Omakotitalon viemärisaneeraus: vertailussa suosituimmat menetelmät

viemäriremontti

Omakotitalon viemärisaneeraus: vertailussa suosituimmat menetelmät

Viemärisaneeraus on iso urakka, johon on vuosikymmenten saatossa kehitetty erilaisia ratkaisuja. Tällä hetkellä markkinoilla kilpailee pääasiassa kolme eri menetelmää omakotitalon viemärisaneeraukseen: perinteinen viemäriremontti, viemärin pinnoitus ja viemärin sukitus.

Tässä vertailussa pyrimme nostamaan puolueettomasti esille kunkin menetelmän hyvät ja huonot puolet, vaikka LVIturvalla suosimme sukitusmenetelmää omakotitalojen viemärisaneerauksissa.

Perinteinen viemäriremontti

Perinteisessä putkiremontissa talon rakenteet puretaan ja vanhat putket vaihdetaan kokonaan uusiin. Perinteinen viemäriremontti oli vielä vuosikymmen sitten suosituin tapa uusia omakotitalon viemäri, sillä uusimpia menetelmiä ei juurikaan ollut tarjolla. Perinteinen putkiremontti on vaihtoehdoista kallein, mutta lopputulos on uusi ja kestävä viemäri.

Vanhojen rakenteiden purkaminen ja uusien asentaminen on iso urakka, mikä nostaa työn ja materiaalien hintaa. Jos rakenteet täytyy joka tapauksessa purkaa, saattaa perinteinen putkiremontti kuitenkin olla järkevä vaihtoehto.

Plussat ja miinukset

+ Upouusi ja kestävä viemäri+ Käyttöikä jopa 50–100 vuotta– Remontin iso työmäärä ja kallis hinta– Remontin pitkä kesto: tavallisesti useita viikkoja

Perinteisen putkiremontin hinta

Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, perinteisen putkiremontin hinta on 20 000 eurosta ylöspäin. Hintaan vaikuttaa merkittävästi se, kuinka paljon rakenteita joudutaan tai halutaan purkaa ja uusia.

Viemärin pinnoitus

Viemärin pinnoitus tarkoittaa, että vanhan viemäriputken sisään ruiskutetaan uusi pinta. Pinnoitus on sopiva vaihtoehto, jos putki on vain vähän kulunut. Pinnoite kuluu pois 10–15 vuodessa.

Pinnoitus ei korjaa vanhaa viemäriä. Jos vanha viemäri vuotaa tai siinä on halkeamia, pinnoite ei ole turvallinen tapa saneerata viemäri.

Plussat ja miinukset

+ Edullisempi kuin perinteinen putkiremontti+ Remontin kesto muutamasta päivästä viikkoon- Lyhyt käyttöikä: lisää viemärin käyttöikää vain 10–15 vuotta- Ei sovellu huonokuntoiselle putkelle

Pinnoituksen hinta

Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, pinnoituksen hinta on noin 10 000 – 15 000 euroa.

Viemärin sukitus

Sukitusmenetelmässä vanhan viemäriputken sisään työnnetään paineilmalla epoksisukka, joka kovettuu uutta vastaavaksi muoviputkeksi. Ennen sukitusta vanha viemäri puhdistetaan ja rassataan. Vanha viemäri voidaa jättää paikoilleen.

Uusi muoviputki on kantavarakenteinen, joten sukitus voidaan tehdä myös reikiintyneille ja huonokuntoisille viemäreille. Sukitus kestää tavallisesti muutamasta päivästä viikkoon ja on huomattavasti edullisempi kuin perinteinen putkiremontti.

Plussat ja miinukset

+ Uutta vastaava viemäri: käyttöikä 50–100 vuotta+ Perinteistä putkiremonttia edullisempi hinta+ Sujuva remontti, joka kestää vain muutamasta päivästä viikkoon– Omakotitaloissa varsin uusi menetelmä, jota kehitetään jatkuvasti

Viemärin sukituksen hinta

Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, viemärin sukituksen hinta on 10 000 – 20 000 euroa. Hintaan vaikuttaa talon rakennusmateriaali, uusittavan putken pituus, viemäripisteiden määrä ja kerrosten lukumäärä.

Sukitus haastaa perinteiset menetelmät

Vielä viisi vuotta sitten sukitusmenetelmää ei tunnettu omakotitalon remontoijien keskuudessa. Sukituksia on kuitenkin tehty jo vuosikymmeniä kerrostaloihin, joissa putket ovat halkaisijaltaan suurempia. Materiaalit ja työkalut ovat vasta viime vuosina kehittyneet niin, että niillä voidaan turvallisesti saneerata myös omakotitalojen viemärit. Omakotitalojen putket ovat kapeampia kuin kerrostaloissa, joten sukan on oltava ohut ja kestävä.

LVIturvalla aloitimme omakotitalojen viemärin sukituksen ensimmäisinä Suomessa – ehkä jopa ensimmäisinä maailmassa – vuonna 2014. Omakotitaloissa käytetään eri materiaaleja ja työvälineitä kuin isommissa kohteissa, minkä takia asennus vaatii ammattitaitoa ja palvelun kehittäminen pitkäjänteisyyttä ja asiakkaiden toiveiden huomioimista.

Sukitus on nykyään suosituin remonttimme ja palvelun ovat kopioineet monet kilpailijat. Uudet kustannustehokkaat menetelmät ovat tulleet tarpeeseen, sillä omakotitalojen korjausvelka kasvaa jatkuvasti.

Miten valmistaudun viemärisaneeraukseen?

Viemärisaneeraus voi olla ajankohtainen, kun valurautainen viemäri on yli 30 vuotta vanha. Helpoin tapa päästä alkuun on tilata viemärin kuvaus ammattitaitoiselta putkiurakoitsijalta.

LVIturva kuvaa viemärin maksutta ja tekee luotettavan kuntokartoituksen omakotitalon putkistosta.

Viemärin kuvaus paljastaa viemärin kunnon, tukkeumat ja halkeamat. Tilastojemme mukaan noin puolet 5000 kuvatusta kohteesta vaativat kunnostusta, koska viemäri vuotaa tai on vaarassa rikkoutua.

TILAA VIEMÄRIN KUVAUS

LUE LISÄÄ VIEMÄRIN SUKITUKSESTA