Kotitalousvähennys 2022: näin saat suurimmat säästöt

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Kotitalousvähennys 2022: näin saat suurimmat säästöt

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Kun ostat kotiisi palvelua, kuten remontointia tai siivousta, voit vähentää työn tekemisestä kertyneet kustannukset verotuksessasi kotitalousvähennyksen avulla. Toisin sanottuna säästät selvää rahaa. Tässä oppaassa kerromme kotitalousvähennyksestä laajemmin ja annamme käytännön esimerkkejä sen hyödyntämisestä. Saat yhdessä paketissa ajankohtaisen tiedon sekä vinkit maksimaaliseen säästöön.

Kotitalousvähennyksen ansiosta vero pienenee

Kotitalousvähennys on verohelpotus, joka on tarkoitettu kaikille henkilöille, jotka ostavat kotiinsa ulkopuolista palvelua joko yritykseltä tai palkkaavat työntekijän työn tekemiseen. Vähennystä voi saada esimerkiksi kodin remonttityöstä, siivouksesta sekä hoito- ja hoivatyöstä. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta ja sen avulla voi säästää merkittäviä summia. Vähennyksen voi tehdä niin ansiotulojen kuin eläkkeen verotuksesta. Kotitalousvähennys ei siis suinkaan ole tarkoitettu vain työssäkäyville, vaan se on merkittävä etu myös monelle eläkeläiselle.

Kotitalousvähennyksen tarkoituksena on rohkaista kotitalouksia teettämään erilaisia töitä ja näin edistämään asuntojen omatoimista kunnossapitoa sekä torjua harmaata taloutta.

Kotitalousvähennyksen määrä 2022 ja omavastuu

Kotitalousvähennyksen määrä on enintään 3500 € henkilöä kohden vuodessa öljylämmityksestä luopuvissa remonttipalveluissa sekä kotitalous- hoiva- ja hoitotyöpalveluissa. Vähennys työn osuudesta on näissä palveluissa 60 prosenttia ja omavastuu 100 €.

Muiden remonttitöiden osalta vähennys on enintään 2 250 € henkilöä kohden ja vähennys työn osuudesta on 40 %. Omavastuu on yhtä suuri kuin edellä mainittujen palveluiden kohdalla, eli 100 €.

Pariskunta voi näin saada jopa 7 000 € vähennystä vuodessa. Kotitalousvähennys voidaan tehdä vain maksetun työn osuudesta – vähennystä ei voi saada esimerkiksi materiaalien ja tarvikkeiden kustannuksista. Sinun ei kuitenkaan kuluttajana tarvitse pähkäillä työn osuuden määrää, sillä työn kustannus näkyy palveluntarjoajan laskusta. Jos työn osuutta ei syystä tai toisesta ole eroteltu, pyydä yritykseltä tarkennettu lasku.

Vähennyksen määrä lasketaan ensin kertomalla työn kustannus 40 tai 60 prosentilla ja vähentämällä siitä sadan euron omavastuuosuus. Tässä pari esimerkkiä:

Esimerkki 1. Asut yksin ja tilaat yritykseltä siivouspalvelua. Koska työ on kotitaloustyötä, vähennys työn osuudesta on 60 %. Työn osuus on laskulla 1 200 €, joten saat 620 euron vähennyksen. Vähennys määräytyy seuraavanlaisesti:

60 % × 1 200 € – 100 € = 620 €

Esimerkki 2. Asut yksin ja teetät putkiremontin. Koska työ on remonttityötä, vähennys työn osuudesta on 40 %. Työn osuus laskulla on 6 000 €, joten saat 2 250 euron maksimivähennyksen. Vähennys määräytyy seuraavanlaisesti:

40 % × 6 000 € – 100 € = 2 400 €. Remonttikuluissa vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin 2 250 €.

Esimerkki 3. Teetät puolisosi kanssa putkiremontin ja työn osuus laskulla on 6 000 €. Koska kyseessä on remonttityö, vähennys työn osuudesta on 40 %. Toinen teistä maksaa laskusta kolmasosan ja toinen kaksi kolmasosaa. Vähennyksen määrä jakautuu teille seuraavalla tavalla:

Henkilö 1: 40 % × 2 000 € – 100 € = 700 €
Henkilö 2: 40 % × 4 000 € – 100 € = 1 500 €

Verottajan kätevä laskuri auttaa myös kotitalousvähennyksen määrän laskemisessa.

Näillä vinkeillä säästät enemmän

Kotitalousvähennyksessä on pari asiaa, jotka kannattaa huomioida maksimaalisen säästön saavuttamiseksi. Ota ainakin nämä vinkit huomioon:

Vinkki 1: omavastuuosuus vain toiselle asukkaista

Jos kotitalousvähennyksen määrä on korkeintaan 3 500 € ja asut kumppanin kanssa, kannattaa vain toisen hakea vähennystä, sillä silloin omavastuuosuus maksetaan vain yhden kerran.

Vinkki 2: säästä tuplaten vuodenvaihteessa

Verottaja myöntää vähennyksen siltä vuodelta, jona lasku on maksettu. Jos vähennykseen oikeuttava palvelu ajoittuu vuodenvaihteeseen ja siitä aiheutuvia laskuja maksetaan kahtena eri kalenterivuonna, voidaan vähennys hyödyntää molempina vuosina. Näin vähennyksen enimmäismäärä voidaan kaksinkertaistaa palvelusta riippuen 5000 – 7000 euroon henkilöä kohden. Jos vähennys jaetaan kahdelle vuodelle, sadan euron omavastuu otetaan huomioon molempina vuosina.

Kaksinkertaistamista ei voi tehdä remonttiin, joka on rahoitettu lainalla. Tässä tapauksessa vähennys myönnetään rahoitussopimuksen allekirjoituspäivämäärän mukaan.

Huom! Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan saa jakaa kahdelle vuodelle keinotekoisesti. Esimerkiksi urakoitsija ei voi tehdä remonttia kesällä ja laskuttaa siitä puolet vasta ensi vuoden tammikuussa. Siksi palvelun pitää aidosti ajoittua vuodenvaihteeseen, eikä palveluntarjoaja saa poiketa tavallisista laskutusehdoista kotitalousvähennyksen maksimoinnin takia. Jos vain lukuintoa löytyy, verottajan sivuilta löytyy suhteellisen tarkat kotitalousvähennyksen liittyvät ohjeistukset.

Vinkki 3: älä luota kotitalousvähennyksen pysyvyyteen

Kotitalousvähennys on varsin mittava verohelpotus ja aiheuttaa siksi paljon julkista keskustelua. Vähennykseen on tehty usein muutoksia, joten sen määrää on vaikea ennustaa tuleville vuosille. Älä siis siirrä remontteja vuosien päähän luottaen kotitalousvähennysten säilyvän ennallaan, vaan hyödynnä verottajan myöntämä etu mieluummin aiemmin kuin myöhemmin.

Kotitalousvähennyksen hakeminen – usein yksi lomake riittää

Kotitalousvähennystä ei makseta automaattisesti, vaan sinun on tehtävä asiasta ilmoitus verottajalle. Vähennyksen hakemiseen on pari eri vaihtoehtoa. Mikäli haluat tehdä ilmoituksen sähköisesti ja nopeasti, ilmoita vähennys vuoden 2022 verokortille tai veroilmoitukseen. Jos taas haluat tehdä ilmoituksen kirjepostilla, voit ladata ja tulostaa tarvittavat lomakkeet verottajan sivuilta. Useimmissa tapauksissa yksi lomake, 14A, riittää.

Vähennys haetaan verovuoden veroilmoituksen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti se voidaan huomioida jo ennakkoperinnässä. Huomioiminen ennakkoperinnässä edellyttää, että työ on tehty ja vähennykseen oikeuttava kulu suoritettu tai palkka maksettu. Jos verosi eivät riitä vähennysten tekemiseen, ei kustannuksia voi vähentää enää myöhempien vuosien verotuksessa. Jos taas unohdat hakea vähennystä, voit kolmen vuoden aikana tehdä verottajalle oikaisuvaatimuksen.

Huomioithan, että sinun on otettava itse selvää, oletko oikeutettu saamaan kotitalousvähennystä ja varmistettava, että yritys on ennakkoperintärekisterissä. Jos palkkaat työntekijän, tarvitset hänen henkilötunnuksen kotitalousvähennyksen ilmoittamista varten. Jos jostain syystä unohdat hakea kotitalousvähennystä ja verovuoden verotus on päättynyt, voit hakea muutosta myöhemmin oikaisuvaatimuksella.

Putkiremontti on hyvä tapa hyödyntää vähennys

Jos asut omakotitalossa, kannattaa harkita kotitalousvähennyksen hyödyntämistä putkiremonttiin. Suomessa on paljon omakotitaloja, joiden putkiston tekninen käyttöikä on tiensä päässä tai jo ajat sitten ohitettu. Tämä voi johtaa ikävään ja kalliiseen vesivahinkoon, jota vakuutus ei kata. Mikäli omakotitalossasi on vanhaa putkistoa, kannattaa varata putkiston kuntokartoitus, sillä se on täysin maksuton. Meiltä saat myös tarvittaessa tarjouksen putkiremontille joko kartoituksen yhteydessä tai lomakkeen kautta.
Taloturvan asiakkaille kotitalousvähennyksen ilmoittaminen on helppoa, sillä lähetämme asiakkaalle esitäytetyn kotitalousvähennyskaavakkeen sekä kotitalousvähennystodistuksen. Taloturvan remontit ovat aina kotitalousvähennyskelpoisia.

Kotitalousvähennyksen ehdot

Kotitalousvähennystä koskevat muutamat ehdot, jotka kannattaa huomioida ennen vähennyksen hakemista.

Kotitaloudessa useampi henkilö voi hakea vähennystä samasta palvelusta. Tämä onnistuu, kun henkilöt ovat avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Avopuoliso on oikeutettu vähennyksiin, mikäli hän on osallistunut työn kustannusten maksamiseen ja asuu samassa asunnossa. Myös kotona asuva lapsi voi saada vähennyksen, jos hänellä on tuloja, joilla on osallistunut vähennettävien kulujen maksamiseen. Vähennystä vaativan pitää kuitenkin pystyä osoittamaan kulujen maksaminen verottajalle esimerkiksi nimetyn laskun ja tilitapahtuman avulla.

Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen. Jos jostain syystä vähennys halutaan siirtää toiselle henkilölle, voidaan siirto tehdä vain avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa olevalle henkilölle. Jos taas vähennystä on haettu vain toisen henkilön toimesta ja vähennyksen maksimimäärä ylittyy, verohallinto vähentää ylimenevän osan automaattisesti puolison verotuksessa. Verokarhu voi siis olla myös reilu!

Verottaja määrittää ja listaa tarkasti kaikki työt, jotka ovat kotitalousvähennyskelpoisia. Vähennystä saa kunnossapito- ja perusparannustyöstä, kuten esimerkiksi putkiremontista, tai vaikkapa ulkorakennuksen maalauksesta. Kuitenkin esimerkiksi nuohous ja asunnosta muutto eivät kuulu kotitalousvähennyksen piiriin. Jos sinua mietityttää ja haluat selvittää kuuluuko jokin remontti vähennyksen piiriin, tutustu verottajan koostamaan taulukkoon vähennyskelpoisista palveluista.

Muista myös, että työ tulee teettää omassa kodissa tai vapaa-ajan asunnolla. Myös vanhempien tai isovanhempien asunnolla tehdyt työt ovat vähennyskelpoisia. Kotitalousvähennyskelpoisen palvelun ei tarvitse tapahtua Suomen rajojen sisällä, vaan vähennystä saa myös muissa Euroopan talousalueen (ETA) valtioissa tehdystä työstä. Asunnon sijaintimaana voi siis olla Suomi, mutta yhtä hyvin myös vaikkapa Tanska tai Espanja.

Jos remontoit työn lainarahalla, olet oikeutettu vähennykseen, mutta remonttilainan kulut eivät ole vähennyskelpoisia. Rahoitussopimuksissa kustannusten vähentämisvuodeksi katsotaan se vuosi, jona rahoitussopimus on solmittu. Jos remontti kuitenkin aloitetaan vasta seuraavana vuonna, vähentämisvuodeksi katsotaan se vuosi, jona työ on tehty. Jos taas olet saanut korvausta vakuutusyhtiöltä esimerkiksi vesivahingon takia sattuneeseen korjaustyöhön, et voi hakea tästä kotitalousvähennystä.

Kuten aiemmin jo mainittiin, tulee yrityksen olla tilaushetkellä ennakkoperintärekisterissä – muussa tapauksessa vähennystä ei saa. Tämä on tiukka vaatimus verottajalta, joten kannattaa tarkistaa asia aina ennen palvelun tilausta. Ei haittaa, vaikka yritys myöhemmin olisi poistettu rekisteristä. Tilausvaiheessa voit helposti ja nopeasti tarkistaa asian YTJ-yrityshausta.

Monia tukia ei voi saada päällekkäin ja siksi saadut tuet vaikuttavat myös kotitalousvähennykseen. Jos saat samaan työsuoritukseen tukea, et voi saada vähennystä. Esimerkiksi jos saat lasten kodinhoidon tukea, et voi saada vähennystä lasten hoidosta. Voit lukea verottajan sivuilta lisää tukien vaikutuksesta kotitalousvähennykseen.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.