Är en elbil lämplig för en privat fastighetsägare? Det är dessa saker som får vågskålen att tippa över

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Är en elbil lämplig för en privat fastighetsägare? Det är dessa saker som får vågskålen att tippa över

Artiklar om bostäder, VVS-reparationer, energi, renovering och enfamiljshus, producerade av Hausoturva.

Elbilar blir allt vanligare och många husägare funderar säkert på om en elbil är lämplig för dem själva. Stadsbor som reser några kilometer har länge varit entusiastiska över elbilar – och med rätta – men är en elbil ett smart val för en husägare? Det är den fråga vi försöker besvara. I den här artikeln fokuserar vi på rena elbilar, men många saker gäller även för laddhybridbilar.

Laddning av elbilar: “full tank” varje morgon

Även om du kan ladda din elbil från en standardkontakt i hemmet är detta inte ett bra alternativ för regelbunden laddning. Laddning via stickproppen går långsammare och om du kör längre sträckor under dagen kanske du inte hinner ladda bilen helt innan morgonen. Detta är dock det minsta bekymret, eftersom vanlig laddning via ett standarduttag också kan vara farligt. Ett standarduttag är inte konstruerat för så tung användning som laddning av en elbil, vilket utsätter det för påfrestningar och därför kan innebära risk för bland annat brand. Av den anledningen är apparater som förbrukar mycket el, t.ex. ugnen, anslutna direkt till elpanelen. Laddning av elfordon bör inte vara ett undantag från detta, men vanlig laddning bör ske direkt via en laddare som är ansluten till elnätet.

Därför lönar det sig att ha en ordentlig laddstation installerad i hemmet som är effektiv, bekväm och säker. Som en liten annons under tiden, när du beställer en solcellsanläggning för ett fristående hus från Taloturva, kan installationen av en laddningsstation för elbilar också ingå i kontraktet. Så om du är intresserad av solpaneler bör du kolla in vår undersökning om solel.

Med laddningen i hemmet på plats blir det ett nöje att köra elbil, för varje morgon är din bil fulladdad och redo att köra. Men om du kör långa sträckor eller ibland vill dra nytta av gratis laddning på vissa platser, kommer laddstationer vid vägkanten också att vara en del av din vardag. I praktiken gör laddstationerna att du kan köra var som helst i Finland och till och med längre bort. Medan bilen laddas kan du till exempel åka och handla eller gå ut och äta. Men shoppingen behöver inte ta flera timmar, eftersom snabbladdningssystemet som finns i många elbilar gör att du kan ladda batteriet till 80 % på 15-45 minuter. Det finns gott om laddningsstationer i Finland, förutom i Lappland. Med detta sagt kräver långa resor alltid lite planering, men detsamma gäller verkligen för “normala” bilar.

Elbilars räckvidd: vi har kommit långt, men det finns variationer

Räckvidden, dvs. hur långt en elbil kan köras på en enda laddning, varierar kraftigt mellan olika bilmodeller. Elbilarnas räckvidd har ökat dramatiskt under det senaste decenniet och är en av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer bil till dig själv. Billiga modeller har för närvarande en räckvidd på cirka 300 km, medan de mest prestigefyllda modellerna överskrider spökgränsen på 500 km. I praktiken innebär detta att budgeten kan avgöra lämpligheten av en elbil för en privat husägare. Du kan köra från Helsingfors till Uleåborg med en toppmodell, men om du kör en billig elbil kan en pendling på 100 kilometer bli stressig om elen från en laddning räcker åt båda hållen. Du måste också ta hänsyn till att drifttiden långsamt minskar när batteriet åldras. Denna effekt är dock vanligtvis inte radikal – batterikapaciteten minskar med ett par procent per år.

I Finland tillför frosten sin egen krydda, vilket drastiskt kan minska körsträckan. Frysande temperaturer kan minska körsträckan med upp till hälften av den normala. Frostpåverkan är dock vanligtvis mycket mindre, delvis tack vare förvärmningsfunktionen i många elbilsmodeller. Allvarlig frost kan dock förväntas ta cirka en fjärdedel av drifttiden i anspråk. Den praktiska inverkan på den dagliga körningen kommer naturligtvis att variera beroende på hur långt söderut eller norrut du bor. Det finns dock ingen anledning att frukta att en elbil inte startar alls i minusgrader, eftersom denna risk är större för bilar med förbränningsmotorer.

Kostnaden för elbilar: billigare än det verkar först

Priserna på elbilar, liksom bilpriser i allmänhet, varierar kraftigt. De billigaste begagnade elbilarna kostar några tusen euro, och Teslas mest värdefulla modeller kostar till exempel mer än 100 000 euro. Det kan dock konstateras att elbilar i genomsnitt är dyrare än andra bilar. Driftskostnaderna för elbilar är dock betydligt lägre än för bilar med förbränningsmotor. El är billigare än bränsle, och det är också billigare att underhålla en elbil. Resultatet är ett fenomen där en elbil initialt är dyr att köpa, men efter en viss tids användning är den totala kostnaden lägre än för andra bilar. Studier visar att den totala kostnaden för en elbil kan bli lägre än för en bil med förbränningsmotor redan efter fem år. Att välja en elbil kan därför ses som en investering.

Ett jättekliv in i framtiden?

Vi vågar påstå att elbilen redan är lämplig för de flesta husägare och det är bara en tidsfråga innan den är lämplig för alla. Visste du att elbilar och solpaneler är som gjorda för varandra? Om du också är intresserad av solenergi bör du be om en offert på ett solenergisystem från Taloturva, eftersom vi också kan installera en högkvalitativ laddpunkt för en befintlig eller framtida elbil, tillsammans med solpanelerna. Börja din resa in i framtiden genom att boka en kostnadsfri solcellsundersökning, där en expert bedömer ditt hus lämplighet för solenergiproduktion och beräknar ett skräddarsytt erbjudande för en solcellsanläggning.

Ta reda på mer och boka en solcellsundersökning

Artiklar publicerade av Hausoturva

Taloturva publicerar användbar information om bostäder, boende och särskilt om enfamiljshus.

Taloturva är den främsta leverantören av VVS-reparationer för småhus i Finland, och vi kan reparera ditt hus på 3 dagar, utan att du behöver flytta ut.

Vi utför också kostnadsfria dräneringsundersökningar i privata hus, eftersom vi vill förhindra vattenskador i Finland. Vet du i vilket skick rören i ditt hus är?

Prenumerera på vår kostnadsfria tips-tidning

I tipsbladet hittar du information om VVS-reparationer, enfamiljshus och relaterade kostnader.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.
Lämna en offertförfrågan på 25 sekunder

Är din villa i behov av reparation eller underhåll av rörsystemet? Be oss om en offert, du kommer inte att bli besviken!

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.