Vanhan putkiston bakteerit voivat olla vaarallisia – omalla toiminnalla voi pienentää riskejä

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Vanhan putkiston bakteerit voivat olla vaarallisia – omalla toiminnalla voi pienentää riskejä

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Monessa suomalaiskodissa on vanhaa putkistoa, jossa on runsaasti rosoisia pintoja, korroosiota ja likaa. Tämä luo otolliset olosuhteet bakteereille. Kun vesi pääsee seisomaan tällaisissa olosuhteissa, bakteerit saavat tilaisuuden lisääntyä tehokkaasti. Tämä voi johtaa terveyden vaarantumiseen ja sisäilman tason heikentymiseen. Tässä blogissa kerromme, miten putkiremontoimaton viemäri ja käyttövesiputkisto voivat vaarantaa terveytesi.  

Keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri voi tartuttaa ihmisen suihkussa

Helsingin Sanomien mukaan vanhassa putkistossa voi muhia legionellabakteeri, joka voi tartuttaa ihmiseen hengitystieinfektioita sekä keuhkokuumeen. Bakteereille otollisen kasvu- ja lisääntymispaikan tarjoaa vanhan putkiston pinnalle syntynyt lima eli biofilmi. Legionella viihtyy vedessä ja voi tarttua ihmiseen kotiolosuhteissa vesihöyryn ja pisaroiden välityksellä. Tavallinen suihkussa käynti voi siis altistaa bakteerille.

Kun kotoa on ollut useamman päivän poissa ja avaa suihkun, pääsevät bakteerit siirtymään ihmiseen. Tämän takia vettä kannattaa aina juoksuttaa ennen sen käyttöä, kun tulee kotiin. Muutama minuutti sekä kylmällä että kuumalla riittää. 

Vanhat putket edesauttavat bakteerien kasvua

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen esikoistutkija Silja Mentulan kertoo, että vanhoille putkille tyypilliset oireet mahdollistavat legionellabakteerin kasvun: ”Mitä enemmän putkissa on korroosioita, sakkoja ja rosoisia pintoja, johon kertyy likaa ja johon bakteerit voi jäädä muhimaan, sitä suuremmalla todennäköisyydellä legionella pääsee kasvamaan.”

Yleisimmin legionellalle altistunut sairastuu, jos hänellä on heikentynyt elimistön puolustuskyky, kuten iäkkäillä ja tupakoivilla. Myös perusterve henkilö voi sairastua, vaikka todennäköisyys tälle onkin pienempi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että legionella on vain yksi monista bakteereista, jotka viihtyvät putkistossa.

Lämpötila ja materiaali vaikuttavat käyttövesiputkiston bakteerien määrään

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Vesi-Instituutti WANDERin tekemän yhteistutkimuksen mukaan talon vesijohtovedessä elävien bakteerien tyyppiin ja määrään vaikuttavat monet vesijohtoveden ominaisuudet. Bakteeriyhteisöön vaikuttivat tutkimuksen mukaan mm. veden lämpötila, putkiston materiaali ja putkien sisäpinnoille kerääntynyt mikrobien muodostama lima.

Metalliset putket ovat alttiita korroosiolle eli syöpymiselle ajan kuluessa. Vesijohtoveteen voi korroosion seurauksena liueta putkistosta metalleja, mikä voi johtaa poikkeuksiin veden maussa, hajussa tai värissä. Veden outo maku voi kuitenkin johtua myös bakteereista, joita on ehtinyt syntyä pitkään seisoneessa vedessä. 

Jos kodissasi on vanhat putket ja sinulla on tapana juoda vetesi haaleana tai jopa hieman lämpimänä suoraan hanasta, kannattaa miettiä uudelleen. Vanhan putkiston bakteerisaostumat liukenevat helpommin lämpimään veteen, jolloin miljoonat putkiston limassa muhineet bakteerit pääsevät suoraan kehoosi.

Omien tapojen muuttaminen ei kuitenkaan poista bateereja putkistosta. Mikäli kodissasi on vanhat metalliset käyttövesiputket, remontti voi olla ajankohtainen.

Viemärikaasut aiheuttavat hajuhaittaa ja terveyshaittoja

Viemärien tuuletus tapahtuu katolle johtavien tuuletusviemärien kautta. Ikävä kyllä monien suomalaisten viemärit ovat niin tukossa, että tuuletusaukko peittyy. Viemärin tuuletus ei toimi esimerkiksi silloin, kun 40% putkesta on jätteessä. Tällöin viemärikaasut voivat päästä sisätiloihin. 

Kaasut aiheuttavat ikäviä hajuhaittoja, mutta voivat Hengitysliiton mukaan olla myös terveyshaitta. Viemärin haju aiheuttaa silmien ja limakalvojen ärsytysoireita sekä päänsärkyä. Suurina määrinä kaasut voivat olla jopa vaarallisia, koska ne sisältävät ammoniakkia. Tämän takia viemärin haju on aina selvitettävä. Mikäli omakotitalossasi on kyseinen huonokuntoisen viemärin oire, harkitse maksuttoman viemärikuvauksen varaamista. Kuvauksessa putkeen ujutetaan kaapelin päässä oleva kamera, jonka avulla paljastuvat putkiston tukkeumat ja mahdolliset vuotokohdat. 

Heikko ilmanvaihto jättää epäpuhtaudet ja bakteerit sisäilmaan 

Kodin heikko ilmanlaatu tekee putkiston oireilusta ikävämpää, koska putkiston tuomat epäpuhtaudet jäävät sisäilmaan. Usein sisäilman laatu on vahvasti kytköksissä ilmanvaihdon tasoon ja valitettavan monissa suomalaisissa kodeissa ilmanvaihto ei ole riittävä.

Jos ilmanvaihto ei toimi kunnolla, jäävät ilman epäpuhtaudet, mahdolliset viemärikaasut ja bakteerit sisätiloihin hengitettäväksi. Kosteus voi myös tiivistyä kodin pinnoille ja aiheuttaa vaurioita sekä pahimmillaan myös homepesäkkeitä, koska homeitiöt nauttivat heikon ilmanvaihdon aihuettamista kosteista olosuhteista. 

Huonon sisäilman seuraukset voivat olla pahimmillaan vaarallisia ja kauaskantoisia. Huono sisäilma aiheuttaakin usein kodin tunkkaisuutta ja asukkaiden sairastelua. Oireita voivat olla mm. väsymys, päänsärky ja keskittymisvaikeudet. Jos epäilet omakotitalossasi olevan huono ilmanlaatu, voit tilata meiltä maksuttoman sisäilmatutkimuksen. 

Kartoittamalla putkiesi kunnon voit varmistua kodin turvallisuudesta

Bakteerit ovat vain yksi syy sille, miksi putkiremontti voi olla ajankohtainen. Muita merkittäviä tekijöitä ovat mm. putkiston huono toimivuus sekä tietenkin vesivahingon riski. Omakotiasujille putkien kunto on onneksi vaivattomasti selvitettävissä, sillä tarjoamme maksuttomia kuntokartoituksia kodin eri putkistoille.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen, putkiremontteihin, LVI-asioihin sekö etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon? 

Varaa ilmainen viemärikuvaus tästä!

Taloturvan artikkelit