Näistä asioista tiedät, onko putkiston kuntotutkimus tarpeellinen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Näistä asioista tiedät, onko putkiston kuntotutkimus tarpeellinen

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
putken kunto

Omakotitalojen putkistojen kunto jätetään valitettavan usein vähälle huomiolle, koska putket ovat piilossa talon rakenteissa ja tuntuvat näin monista helposti kaukaisilta. Huoltoon ryhdytään usein vasta silloin, kun ihmiset havaitsevat ongelmia arkipäiväisessä elämässään. Odottaminen voi johtaa vakaviin seurauksiin, koska putket saattavat olla tässä vaiheessa jo hyvin huonossa kunnossa. Putken rikkoutumista ei välttämättä huomaa heti, joten pahimmassa tapauksessa vettä voi virrata talon rakenteisiin kuutiokaupalla. Onneksi putkien kunto on kuitenkin mahdollista selvittää jo ennen kuin vahinkoa pääsee syntymään. Tässä artikkelissa kerromme milloin ja miksi putkiston kuntotutkimus on tarpeellista tehdä.

Putkiston kuntotutkimus kannattaa tehdä ajoissa

Vesivahinko voi aiheuttaa laajoja ja kauaskantoisia ongelmia esimerkiksi rakenteiden uusimisen sekä irtaimiston vahingoittumisen kautta. Ennakoimalla ja tarkkailemalla putkien kuntoa säännöllisin väliajoin voit varmistaa kotisi turvallisuuden ja toimivuuden. Putkien kuntoarviossa kannattaa olla mukana alan asiantuntija.

Kuntokartoitus on tarpeen erityisesti tilanteessa, jossa putket ovat piilossa rakenteiden sisällä tai ne ovat joskus jäätyneet. Putkien oireilua, kuten viemärin ajoittaista huonoa vetämistä tai epätasaista vedenpainetta, ei kannata sivuuttaa olankohautuksella. Jos taas viemäriputket ovat jotain muuta materiaalia kuin muovia, kannattaa jo suosiolla suunnitella putkiremonttia, sillä vuotovahingon riski on tällöin jo hyvinkin merkittävä.

Aivan viimeistään putkien kunto kannattaa tarkastuttaa silloin, kun omakotitaloa ollaan myymässä. Myyjä vastaa yksityishenkilöiden välisessä kaupassa virheistä vielä viisi vuotta kaupan solmimisen jälkeen. Myyjä joutuu kantamaan vastuun, jos hänen olisi pitänyt tietää virheestä, joten putkiston kunnosta kannattaa olla perusteellinen käsitys ennen kauppaa. 

Kaikki putkistot vaativat tarkkailua ja huoltoa ajoittain – materiaalista ja käyttötarkoituksesta huolimatta. Putkien kunnon arviointiin liittyvät yksityiskohdat kuitenkin vaihtelevat putkistotyypin mukaan. Tämän takia tässä blogissa käsittelemme erikseen lämpöverkon, käyttövesiputkiston ja viemärin kunnon arviointia.

Käyttövesiputkien kuntotutkimus

Korkea sisäinen vedenpaine rasittaa käyttövesiputkia jatkuvasti – puhumattakaan vesihanan sulkemisen aiheuttamista paineiskuista. Hanan avaamisesta aiheutuvat paineiskut voivat tuntua vähäpätöisiltä, kunnes pysähtyy miettimään paineiskujen määrää. Joitakin talon hanoja saatetaan avata keskimääräisesti jopa 30 kertaa päivässä – tällä tahdilla hana avataan kymmenessä vuodessa yli 100 000 kertaa. Putkien kuntoa kannattaa siis tarkkailla, mikäli käyttövuosia on ehtinyt kertyä. Metallisen käyttövesiputkiston kunto kannattaa tarkistaa viimeistään, kun putkisto on 20-25 vuotta vanha.

Jos putket ovat talvipakkasilla päässeet jäätymään, kannattaa niiden kuntoa tarkkailla erityisesti, koska jäätyminen heikentää putkien kuntoa. Jäätyessään vesi vie enemmän tilavuutta kuin nestemäisessä muodossa. Tällöin jos vesi on jäätynyt putken sisällä, se luo kovan paineen ja näin rasittaa materiaalia poikkeuksellisen paljon.

Käyttövesiputkiston kuntokartoitus on tehtävä aivan viimeistään siinä vaiheessa, kun voit havaita konkreettisia muutoksia putkiston toiminnassa. Veden huono laatu on yleinen merkki siitä, että putket ovat vanhat ja remontoinnin tarpeessa. Veden outo maku tai väri voikin olla hälyttävää. Tilannetta kannattaa tarkkailla ja ryhtyä toimenpiteisiin, jos muutokset eivät normalisoidu itsestään. Eräs, ehkä yllättäväkin oire, on hanan epätasainen vedenpaine. Osa saattaa pitää sitä positiivisena, jos hanasta tulee välillä vettä kovin voimakkaalla suihkulla. Todellisuudessa veden paineen ei kuuluisi vaihdella, joten hanan vahvistuva ja heikentyvä paine on huolestuttava merkki, joka saattaa kertoa putkiston vaurioitumisesta.

Ammattilaisen suorittama käyttövesiputken kuntotutkimus on usein tarpeellista, vaikka et havaitsisi mitään ulkoisia oireita. Vaikka putket näyttäisivät hyvältä ulkoapäin, ei tämä missään nimessä takaa putkien olevan hyvässä kunnossa. Putket ovat varsinkin vanhoissa taloissa suurimmaksi osaksi piilossa talon rakenteissa, joten huolellisen putkistokartoituksen voi tehdä vain alan asiantuntija. Vaikka putkistossa ei havaittaisi kiireellistä remonttia vaativia ongelmia, voi ennaltaehkäisevä tutkimus säästää sinulta huomattavasti aikaa ja rahaa.

LVIturva tarjoaa omakotitaloihn maksuttomia putkiston kuntotutkimuksia, joiden avulla voidaan selvittää putkiremontin tarpeellisuuden. Putkiston kuntokartoituskäynnillä saat siis kätevästi tietää käyttövesiputkiesi kunnon sitoutumatta mihinkään.

Lämpöverkon kuntotutkimus

Myös lämpöverkko on altis ikääntymiselle jayli 30 vuotta vanhojen putkien kunto kannattaa kartoittaa. Ympäristöstä tiivistyvä kosteus hyökkää putkiin ulkoapäin, samalla kun hapekas vesi syövyttää putkea sisältäpäin. Myös kuuma virtaava vesi kuluttaa putkia ja ajan myötä metalliset putket ruostuvat, mikä voi johtaa lämmitysputkien rikkoutumiseen. Jos lämpöverkon putket ovat päässeet jäätymään, kannattaa lämpöverkon kunto tarkistaa heti. Asiantuntijat osaavat arvioida lämpöverkoston kuntoa, vaikka vanhat putket olisivatkin piilossa rakenteiden sisällä.

Lämpöverkon vaurioituminen on usein hankalaa havaita itse ja putket voivatkin haurastua huomaamattasi. Omakotitaloissa saattaa olla vanhanaikaiset paineastiat, joiden takia lämmitysputkistoon voi päästä ilmaa, mikä aiheuttaa putkien ruostumista. Yksi selkeä merkki putkirikosta on kuitenkin se, että sinun pitää jatkuvasti lisäillä vettä vesikiertoiseen lämpöjärjestelmään. Veden ei kuuluisi kadota mihinkään, koska lämpöverkosto on suljettu systeemi.

Jos vettä pääsee valumaan ulos putkistosta, on veden lisääminen lämpöverkkoon vain hetkellinen apu tilanteeseen. Tilanne johtaa pahimmillaan vesivahingon lisäksi homepesäkkeiden syntymiseen. Huono sisäilma voi olla vaarallista terveydelle ja johtaa elämänmittaisiin oireiluihin. Jos olet epävarma putkien kunnosta, kannattaa lämpöverkostolle tilata putkistokartoitus pikimmiten. Kartoituksen avulla opit, mihin asioihin lämmitysjärjestelmässä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota. 

LVIturva tarjoaa helpon ja luotettavan tavan myös lämpöverkon kunnon arvioimiseen, jotta vesikiertoisen lämmitysjärjestelmäsi todellinen kunto ei jäisi arvailujen ja mututuntuman varaan. Omakotitalon lämpöverkon kuntotutkimuskäynti on maksuton, eikä sido sinua mihinkään.

Viemärin kuntotutkimus

Viemäri on kuntotutkimuksen tarpeessa, jos valurautaiset putket ovat yli 30 vuotta vanhat. Jos viemäri vetää ajoittain huonosti ja talossa on esiintynyt sisäilmaongelmia, voi tutkimus olla aiheellinen aiemminkin. Huono vetäminen voi kieliä viemärin tukkeumista ja huono sisäilma hiushalkeaman seurauksena muodostuneesta homepesäkkeestä. Iäkkäät ja kuluneet putket eivät valitettavasti ole kuitenkaan ainoita syitä vesivahingolle. Putkien kunnon tarkastaminen voi olla aiheellista myös uudiskohteissa, koska viemärin rakennusvirheitä tehdään valitettavan usein.

Jos putket ovat piilossa rakenteiden sisällä, on niiden perusteellinen tutkiminen ja tarkastaminen osaavallekin kuluttajalle hankalaa, ellei mahdotonta. Vaikka putket olisivatkin näkyvillä, on putken sisäpinnan haurastumista ja kulumia mahdotonta tarkistaa ilman vaadittavaa kalustoa. Jos uskot, että viemärissäsi on jotain vikaa, kannattaa varata viemärikuvaus, jotta saat selville, onko viemärissä myös vakavampia ongelmia.

Viemärin rikkoutuminen on joskus havaittavissa aisteilla, ilman sen kummempia laitteistoja. Viemärin jatkuva tukkeutuminen ja viemäriveden ominainen haju ovat luonnollisesti merkkejä siitä, että jotain vialla. Haisevaan tai tunkkaiseen kotiin ei kannata jäädä pyörittelemään peukaloita ja toivomaan parasta. Viemärin todellinen kunto voidaan selvittää perusteellisesti ja nopeasti viemärikuvauksella, joka paljastaa mahdolliset tukkeumat, hiushalkeamat ja vuotokohdat putkistossa.

LVIturva tarjoaa maksuttoman viemärikuvauksen ja viemärin kuntotutkimuksen omakotitaloasukkaille. Sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään ja saat asiantuntevan arvion putkiremontin tarpeesta.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

putken kunto
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.