Risto Hyyppä: “Förstklassig kundservice”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Risto Hyyppä: “Förstklassig kundservice”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Risto Hyyppä och hans fru Anne bor i Korpilahti, precis vid stranden av sjön Päijänne. Förutom bostadshuset finns det också ett garage och en bastu vid sjön. Taloturva installerade 24 solpaneler på garagets tak, vilket hittills har minskat de årliga elräkningarna med cirka 11%.

Bostadshuset, som byggdes 2003, använder mycket förnybar energi för att värma upp bastubyggnaden och det varma garaget. Förutom den geotermiska värmepumpen finns det två luftvärmepumpar i byggnaderna. De senaste tillskotten är de 24 solpanelerna på garagetaket.

– Huset är ett Honkarakenteen-timmerhus och den huvudsakliga värmekällan är geotermisk. Det finns ett rimligt antal kuber att värma upp, så vi hade redan planerat att komplettera geotermisk värme med andra förnybara energikällor. Solenergi var en logisk förlängning av detta”, säger Hyyppä.

– Solenergi är ett enkelt och bekymmersfritt alternativ. Den kräver inga ingrepp. Panelerna sitter på taket och växelriktaren överför elen direkt till elnätet”, säger Hyyppä.

Tydlig motivering hjälpte till att fatta beslutet

Processen började när Ilkka Nissinen från Taloturva ringde Hyypa hösten 2017. Mötet arrangerades direkt hemma hos paret och affären gjordes upp på en gång. Risto arbetar som försäljningschef och uppskattade särskilt Nissinens proaktivitet och tydliga argument.

– Det var förmodligen mindre än två veckor från inköpstillfället som installatörerna redan var på plats. Panelerna sattes på plats på en dag och nästa dag åkte vi för att kontrollera att allt fungerade.

Energiaturva Hyyppa 4 1

Förstklassig kundservice

Den teoretiska maxeffekten för solpaneler är ca 6 kilowatt per timme. Sedan installationen har panelerna fungerat perfekt, med undantag för en månad. Våren 2018 märkte Hyyppä att avkastningen av någon anledning var mycket låg. Hon ringde installatören och han kom för att kontrollera situationen nästa dag. Det visade sig att en av fabrikskontakterna var defekt. Felet gjorde att endast en av panelerna, som var uppdelad i två kretsar, fungerade. Felet åtgärdades samma dag.

– Det är enda gången jag har behövt kontakta dem sedan installationen. Det var förstklassigt att installatören kom dagen efter att jag ringt och problemet löstes samma dag. Jag tror inte att det kan bli bättre än så här”, säger Hyyppä.

– Garantin på panelernas komponenter är 10 år. Det är en mycket lång garanti”, säger Hyyppä.

Fri energi i cirka 15 år

Hyyppä har jämfört elförbrukningen och elräkningarna före och efter installationen av solpaneler. De förbrukar cirka 35 000 kWh el per år, och den årliga besparingen för dem är cirka 11%. Hyyppä har uppskattat att den beräknade livslängden för solpaneler, oavsett märke, är cirka 30 år, och den beräknade livslängden för investeringen är cirka 15 år. Med denna formel kan solpaneler producera energi i ca 15 år praktiskt taget gratis.

– Vi har en sådan jacuzzi på verandan till strandbastun, som hålls varm hela tiden. Dess årliga elförbrukning kan nu ersättas med solenergi. Det är ett så konkret exempel”, ler Hyyppä.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.