Regelbundet underhåll förebygger typiska problem med avloppsrör, samtidigt som dolda faror upptäcks innan faktiska skador kan uppstå.

Det är också möjligt att kontrollera skicket på värmenätet och tappvarmvattenrören via byggnadens säkerhetssystem. Efter inspektionen kan du sova bättre om natten, eftersom du kommer att ha aktuell information om din rörinstallation efter besöket. Om du vet att ditt rörsystem är i dåligt skick ska du inte spela roulette och be om en offert på en rörreparation.

Bevaka och ta hand om dessa saker också

Även en värdefull villa förfaller och förlorar sitt värde om den inte underhålls. För att säkerställa att huset du köper är bekvämt och förblir i gott skick så länge som möjligt är det, förutom en konditionsundersökning av rörsystemet, värt att kontrollera och inspektera följande punkter med jämna mellanrum.

  • Inspektera huset regelbundet, både invändigt och utvändigt. På utsidan ska du titta på sockeln och vattendräneringen, vattentaket och skorstenen. Invändigt för lukt, ventilation, VVS och fuktiga utrymmen
  • Följ servicehandboken som medföljer huset, om du har en sådan. Där hittar du viktig information, instruktioner och mål för underhåll och skötsel av din fastighet i dokumenterad form.
  • Jämför din vatten- och energiförbrukning varje månad. Tips: Du kan upptäcka en vattenläcka genom att titta på vattenmätarens rörelser när ingen kran eller maskin förbrukar vatten. Om vattenmätaren fortfarande rör sig läcker vatten någonstans
  • Ta reda på hur ofta du behöver byta ut tätningarna på dina fönster och byt ut dem vid behov
  • Beställ en gasning en gång per år
  • Kontrollera försäkringsskyddet för din egendom
  • Gör en underhållsplan för framtiden

Om det finns ett fel i ditt hus, klaga till säljaren så snart som möjligt och gör en skriftlig reklamation innan felet åtgärdas. Kom ihåg att säljaren måste ha möjlighet att komma och kontrollera felet. Om möjligt, ta bilder av felet från olika riktningar och avstånd. På så sätt har du din egen rygg i händelse av tvist.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.