Omakotitalon viemärisaneeraus: vertailussa suosituimmat menetelmät

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Omakotitalon viemärisaneeraus: vertailussa suosituimmat menetelmät

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Viemärisaneeraus on iso urakka, johon on vuosikymmenten saatossa kehitetty erilaisia ratkaisuja. Tällä hetkellä markkinoilla kilpailee pääasiassa kolme eri menetelmää omakotitalon viemärisaneeraukseen: perinteinen viemäriremontti, viemärin pinnoitus ja viemärin sukitus.

Tässä vertailussa pyrimme nostamaan puolueettomasti esille kunkin menetelmän hyvät ja huonot puolet, vaikka Taloturvalla suosimmekin sukitusmenetelmää omakotitalojen viemärisaneerauksissa.

Perinteinen viemäriremontti

Perinteisessä putkiremontissa talon rakenteet puretaan ja vanhat putket vaihdetaan kokonaan uusiin. Rakenteiden purkamisessa sisäseiniä puretaan ja lattioita piikataan auki, jotta uudet putket saadaan asennettua. Tämän jälkeen rakennetaan seinät ja lattiat uudelleen. Haasteena vanhemmissa taloissa saattaa olla se ettei seinät ole suoria, joka taas lisää työmäärää entisestään. Lisäksi talon ulkopuolella tehdään maatyöt kaivamalla vanha putki ja asentamalla tilalle uusi putki. Perinteinen viemäriremontti oli vielä vuosikymmen sitten suosituin tapa uusia omakotitalon viemäri, sillä uusimpia menetelmiä ei juurikaan ollut tarjolla. Perinteinen putkiremontti on vaihtoehdoista kallein, mutta lopputulos on uusi ja kestävä viemäri.

Vanhojen rakenteiden purkaminen ja uusien asentaminen on iso urakka, mikä nostaa työn ja materiaalien hintaa. Rakennustarvikkeiden hinnat ovat nousseet varsinkin viime vuosien aikana, joka johtuu kuluttajien kysyntä piikistä ja materiaalipulasta. Jos rakenteet täytyy joka tapauksessa purkaa, saattaa perinteinen putkiremontti kuitenkin olla järkevä vaihtoehto.

Plussat ja miinukset

+ Upouusi ja kestävä viemäri
+ Käyttöikä jopa 50–100 vuotta
– Remontin iso työmäärä ja kallis hinta
– Remontin pitkä kesto: tavallisesti useita viikkoja
– Usein talon asukkaat joutuvat muuttamaan evakkoon remontin ajaksi

Perinteisen putkiremontin hinta

Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, perinteisen putkiremontin hinta on useita kymmeniä tuhansia euroja. Hintaan vaikuttaa merkittävästi se, kuinka paljon rakenteita joudutaan tai halutaan purkaa ja uusia. Kuluja lisää myös evakkoon muuttaminen remontin ajaksi ja tähän liittyvät muut kustannukset. Usein urakoitsija suosittelee evakkoon muuttamista, sillä vessassa käyminen, peseytyminen ja ruoan laittaminen hankaloituvat merkittävästi.

Viemärin pinnoitus

Viemärin pinnoitus tarkoittaa, että vanhan viemäriputken sisään ruiskutetaan uusi pinta. Pinnoituksen haasteena on saada tasainen seinämäpaksuus putkistossa joka kohtaan, sillä se tehdään käsityönä. VTT ei ole luvannut tekniikalle käyttöikää ollenkaan, sillä testien perusteella tekniikassa on isoja heikkouksia. Pinnoitus on sopiva vaihtoehto, jos putki on vain vähän kulunut. Yleensä Pinnoite kuluu pois noin 10–15 vuodessa. Pinnoitus ei korjaa vanhaa viemäriä. Jos vanha viemäri vuotaa tai siinä on halkeamia, pinnoite ei ole turvallinen tapa saneerata viemäri.

Plussat ja miinukset

+ Edullisempi kuin perinteinen putkiremontti
+ Remontin kesto muutamasta päivästä viikkoon
– Lyhyt käyttöikä: lisää viemärin käyttöikää vain 10–15 vuotta
– Haaste saada tasalaatuinen seinämäpaksuus
– Ei sovellu huonokuntoiselle putkelle

Pinnoituksen hinta

Pinnoitus on yleensä halvin tekniikka. Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, pinnoituksen hinta on noin 10 000 euroa.

Viemärin sukitus

Sukitusmenetelmässä vanhan viemäriputken sisään työnnetään paineilmalla epoksisukka, joka kovettuu uutta vastaavaksi muoviputkeksi. Ennen sukitusta vanha viemäriputkisto puhdistetaan ja rassataan. Vanha viemäri jää paikoilleen ja on niin sanotusti muottina epoksisukalle.

Uusi muoviputki on kantavarakenteinen, joten sukitus voidaan tehdä myös reikiintyneille ja huonokuntoisille viemäreille. Sukitus kestää tavallisesti muutamasta päivästä viikkoon ja on hinnaltaan huomattavasti edullisempi kuin perinteinen putkiremontti.

Plussat ja miinukset

+ Uutta vastaava viemäri
+ Käyttöikä 50–100 vuotta
+ Perinteistä putkiremonttia edullisempi hinta
+ Talon asukkaat voivat asua talossa remontin ajan
– Omakotitaloissa suhteellisen uusi menetelmä, jota kehitetään jatkuvasti

Viemärin sukituksen hinta

Sadan neliön puisessa omakotitalossa, jossa on neljä viemäripistettä ja 60 metriä viemäriputkea, viemärin sukituksen hinta on 10 000 – 20 000 euroa. Hintaan vaikuttaa muun muassa talon rakennusmateriaali, uusittavan putken pituus, viemäripisteiden määrä ja kerrosten lukumäärä.

Sukitus haastaa perinteiset menetelmät

Vielä viisi vuotta sitten sukitusmenetelmää ei tunnettu omakotitalon remontoijien keskuudessa, mutta nykyään tietoisuus sukitusmenetelmästä on merkittävästi lisääntynyt. Sukituksia on kuitenkin tehty jo vuosikymmeniä kerrostaloihin, joka on osoittautunut kustannustehokkaaksi ja toimivaksi remontoimistavaksi. Kerrostaloissa putket ovat halkaisijaltaan suurempia verrattuna omakotitalon putkistoon. Materiaalit ja työkalut ovat vasta viime vuosina kehittyneet niin, että niillä voidaan turvallisesti saneerata myös omakotitalojen viemärit. Omakotitalojen putket ovat kooltaan pienempiä ja kapeampia kuin kerrostaloissa, mutta uudet työvälineet ja vuosien kehitystyö ovat mahdollistaneet työn tekemisen myös omakotitaloissa.

Taloturvalla aloitimme omakotitalojen viemärin sukituksen ensimmäisinä Suomessa – ehkä jopa ensimmäisinä maailmassa – vuonna 2014. Omakotitaloissa käytetään eri materiaaleja ja työvälineitä kuin isommissa kohteissa, minkä takia asennus vaatii ammattitaitoa ja ja palvelun jatkuvaa kehittämistä.

Olemme Taloturvalla ylpeitä ennen kaikkea ammattiosaamisestamme, joka näkyy työn tuloksissa ja asiakastyytyväisyydessä. Sukitus on nykyään suosituin remonttimme ja olemme ylpeästi palvelun vankka asiantuntija. Uudet kustannustehokkaat menetelmät ovat tulleet yhteiskunnassamme tarpeeseen, sillä omakotitalojen korjausvelka kasvaa jatkuvasti.

Miten valmistaudun viemärisaneeraukseen?

Viemärisaneeraus voi olla ajankohtainen, kun valurautainen viemäri on yli 30 vuotta vanha. Valurautaviemärin käyttöikä kuitenkin vaihtelee kohteesta riippuen. Helpoin tapa päästä alkuun on tilata viemärin kuntokartoitus ja kuvaus ammattitaitoiselta putkiurakoitsijalta. Putkiurakoitsija antaa tiedon kuvatun putkiston kunnosta sekä ajankohtaista neuvoa viemärin saneerauksesta että verottajan tarjoamista eduista omakotitalon remonteissa.

Taloturva kuvaa viemärin maksutta ja tekee luotettavan kuntokartoituksen omakotitalon putkistosta. Viemärin kuvaus paljastaa viemärin kunnon, sekä mahdolliset tukkeumat ja halkeamat. Tilastojemme mukaan noin puolet 5000 kuvatusta kohteesta vaativat kunnostusta, koska viemäri vuotaa tai on vaarassa rikkoutua.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen, putkiremontteihin, LVI-asioihin sekö etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon? 

Varaa ilmainen viemärikuvaus tästä!

Taloturvan artikkelit