Torra händer, sömnlösa nätter och stopp i avloppet – de överraskande problemen med epidemin och deras lösningar

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Torra händer, sömnlösa nätter och stopp i avloppet – de överraskande problemen med epidemin och deras lösningar

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Coronaepidemin har medfört både stora och små problem för vårt samhälle. I den här bloggen tar vi upp de överraskande utmaningar som indirekt orsakas av coronaviruset och presenterar lösningar.

Avloppet i din bostad är blockerat

Låt oss utan att skämmas börja med det ämne vi älskar mest: avloppet. Yle har rapporterat om den nya trenden, orsakad av epidemin, att lägga allt fler saker som inte hör hemma i avloppet, såsom näsdukar och desinfektionsservetter. Särskilt i gamla småhus fastnar saker som inte hör hemma i avloppet effektivt i avloppsrörens skrovliga inre ytor. När tillräckligt mycket ansamlas uppstår en blockering som gör att vatten kan stiga upp. Situationen som visas på bilden uppstår när en blockering på husets lägsta våning inte omedelbart märks, men vatten fortsätter att rinna in i avloppet från någon annanstans. Detta kan leda till en betydande räkning för ägaren, men vi vet av erfarenhet att detta inte ens är det största problemet för ägaren. Lukten av avloppsvatten kan vara fruktansvärd.

För att avloppet ska fungera korrekt får du aldrig hälla eller kasta följande föremål i det:

– Frys sojaböna

– Livsmedelskällor

– Pappershanddukar eller pappersnäsdukar, så se till att du har tillräckligt med toalettpapper.

– Desinfektionsservetter

– Fasta föremål, t.ex. bomullspinnar

Om avloppet är blockerat kan du ofta rensa det hemma. Läs vår artikel om hur du öppnar ett avlopp för att ta reda på hur du gör detta.

Ett avlopp kan bli blockerat då och då, även om det används på rätt sätt. Detta är ett typiskt symptom på att avloppet är i dåligt skick och kan tyda på att det behövs reparationer eller underhåll. Om du misstänker att avloppet i ditt privata hus är i dåligt skick bör du dra nytta av en gratis avloppsundersökning.

Att tvätta händerna torkar ut huden

Att tvätta händerna är viktigare än någonsin. En snabb tvätt räcker inte heller, du måste tvätta händerna med tvål i minst 20 sekunder. Varför 20 sekunder? En av anledningarna till detta är att tvålen effektivt kan avlägsna fet smuts från huden. Detta är särskilt dödligt för coronaviruset, vars fettskikt förstörs när det reagerar med tvål. Nackdelen med tvål är dock att den inte skiljer mellan viruset och hudens naturliga fetter, utan tar bort allt fett som den stöter på. När du tvättar händerna med tvål ofta, länge och noggrant kanske dina egna handoljor inte räcker för att hålla huden i gott skick. Detta kan – och har för många – orsakat torr hud och till och med sprickor. Torra händer kan bland annat orsaka utslag, smärta och inflammation, så det är definitivt värt att åtgärda.

Vad är ditt råd? Se åtminstone till att du inte irriterar huden i onödan på grund av det kalla vädret – använd handskar utomhus om du behöver. Applicera dessutom en grundläggande fuktkräm några gånger om dagen. Fetthalten i krämer varierar mycket; du kan börja med 30-50% och sedan gå upp eller ner efter behov. Det kan också vara tvålen du använder. Det finns stora skillnader mellan olika tvålar när det gäller hur mycket de irriterar huden. Välj därför en tvål från butiken som är speciellt framtagen för känslig hud.

Du kanske också har hört att du kan tvätta händerna med en basisk lotion i stället för tvål. Detta är visserligen sant, men krämer är inte lika effektiva mot virus och bakterier som tvål. Så byt inte ut tvål, åtminstone inte nuförtiden.

Undantagstillståndet håller den sovande mamman i schack

Den rådande situationen har redan orsakat stress, åtminstone i form av uppsägningar, hälsorisker och brist på toalettpapper. De utmaningar vi ställs inför i vardagen kan lätt komma upp till ytan när vi försöker få lite sömn. Om detta har hänt dig behöver du inte oroa dig, det är helt normalt. Att stirra i taket ger dig tid att tänka på saker, och tyvärr är dessa saker ofta inte de mest betryggande. Insomningssvårigheter – och sömnproblem i allmänhet – kan göra vardagen svårare och på längre sikt till och med utgöra en hälsorisk. Det är därför det är viktigt att försöka lösa sömnproblem så snabbt som möjligt när de uppstår.

Det finns några kemiska föreningar som kan hjälpa dig att somna, men ofta kan avslappningsövningar hjälpa till. En av de mest populära och effektiva övningarna är diafragmaandning. Ligg på rygg och placera en hand på magen och den andra handen på bröstet. Andas så att bröstet förblir stilla, men buken buktar ut när du andas in. Andas lugnt och djupt tills du slappnar av. Det kan verka klumpigt eller fånigt i början, men det finns vetenskap bakom det; diafragmaandning aktiverar det parasympatiska nervsystemet, vilket lugnar kroppen. Avslappningsövningar kräver också ofta övning. Försök med diafragmaandning åtminstone några nätter i rad innan du ger upp. Du kan också prova andra avslappningsövningar, t.ex. på webbplatsen HUS mind self-care.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende, VVS, HVAC och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är? 

Boka din kostnadsfria dräneringsrevision här!

Taloturvan artikkelit