Skadeinspektörens syn på vattenskador i småhus

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Skadeinspektörens syn på vattenskador i småhus

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Vattenskador som orsakas av VVS i privata hus uppstår vanligtvis när det finns läckor i rören eller deras kopplingar på grund av mekanisk skada eller korrosion. De främsta orsakerna till läckageskador är bristningar i kallvattenrör och avloppsrör.

jarmo hakkarainen muokattu 282x300 1

– När ett rör går sönder rinner vattnet naturligt nedåt, dvs. ut på golvet. Om det trasiga röret är dolt kan skadan vara svår att upptäcka. Vatten kan sippra in i golvkonstruktionerna i månader, vilket leder till att träkonstruktionerna ruttnar”, säger Jarmo Hakkarainen, skadeinspektör i LähiTapiolas region Mellersta Finland, som har 20 års erfarenhet av skadeinspektioner av egnahemshus.

– Om rören är ytmonterade är läckageskador lättare att upptäcka när vattnet kommer direkt till golvet. För mig har de värsta fallen varit när huset har varit genomblött från hörn till hörn och alla våningar har fått rivas när frysta rör har sprängts.

Försäkringsbolagen täcker oförutsedda läckor som orsakas av skador på rör och utrustning. Försäkringsbolaget täcker dock endast reparationen av de omedelbara konsekvenserna av läckan, inte till exempel en fullständig förnyelse av rörsystemet.

Återbetalningarna tar hänsyn till åldersavdrag, dvs. ju äldre huset och rören är, desto högre är kundens bidrag. Försäkringen täcker inte fukt från marken eller fall av vattenspray som tränger in i byggnader eller dåligt konstruerade rörsystem.

Uppmärksamhet på plats

Ju äldre huset är, desto större är risken för läckage när rören åldras och används.

– Särskilt när det gäller tappvattenrör bör du överväga att byta ut rören efter cirka 30 år om du vill minska risken för läckage”, säger Hakkarainen.

Han uppmanar också människor att stänga av vattenledningen om de är borta från hemmet i flera dagar.

– Dessutom är normal skötsel och uppmärksamhet alltid på sin plats: det är värt att då och då kontrollera om det finns vattendroppar i diskhon eller runt toaletten, till exempel, vilket kan tyda på en läcka.

Enligt Hakkarainen har den allmänna nivån på kunskap, förebyggande och initiativ när det gäller vattenskador försämrats. På den positiva sidan säger han dock att när skador upptäcks tar folk det på allvar och undersöker och reparerar läckan omedelbart.

Text av Jaana Rantalainen

……

Hur förbereder man sig för vattenskador, när ska man göra en VVS-reparation? Ladda ner vår kostnadsfria guide för VVS-renovering och ta reda på mer!

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.