Maa on vielä paksun lumikerroksen peitossa suurimmassa osassa maata mutta valon määrä lisääntyy vauhdilla. Kevättä kohti mentäessä päivät pitenevät kiihtyvään tahtiin: päivä pitenee vuorokaudessa saman verran kuin se piteni viikossa uudenvuoden tienoilla.
Tällä hetkellä päivä pitenee Helsingissä viisi minuuttia ja Oulussa seitsemän minuuttia vuorokaudessa.
Pimeän talven vastapainoksi kesäinen vuosipuolisko on valoa täynnä, mikä tekee aurinkosähköstä järkevän sijoituksen myös Suomessa. Oikein suunnatut aurinkopaneelit kattavat parhaimmillaan 30 % vuotuisesta sähkönkulutuksesta – tämä tarkoittaa saman verran pienempää sähkölaskua. Kesä-heinäkuun aikana aurinkopaneelien tuotto jopa ylittää kulutuksen, ja ylimääräisen sähkön voi myydä takaisin sähköverkkoon.
Aurinkosähkö yleistyy
Energiavirasto kertoi vuonna 2017, että aurinkosähkön tuotto yli kolminkertaistui kahdessa vuodessa. Aurinkosähkö on suhteessa voimakkaimmin kasvava energiantuottotapa, vaikka sen absoluuttinen tuotto on yhä vain murto-osan Suomen kokonaistuotosta.
“Suosiota vauhdittaa myös ajan henki. Omavaraisuus, lähituotanto ja ympäristöystävällisyys nostavat suosiotaan. Ihmiset kiinnittävät huomiota kulutusvalintoihinsa myös sähköä ostaessa”, sanoo omakotitalojen aurinkosähköjärjestelmiä asentavan Energiaturvan toimitusjohtaja Ilkka Nissinen. Energiaturva kuuluu samaan konserniin LVIturvan kanssa.
Paneelit katolle kesäksi
Jos kiinnostuit aurinkosähkön hyödyistä ja mahdollisuuksista, tutustu aiheeseen Energiaturvan verkkosivuilla. Siellä havainnollistetaan, miten aurinkosähköjärjestelmä käytännössä toimii.
Energiaturvan laskurilla voit selvittää, minkä kokoinen aurinkosähköjärjestelmä sopii taloosi parhaiten ja paljonko aurinkosähköön sijoitettu pääoma tuottaa vuodessa.
Tämän artikkelin tärkeimmät huomiot:
- Päivät pitenevät helmikuun alussa 5-8 minuuttia vuorokaudessa
- Valoisa kesä tekee aurinkosähköstä järkevän sijoituksen
- Aurinkosähköjärjestelmä voi pienentää sähkölaskua jopa 30 %
- Aurinkosähköjärjestelmät omakotitaloissa yleistyvät vauhdilla