Ett rör går sönder efter en husförsäljning, vilket ansvar har säljaren?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Ett rör går sönder efter en husförsäljning, vilket ansvar har säljaren?

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Det är lätt att upptäcka en skadad eller sprucken yttervägg. Mer allvarliga fel, dolda inuti huset, är svårare att lokalisera. Husägare bör ha en grundlig förståelse för husets skick när de säljer det.

I en affär mellan privatpersoner är säljaren ansvarig för fel i fem år efter affären. Säljaren ansvararinte för normala reparationsbehov på grund av husets ålder, men köparen måste ha en verklig förståelse för fastigheten och dess reparationsbehov.

En konditionskontroll av ett proffs ger sinnesro – eller gör det det?

Särskilt vid försäljning av äldre småhus är det vanligt att beställa en extern besiktning. En professionell besiktning ger en bra överblick över huset och framtida renoveringar. Hälsokontroller avslöjar dock sällan ett fel som är dolt i husets struktur, t.ex. ett mögelangrepp.

För att kunna genomföra en grundlig inspektion måste strukturer brytas upp, vilket ökar kostnaden för inspektionen. Om det inte finns en särskild anledning till misstanke, t.ex. mögel, är detta vanligtvis inte något du vill göra.

Kostnaden för en professionellt utförd inspektion är minst några hundra euro. Det är dock viktigt att komma ihåg att besiktningsprotokollet inte befriar säljaren från ansvar för ett fel som uppstått efter köpet. Det är också viktigt att vara uppmärksam på inspektörens professionalism: felaktiga slutsatser kan leda till felaktiga korrigerande åtgärder eller inga korrigerande åtgärder alls.

Om säljaren borde ha känt till felet är han eller hon vanligtvis ansvarig för

Fel efter transaktioner är obehagliga om det råder oenighet om vem som är ansvarig för felet. Detta gäller särskilt för fel som har varit dolda och som säljaren inte kände till. Om säljaren hålls ansvarig för felet, avgörs frågan vanligtvis genom ett prisavdrag.

Vid bedömningen av vem som är ansvarig tas hänsyn till följande

  • Byggnadens ålder
  • hur stor del av felet som är relaterat till husets normala åldrande
  • information om huset som tillhandahålls av säljaren eller fastighetsmäklaren
  • om säljaren var medveten om felet eller risken för fel
  • om köparen borde ha upptäckt felet före transaktionen
  • en rapport om den defekta delen av byggnaden i händelse av en lämplighetskontroll

Gör viktiga renoveringar innan du säljer och uppskatta värdeökningen

Innan du upprättar en försäljningsrapport är det värt att överväga att investera i de viktigaste reparationsbehoven. Fastighetsmäklare vet hur mycket en renovering ökar försäljningsvärdet på ett hus.

Du kan beställa från oss en kostnadsfri undersökning av rörens skick som hjälper dig att bedöma om det är värt att investera i en VVS-renovering innan du säljer ditt hus. Du kan också beställa kartläggning av avlopp för att få en videoinspelning av tillståndet i ditt avlopp.

Kolla in den kostnadsfria undersökningen

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.