Att planera renoveringar vid årsskiftet kan spara tusentals euro

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Att planera renoveringar vid årsskiftet kan spara tusentals euro

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Många av er har säkert funderat på att renovera hemmet under det senaste året, men har skjutit upp det till längre fram i tiden. Nu närmar sig året sitt slut och många börjar redan tänka på julen. Ändå är nu en av de bästa tiderna att renovera. Varför göra det vid årsskiftet, mitt i alla festligheter? Vid årsskiftet kan nämligen hushållstillägget vara så högt som 11 500 euro. Ja, du läste rätt.

Hushållsavdraget i ett nötskal

Hushållsavdraget är en skattelättnad för alla personer som utför tjänster i sitt hem som är föremål för skatteavdrag. Detta är regeringens sätt att stödja inhemsk sysselsättning och entreprenörskap och samtidigt bekämpa den grå ekonomin. Avdraget är främst från skatt på förvärvsinkomster och kapitalinkomster. Med andra ord, när du utnyttjar hushållsavdraget sparar du pengar genom att betala mindre skatt. Du kan få avdrag för arbete som utförs i hemmet, i en fritidslägenhet eller i dina föräldrars hem. Du behöver inte äga en bostad för att vara berättigad till avdraget och flera personer kan begära avdraget för samma tjänst. Du kan läsa mer om detta i vår guide till hushållstillägget.

Storleken på hushållstillägget 2021 och 2022

År 2021 kommer det maximala beloppet för hushållstillägget att vara 2 250 euro per person. Avdraget för momsdelen av arbetet är 40 % och egenavgiften är 100 euro. År 2022 kommer minskningen att vara upp till 3 500 euro per person och år för renoveringstjänster som inte använder oljeuppvärmning och för hushålls-, vård- och omsorgsarbete. Minskningen av arbetsandelen för dessa tjänster är 60%, vilket kommer att öka besparingarna ytterligare. För andra renoveringsarbeten är avdraget oförändrat, dvs. upp till 2 250 euro per person. Avdraget är för arbetsdelen av lagförslaget. Med andra ord kan du inte få hushållsavdrag för saker som arbetsredskap eller resekostnader.

Fördubbla hushållstillägget för par

Eftersom det maximala hushållstillägget är 2 250-3 500 euro per person, beroende på tjänst, kan ett par få ett hushållstillägg på upp till 5 500-7 000 euro. Detta är det vanligaste sättet att få många fler avdrag i samma hushåll. Men det finns ett annat sätt att “dubbla” hushållsavdraget ännu en gång och få ett svindlande avdrag på 11 500 euro.

Hushållens skatteavdrag kan fyrdubblas vid årsskiftet

Hushållsavdraget beviljas för de kalenderår för vilka du har betalat företagsfakturan. Så om ett större projekt planeras vid årsskiftet och faktureras i två separata delbetalningar, där den första delbetalningen betalas 2021 och den andra 2022, kan du använda hushållsavdragen från två olika år för samma projekt. Detta innebär att en ensamstående person kan få maximalt 5 750 euro i avdrag, medan ett par kan få avdrag på upp till 11 500 euro. Beloppet minskas med ytterligare 100 euro för båda åren för varje person, upp till högst 400 euro. Det är fortfarande en mycket stor besparing.

Det låter för bra för att vara sant – är det något skumt med det? Nej, det är det inte. Det säger skattemyndigheten själv på sin hemsida: “Om till exempel en renovering sker vid årsskiftet kan du utnyttja hushållsavdraget enligt fakturor som betalats under två olika beskattningsår.”

Det bör dock noteras att fördubblingen inte på ett konstlat sätt bör spridas över två år. Tjänsten måste vara genuint tidsbestämd till slutet av året och leverantören får inte avvika från de normala faktureringsvillkoren. Du kan inte heller “dubblera” en renovering som finansierats med ett lån. Närmare anvisningar om hushållsavdraget finns på skatteförvaltningens webbplats.

Hur ska du använda hushållsavdraget?

Visste du att statistiken visar att det inträffar mer än 100 vattenskador per dag i Finland? Detta beror delvis på att många privata hus har gamla rörsystem och att rörreparationer inte utförs i tid. Vi renoverar avloppet i privata hus och utför kostnadsfria konditionsundersökningar för att hjälpa dig att avgöra behovet av renovering. Därför är det just nu ett bra tillfälle att kostnadsfritt låta inspektera rörsystemet i din bostad.

Det är enkelt att ansöka om hushållstillägg om du har beställt arbetet från Taloturva. Taloturva finns i förskottsuppbördsregistret, vilket är en förutsättning för att få hushållsavdrag. Vi kommer att ge dig vägledning om hur du ansöker om avdraget och skicka en förifylld ansökningsblankett till dig. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret och skicka det till skattemyndigheten.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.