Näin pidät kotisi sisäilman hyvänä kotikonstein

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Näin pidät kotisi sisäilman hyvänä kotikonstein

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
hyvä sisäilma

Viime aikoina sisäilman laatu on puhuttanut paljon. Ei kannata kuitenkaan ajatella, että asia koskee vain laitoksia ja kerrostaloja, sillä myös monet omakotiasujat altistuvat jatkuvasti kotinsa sisäilman epäpuhtauksille. Onneksi voit itse vaikuttaa kotisi sisäilman laatuun. Monet ehkä yllättävätkin asiat voivat olla merkittäviä sisäilman kannalta ja siksi olemmekin keränneet alle listan, jonka avulla voit tehdä parhaasi hyvän sisäilman säilyttämiseksi.

1. Varmista ilmanvaihdon riittävyys

Tarkista, että ilmanvaihto toimii halutulla tavalla ja että suodattimet eivät ole tukossa. Ilmanvaihdon riittävyyttä voi testata laittamalla A4-kokoisen paperiarkin poistoilmaventtiilin päälle. Mikäli ilmanvaihto toimii tehokkaasti, arkki imeytyy kiinni venttiiliin.  

2. Tuuleta säännöllisesti

Tuuleta avaamalla ikkunat säännöllisesti. Tämä tehostaa ilmanvaihtoa, koska hiilidioksidi pääsee poistumaan ja raikas ilma pääsee sisälle helpommin. Lyhyt, alle puolen tunnin tuulettaminen riittää. Huomioi erityisesti, että tuuletuksen keston kannattaa jättää lyhyeksi, jos lähellä on liikennettä tai työmaata.

3. Älä päästä savua sisälle

Älä tupakoi sisällä. Savu tarttuu pintoihin ja jää ilmaan hengitettäväksi. Sulje ikkunat ja ovet, kun ulkoa leviää savua sisätiloihin. Myös vahvojen hajustettujen kynttilöiden ja suitsukkeiden polttamista kannattaa välttää, sillä ilmaan pääsevät yhdisteet ovat usein haitallisia ja voivat vastata jopa passiivista tupakointia. 

4. Siivoa säännöllisesti

Huonepöly kannattaa siivota pois säännöllisesti. Imuroi lattiat sekä matot, pyyhi pinnat ja tuuleta kodintekstiilit. Muista siivota pölyt myös lampuista sekä kaappien takaa. 

5. Säädä sopiva lämpötila

Lämpötila voi vaikuttaa siihen, miten tunkkaiselta ilma tuntuu. Liian korkea lämpötila tuntuu tunkkaiselta ja kuivalta. Sopiva lämpötila on 20-21 astetta ja makuuhuoneessa 18-20 astetta, sillä alhaisempi lämpötila edistää nukahtamista.

6. Kostuta ilmaa tarvittaessa

Sopiva huoneilman suhteellinen kosteus on talvella 20-40% ja kesällä 50-70%. Kuiva ilma aiheuttaa limakalvojen, hengitysteiden ja ihon ärsytysoireita. Jos ilma tuntuu kuivalta, kannattaa harkita ilmankostutinta. On kuitenkin tärkeää, että kostutinta käytetään maltilla ja että se pidetään puhtaana. Muuten huoneenkostutin voi levittää huoneeseen mikrobeja ja näin heikentää sisäilman laatua. Huoneilman kosteus ei saa olla pitkällä aikavälillä niin korkea, että se aiheuttaa vaaraa rakenteille ja lisää mikrobikasvun riskiä pinnoilla. 

Heikosta sisäilman laadusta ei pidä kärsiä

Sisäilmalla on suuri merkitys elämänlaadun kannalta. Monessa omakotitalossa ei kuitenkaan ole riittävää ilmanvaihtoa; usein on painovoimainen ilmanvaihto tai vain yksittäinen poistopuhallin. Vaikka sisäilman laatua saakin hetkellisesti nostettua esimerkiksi tuulettamalla, ei se korjaa puutteellista ilmanvaihtoa. Huono sisäilma aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä ja väsymystä.

Jos omakotitalosi sisäilman laatu mietityttää, voit varata LVIturvalta maksuttoman sisäilmatutkimuksen. Näin selviät ilmanvaihtosi tehon ja kotisi sisäilman laadun. 

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

hyvä sisäilma
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.