A pipe breaks after a house sale, what is the seller’s liability?

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

A pipe breaks after a house sale, what is the seller’s liability?

Articles on housing, plumbing repairs, energy, renovation and single-family homes, produced by Hausoturva.

Ulkoseinän rapistumisen tai halkeilevan maalipinnan huomaa helposti. Vakavammat, talon sisuksissa piilevät virheet ovat sen sijaan hankalampia paikallistaa. Omakotitalon omistajalla on hyvä olla talonsa kunnosta perusteellinen käsitys viimeistään silloin, kun hän myy taloaan.

Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa myyjä vastaa virheistä vielä viisi vuotta kaupan solmimisen jälkeen. Talon ikääntymisestä aiheutuvat tavanomaiset korjaustarpeeeivät ole myyjän vastuulla, mutta ostajan on saatava todenmukainen käsitys ostokohteesta ja sen korjaustarpeesta.

Ammattilaisen tekemä kuntotarkastus tuo mielenrauhaa – vai tuoko?

Etenkin iäkkään omakotitalon myynnin yhteydessä on tavallista tilata ulkopuolinen kuntotarkastus. Ammattitaitoinen kuntotarkastus antaa hyvän yleiskäsityksen talosta ja tulevista remonteista. Kuntotarkastuksissa kuitenkin vain harvoin nousee esille virhe, joka on piilossa talon rakenteissa, kuten esimerkiksi homepesäke.

Perusteellisen kuntotarkastuksen tekemiseksi on rakenteita rikottava, mikä nostaa tarkastuksen kustannuksia. Tähän ei yleensä haluta ryhtyä, ellei ole erityistä syytä epäillä esimerkiksi hometta.

Hinta ammattimaisesti tehdylle kuntotarkastukselle on vähintään muutamia satoja euroja. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei tarkastuspöytäkirja vapauta myyjää vastuusta kaupanteon jälkeen ilmenneestä virheestä. On myös syytä kiinnittää huomiota kuntotarkastajan ammattitaitoon: väärät johtopäätökset voivat johtaa vääriin korjaustoimiin tai niiden tekemättä jättämiseen.

Jos myyjän olisi pitänyt tietää virheestä, yleensä hän kantaa vastuun

Kaupanteon jälkeen esiintyvät virheet ovat ikäviä, jos joudutaan erimielisyyksiin siitä, kenen vastuulla virhe on. Tämä pätee etenkin virheisiin, jotka ovat olleet piilossa, eikä myyjä ole ollut niistä tietoinen. Jos myyjän katsotaan olevan vastuussa virheestä, sovitaan asia tavallisesti hinnanalennuksella.

Kun mietitään, kuka on vastuussa, otetaan huomioon

  • rakennuksen ikä
  • kuinka paljon virhe liittyy talon normaaliin ikääntymiseen
  • myyjän tai kiinteistövälittäjän antamat tiedot talosta
  • onko myyjä ollut tietoinen virheestä tai sen mahdollisuudesta
  • olisiko ostajan pitänyt huomata virhe ennen kaupantekoa
  • mahdollisen kuntotarkastuksen raportti rakennuksen virheellisestä osasta

Tee kriittiset remontit ennen myyntiä ja arvioi arvonnousu

Ennen myynti-ilmoituksen laatimista kannattaa harkita sijoittamista tärkeimpiin korjaustarpeisiin. Kiinteistövälittäjät osaavat arvioida, kuinka paljon remontti nostaa talon myyntiarvoa.

Meiltä voit tilatamaksuttoman putkien kuntokartoituksen, joka auttaa arvioimaan, kannattaako sijoittaa putkiremonttiin ennen talon myyntiä. Voit tilata myös viemärikuvauksen, jolloin saat videotallenteen viemärisi kunnosta.

Tutustu maksuttomaan kartoitukseen

Articles published by Hausoturva

Taloturva publishes useful information on housing, living and especially on single-family housing.

Taloturva is the number one provider of plumbing repairs for detached houses in Finland, and we can have your house repaired in 3 days, and you don’t have to move out.

We also carry out free drainage surveys in private houses, because we want to prevent water damage in Finland. Do you know the condition of the plumbing in your house?

Subscribe to our free tips magazine

In the tipsheet you will find information on plumbing repairs, single-family housing and related costs.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Leave a request for a quote in 25 seconds

Is your private house in need of a plumbing repair or maintenance? Ask us for a quote, you won’t be disappointed!

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.