Mikä on vesiputkien käyttöikä omakotitalossa?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Mikä on vesiputkien käyttöikä omakotitalossa?

Taloturvan tuottamia artikkeleita asumisesta, putkiremonteista, energiasta, remonteista ja omakotitaloasumisesta.

Vesiputkien käyttöikä on omakotitalossa 25–40 vuotta. Omakotitalojen vesiputkien käyttöikä on monen tekijän summa, sillä monet tekijät vaikuttavat putkien kulumiseen. Kerromme tässä artikkelissa tärkeimpiä syitä, jotka vaikuttavat vesiputkien käyttöikään omakotitalossa sekä annamme vinkkejä, joiden avulla tavallinen kuluttaja voi arvioida omakotitalonsa vesiputkien kulumisastetta.

Mikä vaikuttaa käyttövesiputken kulumiseen?

Monet tekijät vaikuttavat käyttövesiputkien kulumiseen, minkä takia tarkkaa käyttöikää on vaikea arvioida. 

 • Korroosio eli metallin ruostuminen on vesiputken pahin vihollinen. Jos omakotitalo on rakennettu ennen 1990-lukua, on ruostuminen erityisen suuri riski, sillä tällöin käytettiin enimmäkseen joko rautaisia tai kuparisia vesiputkia. Nykyään uudet omakotitalot varustetaan komposiitista valmistetuilla vesiputkilla, mikä pidentää niiden käyttöikää. Komposiittiputket saattavat palvella jopa 50 vuoden ajan.
 • Korkea, jopa 5–8 baarin sisäinen vedenpaine rasittaa käyttövesiputkia jatkuvasti. Lisäksi hetkelliset paineiskut rasittavat putkia päivittäin. Paineiskut syntyvät, kun vesihana suljetaan ja veden virtaus lakkaa. Tästä syystä kodin vesihanoja ei tulisikaan tarpeettomasti avata ja sulkea jatkuvalla syötöllä. 
 • Kondenssivesi eli ilmassa tiivistyvä kosteus syö putken ulkopintaa. Ahtaissa rakenteissa syöpyminen voi olla tavallista nopeampaa, jos kiertoilma ei pääse kuivattamaan putkea. Ilmankosteuden lisäksi myös ilman lämpötilan vaihtelut voivat vaikuttaa putkien käyttöikään, sillä lämpötilan vaihtelu voi aiheuttaa putkissa lämpölaajenemista, joka puolestaan laskee putkien käyttöikää.
 • Asennusvaiheessa tehdyt rakennusvirheet ovat myös valitettavan yleisiä putkirikkojen aiheuttajia. Tästä syystä omakotitalon vesiputket on syytä asennuttaa aina ammattilaisen toimesta, jotta välttyy vakavalta vesivahingolta.

Käyttövesiputken rikkoutuminen on vesivahingoista pahin

Putken rikkoutuminen voi aiheuttaa kauaskantoisen ja kalliin vahingon. Pahinta on, jos putken rikkoutumista ei heti huomaa ja vettä pääsee virtaamaan vapaasti kuutiokaupalla. Vesi tuhoaa vaivatta sekä talon rakenteet että kodin huonekalut. Luonnollisesti putkiremontti laajenee ja hintalappu suurenee.

Vesivahinko tietää paljon asiointia eri tahojen kuten vakuutusyhtiön ja paikallisen putkiliikkeen kanssa. Rakenteiden kuivaamiseen saattaa kulua viikkoja ja asukkaat saattavat joutua asumaan evakossa pois kotoaan. Yleensä tähän liittyen muodostuu myös muita kuluja, jotka nousevat esiin yllättäen.

Riippuen kotivakuutuksen laajuudesta, vakuutusyhtiö korvaa osan vahingosta ja sen aiheuttamista kuluista. Omavastuu on tyypillisesti ainakin muutaman sadan euron luokkaa. Vakuutuksen ulkopuolelle jää yleensä kodin irtaimisto ja esimerkiksi hajonnut tiskikone.

Kotivakuutus korvaa äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, mutta jos vesivahinko johtuu omistajan huolimattomuudesta, saattaa omistaja joutua ensisijaiseksi maksumieheksi.

Vesiputkien kunnon arvioiminen

Vesiputkien kuntoa on vaikea arvioida itse, koska ne sijaitsevat suurelta osin piilossa talon rakenteissa. Alla olevassa taulukossa on suuntaa antavat arviot eri putkien teknisestä käyttöiästä.

Putki / Käyttöikä

 • Lämpökanaalit ulkona 20
 • Lämpöjohdot rakennuksessa 30–50
 • Valurautapatterit 50
 • Levypatterit 30
 • Lämpöjohtopumput 15
 • Paisuntasäiliö 30
 • Lämmityksen säätölaitteet 15
 • Linjasulkuventtiilit < 25
 • Patteritermostaatit 10
 • Kaukolämmön alajakokeskus < 20
 • Käyttövesiputkisto 25-30
 • Viemäriputkisto rakennuksessa 30–50
 • Sekoittimet 10
 • Wc-kulhot 20
 • Muut vesi- ja viemäripisteet 30

Varmin ja helpoin tapa kunnon arvioimiseksi on tilata asiantuntijan tekemä kuntokartoitus. 

Tilaa Taloturvan käyttövesi-, lämpöverkkoputkiston kartoitus tai viemärin kuvaus. Taloturva tekee kuntokartoituksia maksutta omakotitaloihin, joiden putkisto on yli 30 v. ikäinen. Maksuttomassa kuntokartoituksessa arvioidaan kodin putkiston kunto ja vesivahinkoriski. Myös putkiremontin hinta selviää samalla käynnillä. Kartoituksen tulosten perusteella voidaan tehdä arvio putkiremontin ajankohtaisuudesta.

Mitä tarkoittaa käyttövesiputkien uusiminen omakotitalossa

Omakotitalon putkiremontti on nykypäivänä helppo ja nopea toteuttaa, eikä asunnosta tarvitse lähteä evakkoon remontin ajaksi. Siistein ja edullisin tapa tehdä esimerkiksi käyttövesiremontti omakotitaloon on vetää uudet putket pintavetona, jolloin rakenteita ei tarvitse rikkoa. Käytännössä vanhat putket tyhjätään, katkaistaan ja tulpataan. Rakenteiden sisällä olevat putket jätetään paikoilleen. Uudet laadukkaat ja siistit komposiittiputket asennetaan pintavetona. Työ tehdään rakenteita purkamatta jopa 2-3 päivässä. Tämän jälkeen käytössä on siisti, laadukas ja hygieeninen käyttövesiputkisto, jolla on järjestelmätakuu ja pitkä elinkaari.

Taloturvan julkaisemat artikkelit

Taloturva julkaisee hyödyllistä tietoa asumiseen, elämiseen ja etenkin omakotiasumiseen liittyen.

Taloturva on omakotitalojen putkiremonttien ykkösosaaja Suomessa ja meiltä saat putkiremontin omakotitaloosi 3 päivässä, eikä asunnosta tarvitse muuttaa pois.

Teemme myös ilmaisia viemärikuvauksia omakotitaloihin, koska haluamme estää vesivahingot Suomessa. Tiedätkö sinä talosi putkiston kunnon?

Tilaa ilmainen vinkkilehti

Vinkkilehdestä löydät tietoa putkiremonteista, omakotitaloasumisesta sekä kustannuksista niihin liittyen.

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Jätä tarjouspyyntö 25 sekunnissa

Onko omakotitalosi vailla putkiremonttia tai huoltoa? Pyydä meiltä tarjous, et takuulla pety ehdotukseemme!

"*" näyttää pakolliset kentät

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.