När och varför ska du renovera din radiator?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

När och varför ska du renovera din radiator?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Precis som dränerings- och vattenledningar håller radiatorer inte för evigt och kommer oundvikligen att behöva renoveras någon gång. I den här artikeln berättar vi när du ska renovera och vad du ska tänka på.

Ålder och material har störst inverkan

En tumregel är att radiatorer och värmenät åtminstone bör kontrolleras när de är mer än 20 år gamla. Materialet spelar också roll: om radiatorerna är av järn eller koppar måste du hålla ett närmare öga på deras skick. Detta beror på att koppar- och järnrör är särskilt känsliga för korrosion. Korrosion som angriper radiatorer och rör i värmenätet kan i värsta fall orsaka vattenskador.

Dåligt skick på värmenätet är inte alltid synligt från utsidan

Rören i värmenätet som är anslutna till radiatorerna kan finnas inuti husets struktur, vilket gör det svårt att bedöma deras skick. I det här fallet kanske du inte ens tänker på att rören kan vara i dåligt skick. De synliga delarna av rörledningen kan också se bra ut, men det finns en stor risk för missförstånd, eftersom korrosion kan fräta rören mycket ojämnt. Vi har haft fall där ett rör har varit starkt på en punkt, men har gått sönder vid blotta beröringen av några centimeter bort.

Hur vet man om en radiator behöver renoveras?

Ibland kan det märkas i vardagen att en radiatorrenovering ligger rätt i tiden. Om vatten ofta måste fyllas på i värmenätet kan detta tyda på ett problem. Värmenätet är ett slutet system; att hela tiden tillsätta vatten innebär att det läcker ut någonstans. I värsta fall kan vattnet sippra in i konstruktionen utan att de boende märker det. Förutom vattenskador kan denna typ av spill innebära risk för mögel.

Kontrollera skicket på gamla koppar- och järnrör

Vi erbjuder professionella undersökningar av värmenätet och radiatorer i småhus. Om renoveringen visar sig vara nödvändig kommer vi att beräkna en offert för renoveringen samtidigt. Undersökningen är kostnadsfri och innebär inte att du förbinder dig till något.

Boka en konditionsbedömning

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.