Viemärin avaus

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Viemärin avaus

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.
Viemärin avaus

Viemärin puhdistus voi monen mielestä olla yksi kotitalouden vaivalloisimmista töistä, mutta sitä ei kannata missään nimessä laiminlyödä, sillä säännöllisen puhdistuksen ja oikeaoppisen käytön avulla viemärit toimivat kunnolla pitkään. Jos viemärin puhdistus syystä tai toisesta laiminlyödään, on olemassa suuri todennäköisyys, että putkisto menee tukkoon, eikä vesi pääse kulkemaan normaalia reittiään. Pahimmillaan tukos voi olla niin merkittävä, etteivät kotikonstit auta, jolloin paikalle on tilattava putkimies. Säännöllinen viemäreiden puhdistus auttaa siis pitämään putkistot käyttökunnossa, mutta voi auttaa säästämään rahaa myös putkimiehen kustannuksissa.

Viemärit tukossa – mikä avuksi?

Jos viemäri ei vedä kunnolla tai ollenkaan, tämä on yleensä merkki viemärin tukoksesta. Vesi voi jäädä täysin paikoilleen tai viemäri voi vetää niin huonosti, että vesi jää lojumaan lattialle tai pesualtaaseen pitkäksi aikaa. Tukoksesta johtuen viemäristä voi nousta myös epämiellyttäviä hajuja ympäri taloa. Vaikka viemärin tukkeumat voivat tuntua ikävältä vaivalta, on viemärin avaukseen onneksi olemassa muutamia tehokkaita konsteja, joiden avulla viemärin voi saada avattua itse.

1. Kaada viemäriin kiehuvaa vettä

Yksi merkittävimmistä syistä keittiön viemäreiden tukkeutumiseen ovat yleensä ruoantähteet, joista pahin on rasva, joka kovettuessaan tukkii viemärin. Kiehuvan veden kaataminen viemäreihin voi auttaa sulattamaan kovettuneen rasvan. Kiehuvan veden sekaan kannattaa sekoittaa myös muutama tippa tiskiainetta, joka auttaa rikkomaan rasvan koostumuksen, jolloin tukkeumat voivat irrota helpommin.

Huom! Pidä mielessä, että posliinista valmistetut pesualtaat voivat vaurioitua, jos niihin kaataa liian suuria määriä kuumaa vettä. Jos mahdollista, pyri valuttamaan viemäriin kuumaa vettä suoraan hanasta, ja mikäli hanasta laskeva vesi ei ole tarpeeksi kuumaa, kaada kiehuvaa vettä varoen suoraan viemäriaukkoon välttäen läiskyttämästä kiehuvaa vettä ympäri pesuallasta. Suojaa myös omat kätesi ja käsittele kiehuvaa vettä aina varovaisesti.

2. Puhdista viemäri ruokasoodalla ja etikalla

Tiesitkö, että ruokasoodalla ja etikalla saa ihmeitä aikaan myös viemärin avauksen suhteen? Tämä tehokas yhdistelmä on tunnettu apuväline monissa kodeissa, sillä ekologisuudesta huolimatta etikan ja ruokasoodan yhdistelmä on erittäin tehokas ja toimii konstina moneen eri pulmaan.

Etikan ja ruokasoodan teho perustuu niiden voimakkaaseen poreiluun, joka saa aikaan likaa irrottavan ja kalkkeutumia syövyttävän reaktion. Yhdistelmän avulla myös mahdolliset viemäritukokset on mahdollista avata hellävaraisesti ja luontoa vahingoittamatta.

Mittaa valmiiksi 1 dl ruokasoodaa ja 2 dl etikkaa. Kaada ensin ruokasooda suoraan viemäriin ja lisää etikka heti perään. Anna yhdistelmän vaikuttaa viemärissä noin 5 minuutin ajan ja huuhtele lopuksi kaatamalla hanasta kuumaa vettä viemäriin. Jos viemäri ei aukea ensimmäisestä käsittelystä, voit toistaa käsitellyn useamman kerran.

3. Avaa viemäri viemäripumpun avulla

Kolmas tehokas kotikonsti tukkeutuneen viemärin avaamiseen on viemäripumppu. Viemäripumpun teho perustuu pumppaavaan liikkeeseen, jonka imuteho avaa putkistoon takertuneet tukokset. Viemäripumppu voi kuitenkin rasittaa putkistoa, joten sen käytön suhteen tulee olla varovainen erityisesti, jos tukos on pesualtaassa.

Aseta viemäripumppu tukkeutuneen viemärin päälle ja aloita tarkalla, säännöllisellä pumppaavalla liikkeellä. Viemäristä lähteviä ääniä on hyvä kuunnella pumppausten välissä, sillä tukoksen aukeaminen voi aiheuttaa veden virtausta muistuttavan äänen, jonka avulla voit tietää, milloin pumppaus kannattaa lopettaa.

4. Viimeinen oljenkorsi: viemärin avaukseen suunnatut aineet

Jos yllä mainitut kotikonstit eivät auta, voi viimeisenä oljenkortena kokeilla viemärinavausainetta. Pidä kuitenkin mielessä, että nämä aineet ovat erittäin syövyttäviä aineita, joiden käsittelyssä tulee käyttää suojakäsineitä ja suojalaseja. Tutustu pakkauksen käyttöohjeisiin huolellisesti ja noudata pakkauksen ohjeita tarkkaan.

Jos tukos ei aukea yhdelläkään yllä mainituista keinoista, ota heti yhteys putkimieheen viemärin mekaanisen puhdistuksen suorittamiseksi. On hyvä muistaa, että kotikonstit tepsivät yleensä pieniin ja väliaikaisempiin tukoksiin, ja haasteet viemärin avauksen suhteen voivat viitata siihen, että putkistossa piilee suurempia ongelmia. Tällöin on järkevää kutsua ammattilainen paikalle, sillä liiallinen viemärinavausaineiden käyttö tai muu aggressiivinen käsittely voi vaurioittaa putkien kuntoa pysyvästi.

Ehkäise tukoksia

Viemärin tukoksia on mahdollista ehkäistä. Esimerkiksi keittiössä pahimmat tukosten aiheuttajat ovat usein ruoantähteet ja rasvat. Kylpyhuoneessa tukoksien syypäänä toimivat puolestaan irtohiukset ja ihokarvat. Paras ja tehokkain keino viemärien tukosten ehkäisemiseksi onkin estää sellaisten asioiden pääsy putkistoon, jotka voivat tukkia sen.

Olemme keränneet alle muutamia vinkkejä, joiden avulla viemärin kuntoa on mahdollista ylläpitää hyvänä:

 • Puhdista suihkun jälkeen lattiakaivoon jääneet irtohiukset ja -karvat. Erityisesti kotitalouksissa, joissa asuu pitkä- tai paksuhiuksisia asukkaita, lattiakaivon puhdistuksesta kannattaa huolehtia hyvinkin säännöllisesti.
 • Tarkista hajulukon toimivuus säännöllisin väliajoin. Jos viemäri haisee usein, eikä syynä ole viemärin tukos, tämä voi viitata siihen, että hajulukko ei toimi kunnolla.
 • Pyyhi rasvaiset astiat ja tyhjennä pienetkin ruoantähteet biojätteeseen ennen kuin peset tai liotat astioita pesualtaassa.
 • Älä koskaan kaada kinkku- tai paistorasvaa viemäriin. Ruoanlaittoon käytetty suuri määrä rasvaa kannattaa jäähdyttää ja kaataa tämän jälkeen esimerkiksi kartonkirasiaan, jossa se voidaan kierrättää asianmukaisesti.
 • Asenna kylpyhuoneen lattiakaivoon erillinen suodatin, joka estää hiusten ja muiden jätösten kulkeutumisen viemäriin.
 • Huolla putkistoa säännöllisesti kaatamalla hanasta mahdollisimman kuumaa vettä suoraan viemäriin.
 • Pidä wc- ja kylpytiloissa erillistä roskakoria, jonne kaikki ylimääräiset jätteet, paperit ja wc-paperihylsyt voi helposti heittää.

Mitä viemäriin saa ja ei saa laittaa?

Toisinaan voi olla epäselvää, mitä viemäriin saa todellisuudessa laittaa. Olemme keränneet tähän lyhyen ja ytimekkään listan siitä, mitä viemäriin saa ja ei saa laittaa.

Viemäriin saa laittaa:

 • WC-paperia
 • Astian- ja pyykinpesuvettä
 • Siivousvettä
 • Pesuvettä esim. saunasta
 • Virtsaa ja ulostetta

Viemäriin ei saa laittaa:

 • Ruontähteitä
 • Rasvaa
 • Kasvomaskeja
 • Vanupuikkoja ja pumpulia
 • Meikinpoistoliinoja tai muita puhdistusliinoja
 • Terveyssiteitä tai tamponeita
 • WC-paperihylsyjä (Huom! Ei edes sellaisia, joista löytyy flushable-merkintä)
 • Talouspaperia
 • Vaippoja
 • Kondomeja
 • Lääkkeitä
 • Tupakantumppeja ja tulitikkuja
 • Maaleja tai muita kemikaaleja

Kuten voit huomata, lista niistä asioista, joita ei saa laittaa viemäriin, on pitkä, eikä suinkaan lopu siihen, mitä olemme yllä maininneet. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että viemäriin ei saa laittaa mitään muuta, kuin vettä ja sitä, mikä on aikoinaan syöty ja juotu – eli virtsa ja ulosteet.

Tukkeutuvatko kotisi viemärit usein? Näin ehkäiset ongelmia

Paras keino viemäritukosten ehkäisyyn on niiden oikeaoppinen käyttö sekä säännöllinen ja huolellinen puhdistus. Aina huolellinen ja tunnollinen puhdistus ei kuitenkaan riitä, sillä myös putkisto ikääntyy. Viemäriputkien käyttöikä on noin 30-50 vuotta, ja alituiset ongelmat puhdistuksesta ja oikeaoppisesta käytöstä huolimatta voivat kertoa siitä, että putket ovat huonossa kunnossa.

Jos putkesi ovat yli 30 vuotta vanhat tai kärsivät jatkuvista tukoksista tai muista ongelmista, ammattilaisen teettämä viemärikuvaus voi olla tarpeen. Se on myös ainoa luotettava keino selvittää putkiston kunto. Jos epäilet putkien kuntoa, ota yhteyttä alueesi ammattilaiseen ja selvitä, onko putkiston kuvaamiselle tarvetta.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

Viemärin avaus
Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.