Katriina och Lari Tammilehto: “All personal var verkligen trevlig”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Katriina och Lari Tammilehto: “All personal var verkligen trevlig”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.


Katriina och Lari Tammilehto bor med sin dotter Alisa i Jyväskylä i ett fristående hus som färdigställdes 2019. När huset byggdes försökte familjen välja så ekologiska och energieffektiva lösningar som möjligt. Som en del av projektet installerade Taloturva totalt 12 solpaneler på taket.

– Vår idé var att bygga ett hus som var helt rätt för vår familj, utan något onödigt. Vi ville göra förnuftiga bostadslösningar. En stor del av budgeten användes till exempel för geotermisk uppvärmning. I huspaketet ingick också en lågenergistruktur, säger Katriina.

– De ville ha rätt antal rutor. Ingen 250 kvadratmeter stor herrgård skulle ha varit i närheten av vår. Här kan du göra en snabbstädning på 15 minuter och det är riktigt bra”, skrattar Lari.

“Segern kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt”

Innan hon började bygga undersökte Katriina olika solpanelslösningar och jämförde priser. När han surfade minns han, med sina egna ord, att han deltog “lite vänsterhänt i en utlottning av solpaneler på några sidor”. Så när de fick ett samtal från House Security och fick veta att de hade vunnit priset blev hela familjen glatt överraskad.

– Segern kunde inte ha kommit vid en bättre tidpunkt. De extra kostnaderna för stenbrytningen på platsen hade blivit så oväntade att vi var tvungna att ta bort panelerna från våra räkningar”, minns Katriina.

Installationen var enkel efter en bra introduktion

Efter att dragningen avslutats kom man överens om ett lämpligt installationsdatum. Alla 12 paneler sattes på plats inom samma dag. Lari var hemma vid tidpunkten och kunde följa installationsarbetet på nära håll.

– Installationen orsakade inga störningar. Alla anställda på Taloturva var riktigt trevliga. Vi fick också en riktigt bra introduktion till systemet. Det är mycket enkelt att övervaka driften och allt görs smidigt via mobilappen”, säger Lari.

– Växelriktaren var mycket praktiskt placerad i teknikrummet där resten av byggnadsinstallationerna finns, fortsätter Lari.

Ett enkelt system som fungerar av sig självt

Panelerna installerades på taket i mitten av juni. Idrifttagningen skedde i juli, så att solcellssystemet kunde användas redan i slutfasen av byggnationen. Familjen flyttade in i huset i augusti och tack vare den soliga hösten kom den första elräkningen först i oktober. Fram till dess betalade elbolaget endast återbetalningar. Användningen av solenergi återspeglas också i andra aspekter av familjens dagliga liv i deras elräkningar. Särskilt på sommaren är det praktiskt att slå på tvättmaskinen och diskmaskinen under produktiva timmar, till exempel.

– Det är alltid trevligt att veta att de kommer att drivas av solenergi. Systemet som helhet är mycket lätt att använda. Nu när det är på taket finns det inget att göra åt det, säger Katriina.

– När systemet har använts under ett helt år kommer det att bli mycket intressant att se hur mycket vi har tjänat under hela året och hur mycket vi har gynnats ekonomiskt”, sammanfattar Katriina.

Alt-attributet för denna bild är tomt; filnamnet är Tammilehto_4.jpg

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.