Skulle jag gynnas ekonomiskt om jag installerade solpaneler på mitt tak?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Skulle jag gynnas ekonomiskt om jag installerade solpaneler på mitt tak?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Marken är fortfarande täckt av ett tjockt lager snö i de flesta delar av landet, men ljusmängden ökar snabbt. När våren närmar sig blir dagarna längre i allt snabbare takt: en dag blir längre på en dag, precis som den blev på en vecka runt nyår.

För närvarande blir dagen längre med fem minuter per dag i Helsingfors och sju minuter per dag i Uleåborg.

I motsats till den mörka vintern är sommarhalvåret fullt av ljus, vilket gör solenergi till en förnuftig investering även i Finland. Korrekt utformade solpaneler kan i bästa fall täcka 30% av din årliga elförbrukning – vilket innebär samma minskning av din elräkning. Under juni och juli överstiger produktionen från solpanelerna till och med förbrukningen, och överskottselen kan säljas tillbaka till elnätet.

Solenergi blir allt vanligare

År 2017 rapporterade Energimyndigheten att avkastningen på solel mer än tredubblats på två år. Solkraft är den energikälla som växer snabbast i relativa termer, även om dess absoluta avkastning fortfarande bara är en bråkdel av Finlands totala.

“Denna framgång drivs också av tidsandan. Självförsörjning, lokal produktion och miljövänlighet blir allt populärare. Människor uppmärksammar också sina konsumtionsval när de köper el”, säger Ilkka Nissinen, verkställande direktör för Energiaturva, som installerar solcellssystem för privata hus. Energisäkerhet ingår i samma grupp som HVAC-säkerhet.

Takpaneler för sommaren

Om du är intresserad av fördelarna och möjligheterna med solenergi kan du besöka webbplatsen för energisäkerhet. Den visar hur en solcellsanläggning fungerar i praktiken.

Med energisäkerhetskalkylatorn kan du ta reda på vilken storlek på solcellsanläggning som är bäst för ditt hus och hur mycket det investerade kapitalet i solceller kommer att generera per år.

De viktigaste punkterna i denna artikel är:

  • Dagarna blir längre med 5-8 minuter per dag i början av februari
  • En ljus sommar gör solenergi till en sund investering
  • En solcellsanläggning kan minska din elräkning med upp till 30
  • Solcellssystem i småhus växer snabbt

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.