Kuinka kauan putkiremontti kestää?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Kuinka kauan putkiremontti kestää?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
kalenteri

Putkiremontti on perinteisesti ollut pitkä ja raskas prosessi, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Remontin kesto riippuu merkittävästi tavasta, jolla se toteutetaan. Tässä blogissa käymme läpi yleisimpiä putkiston remontointimenetelmiä ja vertailemme niiden kestoja.

Mikä vaikuttaa remontin kestoon?

Putkiremontissa kyse on aina kokonaisuuden huomioon ottamisesta. Saneerausmenetelmä vaikuttaa projektin kestoon erittäin paljon, mutta sen lisäksi on myös monia muita muuttujia. Putkiremontin kestoon vaikuttavat esimerkiksi vesipisteiden määrä ja sijainti, uusittavan kaluston määrä, purkamisen tarve, putkiston koko ja remontoitava pinta-ala. Myös talon materiaalilla on merkitys, koska purkutyöt ovat toteutettavissa nopeammin puutaloissa kuin kivitaloissa.

Erityisesti urakoitsijan tekemä hyvä remontin suunnittelu on tärkeää. Kun saneeraus on mietitty tarkasti etukäteen, ei remontointia tarvitse pysäyttää kesken kaiken sitä varten, että toimintamenetelmiä pitää pohtia uudelleen. Korjaussuunnitelmien on oltava realistiset ja urakoitsijan osaamisen on oltava hyvällä tasolla. Kun johtaminen, työmaalogistiikka ja yleinen kommunikaatio sujuvat, on todennäköistä, että putkiremontti valmistuu ajallaan.

Putkiremontti perinteisin menetelmin

Perinteisellä tavalla tehty kokonaisvaltainen putkiremontti, jossa kaikki putket uusitaan, kestää 10-13 viikkoa. Tämäntyyppisessä remontissa rakenteita joudutaan purkamaan hyvin laajasti. Usein projektiin tarvitaan myös usean eri alan ammattilaisia, mikä monimutkaistaa kokonaisuutta näin luonnollisesti pidentää remontin kestoa. Remontti usein vaikeuttaa merkittävästi elämistä ja monet kokevat tarpeelliseksi lähteä evakkoon pakoon pölyä, melua ja muita remontin tuomia hankaluuksia. Erityisen ikävää perinteisestä putkiremontista tulee silloin, jos talon rakenteista löytyy asbestia. Hengitysilmaan vapautuva asbesti on terveydelle vaarallista ja purkutyö aikaa vievää sekä kallista. Lisää tietoa perinteisen putkiremontin kestosta saat katsomalla Ylen videon “Miten kauan putkiremontti kestää?”.

Vaikka perinteisin menetelmin remontoisi vain yhden putkistoista – esimerkiksi käyttövesiputkiston, remontin kesto on silti useita viikkoja. Tämä johtuu siitä, että remontointimenetelmä, jossa rakenteita puretaan, vaati aina runsaasti aikaa. Tarkka saneerauksen viemä aika riippuu tässäkin tapauksessa työn määrästä, johon vaikuttavat mm. talon rakennusmateriaali, vesipisteiden ja kerrosten määrä sekä uusittavan putkiston pituus. Asukkaat joutuvat yleensä myös tässäkin tapauksessa lähtemään evakkoon, koska remontti sisältää laajoja purkutöitä ja pitkiä vesikatkoja.

Käyttövesi- ja lämpöverkkoremontti pintavetona

Pintavetona tehdyssä käyttövesi- tai lämpöverkkoremontissa ei tarvitse rikkoa kodin rakenteita eli lattioita ei tarvitse avata eikä seiniä purkaa. Tällöin uudet putket asennetaan kiinni seiniin kannakkeiden avulla ja vanhat putket tyhjennetään, tulpataan ja jätetään paikoilleen. Pintaveto on asukasystävällinen remontointitapa, koska se ei juuri häiritse asumista. Pintavetona käyttövesiremontti kestää vain noin 2-5 päivää ja lämpöverkkoremontti 5-7 päivää. Kotona voi asua kotona koko remontin ajan, koska työ on siistiä eikä ylimääräistä pölyä synny. Lisäetu tässä saneerausmenetelmässä on se, että uudet putket ovat näkyvillä, jolloin ne ovat vesivahingon kannalta huomattavasti turvallisempia kuin rakenteiden sisällä piilossa kulkeva putkisto.

Viemärin pinnoitus

Viemäriputkiston pinnoitus on kohtuullisen nopea menetelmä ja kestää yleensä vain muutaman päivän. Putkisto pinnoitetaan ruiskuttamalla vanhan viemäriputken sisään uusi pinta. Pinnoittamalla voidaan korjata putkisto, joka on vain vähän kulunut. Muista kuitenkin, että pinnoitus ei korjaa vanhaa putkistoa eikä sovi huonokuntoisille putkille. Pinnoite myös kuluu pois jo 10-15 vuodessa, minkä takia on tärkeää, että pinnoitettu putkisto tarkistutetaan säännöllisesti. Omakotiasukkaat voivat hyödyntää esimerkiksi LVIturvan maksutonta viemärikuvausta, jonka avulla on helppoa selvittää putkiston todellinen kunto. Koska viemärin pinnoitus on riskialtis menetelmä, me emme voi suositella sen käyttöä.

Sukitusmenetelmä

Myös sukittaminen on nopea tapa saneerata viemäriputket. Viemäriputkiston sukittaminen kestää yleensä muutamasta päivästä viikkoon riippuen putkiston pituudesta. Lopputuloksena on uutta vastaava putkisto, jonka käyttöikä jopa 50 vuotta. Pinnoituksesta poiketen, sukitusmenetelmä on luotettava saneerausmenetelmä ja se sopii myös reikiintyneille ja huonokuntoisille viemäreille. Sukitusmenetelmä on myös selvästi edullisempi ratkaisu kuin perinteinen viemäriremontti, jossa rakenteet puretaan.

Sukituksella voidaan saada uudenveroiset putket muutamassa päivässä, koska talon rakenteita ei tarvitse purkaa remontin aikana. Sukitus tapahtuu työntämällä paineilmalla putken sisään epoksisukka, joka kovettuu uutta vastaavaksi muoviputkeksi. Remontti on siisti ja asukas voi asua kotonaan koko remontin ajan. Sukitusmenetelmä onkin nykyaikaisin ja kustannustehokkain viemärisaneerauksen menetelmä. Sukitusmenetelmää esittelevä video antaa hyvän kuvan siitä, miten se käytännössä toimii.

LVIturva tekee asukasystävällisiä viemärisukituksia: putkiremontti on ohi 3-5 päivässä. Varaa täysin maksuton putkiston kuntokartoitus ja selvitä, ovatko putkesi remontin tarpeessa. Saat edustajaltamme tarvittaessa tarjouksen putkiremontista.

Jos epäilet vielä, mikä menetelmä on sopivin kotiisi, kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa blogi, jossa vertailemme eri saneeraustapoja toisiinsa.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

kalenteri
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.