VIDEO: “En väldigt glad och rolig aktivitet”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

VIDEO: “En väldigt glad och rolig aktivitet”

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Erkki Valkama är pensionerad. Parets hus byggdes av Erk själv och hans son av prefabricerade element och färdigställdes för cirka 20 år sedan. Förutom de 175 bostadsrummen finns det också ett halvvärmt garage som kan värmas upp. Huset är eluppvärmt och enligt Erk ligger den årliga elförbrukningen på cirka 25 000 – 30 000 kWh. Idén att installera en solcellsanläggning kom från en kontakt med den finska socialförsäkringsmyndigheten.

– Eftersom detta är ett eluppvärmt hus var det uteslutet med värmebrunnar och bergvärme. När sedan House Security kontaktade oss om en lämplig plats började vi fundera på saken”, minns Erkki.

Ren energi från solen

Beslutet att installera systemet var i slutändan enkelt, även om Erkki var lite skeptisk till en början. De var intresserade av den rena energi som produceras av solenergisystemet och de minskade elräkningarna.

– Det känns skönt när solen ger energi från himlen till något annat än läder”, ler Erkki.

– Ursprungligen skulle systemet bestå av 24 paneler. Men när växelriktaren levererades och den hade kapacitet att hantera lite mer, slutade det med att vi installerade 33 solpaneler på taket för att få ut full effekt”, säger Erkki.

Pohjolan Energiaturva 12 1

Städningen efter installationen lämnade ett prydligt spår

Installationen tog cirka två dagar. Enligt Erk kom installatörerna från Taloturva exakt i tid som utlovat. Det beslutades att ändra placeringen av växelriktaren i mitten av installationen. Bytet gick utan problem och installatörerna städade upp ordentligt.

– Jag har sagt att jag ännu inte har träffat en elektriker som skulle städa upp efter sig. Men nu gjorde jag det. Installatörerna städade upp allt skräp och dammsög även den plats där växelriktaren hade installerats och där det fanns mest skräp. De gjorde ett mycket rent jobb. Så jag får ta tillbaka det jag sa om elektriker”, skrattar Erkki.

– Jag tyckte att kontakterna med personalen på Taloturva, både installatörerna och säkerhetsvakterna, var mycket smidiga och trevliga. Killarna var fruktansvärt trevliga, vi hade inte det minsta problem eller hicka. Trevliga gamla män, beskriver Erkki.

“Jag har inget negativt att säga”

Paret hade en positiv upplevelse av hela arrangemanget. Mer detaljerade siffror om fördelarna med solenergisystemet kommer senare, men Erks erfarenhet hittills har varit så bra att han vågar rekommendera ett liknande system till andra.

– Naturligtvis hoppas man att detta kommer att återspeglas i el- och överföringstarifferna. Å andra sidan är det trevligt att den energi som produceras av solcellssystemet verkligen är ren och att det inte finns några skadliga effekter för barn eller barnbarn”, säger Erkki.

– Om en vän eller bekant till mig funderade på att installera en liknande solenergianläggning skulle jag våga rekommendera House Security. Jag har inget negativt att säga, avslutar Erkki.

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.