Så håller du inomhusluften i ditt hem bra med hemlagad mat

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Så håller du inomhusluften i ditt hem bra med hemlagad mat

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

På senare tid har inomhusluftens kvalitet varit föremål för många diskussioner. Det räcker dock inte att tro att detta bara är ett problem för institutioner och flerbostadshus, eftersom många människor som bor i privata hem också ständigt utsätts för föroreningar i inomhusluften i sina hem. Som tur är kan du påverka inomhusluftens kvalitet i ditt hem. Många saker som du kanske inte förväntar dig kan göra skillnad för ditt inomhusklimat, och därför har vi sammanställt en lista nedan över saker du kan göra för att hjälpa dig att hålla ditt inomhusklimat bra.

1. Säkerställ tillräcklig ventilation

Kontrollera att ventilationen fungerar som avsett och att filtren inte är igensatta. Du kan testa om ventilationen är tillräcklig genom att placera ett A4-ark över frånluftsventilen. Om ventilationen är effektiv sugs arket in i ventilen.

2. Ventilera regelbundet

Vädra genom att öppna fönster regelbundet. Detta gör ventilationen mer effektiv, eftersom koldioxid kan försvinna och frisk luft lättare kan komma in. En kort sändning på mindre än en halvtimme är tillräckligt. Observera särskilt att det är bäst att låta ventilationstiden vara kort om det finns trafik eller en byggarbetsplats i närheten.

3. Släpp inte in rök

Rök inte inomhus. Röken fastnar på ytor och stannar kvar i luften för att andas in. Stäng fönster och dörrar när rök sprider sig från utsidan till insidan. Det är också lämpligt att undvika att tända starkt doftande ljus och rökelse, eftersom de föreningar som frigörs i luften ofta är skadliga och till och med kan motsvara passiv rökning.

4. Rengör regelbundet

Rumsdamm bör städas upp regelbundet. Dammsug golv och mattor, torka av ytor och vädra hushållstextilier. Kom ihåg att ta bort damm från lamporna och bakom skåpen också.

5. Ställ in rätt temperatur

Temperaturen kan påverka hur instängd luften känns. Vid för hög temperatur känns det kvavt och torrt. Den idealiska temperaturen är 20-21 grader Celsius och 18-20 grader Celsius i sovrummet, eftersom lägre temperaturer underlättar insomnandet.

6. Luftfuktning vid behov

En lämplig relativ luftfuktighet är 20-40% på vintern och 50-70% på sommaren. Torr luft orsakar irritation av slemhinnor, luftvägar och hud. Om luften känns torr kan du överväga en luftfuktare. Det är dock viktigt att luftfuktaren används varsamt och hålls ren. Annars kan luftfuktaren sprida mikrober i rummet och försämra inomhusluftens kvalitet. Luftfuktigheten inomhus får på lång sikt inte vara så hög att den utgör en risk för konstruktioner och ökar risken för mikrobiell tillväxt på ytor.

Inte drabbas av dålig luftkvalitet inomhus

Inomhusluften spelar en viktig roll för livskvaliteten. Många småhus har dock inte tillräcklig ventilation; ofta har de forcerad ventilation eller bara en enda frånluftsfläkt. Även om inomhusluftens kvalitet tillfälligt kan förbättras, t.ex. genom ventilation, kommer detta inte att avhjälpa otillräcklig ventilation. Dålig inomhusluft orsakar en rad olika symtom, t.ex. huvudvärk och trötthet.

Om du är orolig för inomhusluften i din villa kan du boka en kostnadsfri inspektion av inomhusluften från HVAC Security. Då får du veta hur effektiv din ventilation är och hur bra inomhusluften är i ditt hem.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.