Öppning av avlopp

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Öppning av avlopp

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Avloppsrengöring kan för många vara en av de tråkigaste uppgifterna i ett hushåll, men det är absolut inte något man ska försumma – med regelbunden rengöring och korrekt användning kommer dina avlopp att fungera som de ska under lång tid framöver. Om man av en eller annan anledning försummar att rensa avloppet är sannolikheten stor att rören täpps igen och att vattnet inte kan flöda på normalt sätt. I värsta fall kan blockeringen vara så omfattande att det inte räcker med reparationer i hemmet utan att en rörmokare måste tillkallas. Regelbunden rengöring av avloppet bidrar inte bara till att hålla rören i gott skick, utan kan också hjälpa dig att spara pengar på VVS-kostnader.

Stopp i avloppet – vad kan hjälpa?

Om avloppet inte rinner ut ordentligt eller inte alls är det oftast ett tecken på stopp. Vattnet kan ha fastnat helt, eller så kan avloppet vara så dåligt att det ligger kvar på golvet eller i diskhon under en längre tid. Blockeringen kan också orsaka att obehagliga lukter stiger upp från avloppet runt huset. Även om stopp i avloppet kan verka irriterande finns det lyckligtvis några effektiva sätt att själv rensa avloppet.

1. Häll kokande vatten i avloppet

En av de främsta orsakerna till stopp i köksavloppet är vanligtvis matavfall, varav det värsta är fett, som sätter igen avloppet när det stelnar. Att hälla kokande vatten i avloppet kan hjälpa till att smälta härdat fett. Det är också värt att blanda några droppar diskmedel i det kokande vattnet för att bryta ner fettets konsistens, vilket gör det lättare att ta bort igensättningar.

Obs! Tänk på att diskhoar av porslin kan skadas om man häller i för mycket varmt vatten. Om möjligt ska du försöka tappa upp hett vatten direkt från kranen, och om vattnet från kranen inte är tillräckligt varmt ska du försiktigt hälla kokande vatten direkt i avloppshålet och undvika att kokande vatten stänker runt diskbänken. Skydda också dina egna händer och hantera alltid kokande vatten med försiktighet.

2. Rengör avloppet med bakpulver och vinäger

Visste du att bakpulver och vinäger också kan göra underverk för att rensa avlopp? Denna effektiva kombination är ett välkänt verktyg i många hem eftersom kombinationen av vinäger och bakpulver, trots att den är ekologisk, är mycket effektiv och fungerar som botemedel mot många olika problem.

Vinäger och bakpulver är effektiva tack vare sin kraftiga brusbildning, som utlöser en reaktion som avlägsnar smuts och korroderande beläggningar. Kombinationen gör det också möjligt att på ett skonsamt sätt avlägsna eventuella avloppsblockeringar utan att skada miljön.

Mät upp 1 dl bakpulver och 2 dl vinäger. Häll först bakpulver direkt i avloppet och tillsätt sedan vinäger. Låt blandningen ligga i avloppet i ca 5 minuter och skölj sedan genom att hälla varmt vatten från kranen i avloppet. Om avloppet inte öppnas efter den första behandlingen kan du upprepa behandlingen flera gånger.

3. Öppna avloppet med hjälp av avloppspumpen

En tredje effektiv huskur för att rensa ett blockerat avlopp är en avloppspump. Effekten hos en avloppspump baseras på pumprörelsen, vars sugkraft frigör blockeringar som fastnat i rörsystemet. En avloppspump kan dock belasta rörledningarna, så man bör vara försiktig när man använder den, särskilt om stoppet finns i diskhon.

Placera avloppspumpen över det igensatta avloppet och börja med en exakt, regelbunden pumprörelse. Det är en bra idé att lyssna på ljuden från avloppet mellan pumpningarna, eftersom en blockeringsöppning kan orsaka ett ljud som liknar vattenflödet, vilket gör att du vet när du ska sluta pumpa.

4. Det sista halmstrået: dräneringsblockerare

Om ovanstående huskurer inte fungerar kan du som en sista utväg prova en avloppsrensare. Tänk dock på att dessa ämnen är mycket frätande och bör hanteras med skyddshandskar och skyddsglasögon. Läs instruktionerna på förpackningen noggrant och följ instruktionerna på förpackningen till punkt och pricka.

Om ingen av ovanstående metoder löser stoppet ska du omedelbart kontakta en rörmokare för mekanisk rensning av avloppet. Det är värt att komma ihåg att reparationer i hemmet vanligtvis fungerar för små och mer tillfälliga blockeringar, och utmaningar med att öppna avloppet kan tyda på att det finns större problem i rörsystemet. I detta fall är det klokt att kontakta en fackman, eftersom överdriven användning av avloppstillsatser eller annan aggressiv behandling permanent kan skada rörens skick.

Förhindra blockeringar

Det är möjligt att förebygga avloppsstopp. I köket, till exempel, är de värsta källorna till blockeringar ofta matrester och fetter. I badrummet är lösa hårstrån och hårstrån på huden orsaken till blockeringar. Det bästa och mest effektiva sättet att förebygga avloppsstopp är att förhindra att det kommer in saker i rörsystemet som kan blockera det.

Vi har sammanställt några tips nedan för att hjälpa dig att hålla dina avlopp i gott skick:

 • Efter duschen ska du rensa bort löst hår och hårstrån som fastnat i golvbrunnen. Särskilt i hushåll med långt eller tjockt hår är det värt att rengöra golvbrunnen mycket regelbundet.
 • Kontrollera luktfällans funktion med jämna mellanrum. Om avloppet luktar ofta och det inte beror på stopp i avloppet, kan det tyda på att diffusorn inte fungerar som den ska.
 • Torka av fet disk och töm även små matrester i bioavfallet innan du tvättar eller blötlägger dem i diskhon.
 • Häll aldrig skinka eller stekfett i avloppet. Den stora mängd fett som används vid matlagning bör kylas och sedan hällas i t.ex. en kartong där det kan återvinnas på rätt sätt.
 • Installera ett separat filter i golvbrunnen i badrummet för att förhindra att hår och annat avfall hamnar i avloppet.
 • Utför regelbunden service på rörsystemet genom att hälla så mycket varmt vatten som möjligt från kranen direkt i avloppet.
 • Ha en separat soptunna på toaletten och i badrummet där allt extra avfall, papper och toalettpappershyllor enkelt kan slängas.

Vad får och vad får inte hällas ut i avloppet?

Ibland kan det vara oklart vad du egentligen får släppa ut i avloppet. Vi har sammanställt en kort och koncis lista över vad du får och inte får slänga i avloppet.

Kan hällas ut i avloppet:

 • Toalettpapper
 • Disk- och tvättmedel
 • Rengöring av vatten
 • Tvättvatten t.ex. om bastun
 • Urin och avföring

Får inte hällas ut i avloppet:

 • Livsmedelskällor
 • Fett
 • Masker för växthus
 • Bomullspinnar och bomullspinnar
 • Sminkborttagningsmedel eller andra rengöringsdukar
 • Sanitetsbindor eller tamponger
 • Toalettpappershyllor (Obs! Inte ens de som är märkta med “flushable”)
 • Ekonomiskt dokument
 • Blöjor
 • Kondomer
 • Läkemedel
 • Cigarettfimpar och tändstickor
 • Färger eller andra kemikalier

Som du kan se är listan över saker som inte bör hällas ut i avloppet lång, och den slutar inte alls med det vi har nämnt ovan. En bra tumregel är att inget annat än vatten och det som har ätits och druckits – urin och avföring – ska hällas ut i avloppet.

Är avloppet i din bostad ofta igensatt? Hur man förebygger problem

Det bästa sättet att förhindra stopp i avloppet är att använda det på rätt sätt och rengöra det regelbundet och noggrant. Men det räcker inte alltid med en noggrann och samvetsgrann rengöring, eftersom rörsystemet också åldras. Avloppsrör har en livslängd på cirka 30-50 år, och ihållande problem trots rengöring och korrekt användning kan tyda på att rören är i dåligt skick.

Om dina rör är mer än 30 år gamla eller lider av ihållande blockeringar eller andra problem kan du behöva låta en professionell avloppsundersökning utföras. Det är också det enda tillförlitliga sättet att fastställa rörsystemets skick. Om du är osäker på rörens skick kan du kontakta en fackman i ditt område för att ta reda på om du behöver låta fotografera dem.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.