Sähkölaskuja maksellessa monille meistä herää kysymys, mistä asioista sähkön lopullinen hinta rakentuu. Sähkön hinta koostuu kolmesta eri kerroksesta. Tässä kirjoituksessa kerromme, mitkä ne ovat ja miksi itse tuotetulla sähköllä voi merkittävästi suojautua nousevalta sähkön hinnalta.
Energian hinta koostuu muustakin kuin sähköstä
Energian tuottamisesta syntyvät kulut näkyvät kuluttajille energiahinnan muodossa. Sähkön tuottaminen vaatii myös organisaation taakseen, jonka ylläpitämisestä aiheutuvat kulut heijastuvat loppuasiakkaan maksamaan hintaan. Tämän takia ostaessasi sähköenergiaa maksat epäsuorasti myös mm. sähköyhtiön myyntityöstä ja hallinnollisista kuluista.
Sähkönsiirron hintaa on vaikeaa paeta
Sähkön tuottamisen lisäksi kotitalouksien on maksettava sähköverkon ylläpidosta. Tällä tavalla perustellaan maksut sähkönsiirrosta.
Taloussanomien artikkeli sähkönsiirron kallistumisesta herätti paljon keskustelua. Eikä ihme, sillä siirtohintojen kallistuminen on aiheuttanut kotitalouksille jopa satojen eurojen korotuksia.
Erityisesti närää kuluttajissa herättänee se, että sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Tämä johtuu siitä, että hinnan perii aina paikallinen sähköyhtiö. Jos siis haluat muuttaa sähkönsiirron hintaa, sinun on muutettava.
Sähköäkin verotetaan – kahdesti
Kotitalouksien sähkövero on noussut tasaisesti viime vuosien aikana. Vero oli vuonna 2008 hieman yli eurosentti jokaista kilowattituntia kohden ja nyt se on jo yli kaksinkertaistunut lukemaan 2,79 snt/kWh. Tämän lisäksi niin sähkön tuottamisesta kuin siirrosta aiheutuviin maksuihin lisätään 24 prosentin arvonlisävero. Ostaessasi sähköä maksat toisin sanottuna veroja verojen päälle.
Itse tuotettu sähkö tuo merkittävää helpotusta
Sähkön hinnan eri kerrosten jatkuva kasvu on yksi pääsyistä sille, miksi yhä useammat siirtyvät tuottamaan sähköä itse esimerkiksi aurinkopaneelien avulla. Itse tuotetusta sähköstä pitää maksaa vain alkuinvestoinnin verran ja siirtohinnat voi unohtaa. Verotkin tulevat kyseeseen vasta yli 100 kVA:n tehoisissa järjestelmissä. Tämä raja on niin korkea, ettei sähkövero käytännössä koske lainkaan yksittäisiä kotitalouksia.
Mikäli aurinkosähkö kiinnostaa, suosittelemme vahvasti tekemään maksuttoman aurinkosähkökartoituksen. Saat näin tietää juuri sinun kotisi potentiaalin aurinkosähkön tuottoon.