Viemärin huoleton käyttö on terveysriski – älä tee näitä virheitä

vesivahinko

Viemärin huoleton käyttö on terveysriski – älä tee näitä virheitä

Kodin viemäri on syytä ottaa vakavasti. Jos viemäriputkisto ei syystä tai toisesta toimi, saattaa tämä aiheuttaa hajuhaitan sekä vakavan terveysriskin. Mikäli viemäriputki on esimerkiksi syöpynyt puhki, hengitysilmaan voi päästä haitallisia metaania sisältäviä kaasuja. Viemäriin liittyvien riskien lisäksi on tärkeää tiedostaa, että asukkaiden omalla toiminnalla voi olla valtava vaikutus viemäriputkiston toimintakuntoon. Olemme siksi koostaneet kolme yleistä omakotitaloasukkaiden tekemää virhettä, jotka vahingoittavat viemärin toimintaa.

Viemäriin kannattaa laittaa vain sitä itseään

Ehdottomasti yksi yleisimmistä virheistä on viemärin täyttäminen kaikella sinne kuulumattomalla. Esimerkiksi ruoantähteet, talouspaperi ja tamponit tukkivat putket erittäin tehokkaasti; jo pelkkä vanupuikko voi riittää aiheuttamaan tukoksen. Paistorasvojen kaataminen viemäriin sen sijaan kuluttaa putkia, mikä pitkässä juoksussa johtaa vakaviin vaurioihin.

Valitettavan usein omakotitaloasukkaat myös tekevät muutoksia kotinsa viemäriputkistoon ilman vaadittavaa asiantuntemusta. Katolle saatetaan esimerkiksi asentaa liian kapea tuuletusputki tai sen päälle asennetaan oma pieni ”katto”. Tämä johtaa helposti putken jäätymiseen talvella. Kun viemärin kaasut eivät pääse pakenemaan tuuletusputkesta, ne päätyvät sisäilmaan ja vaarantavat terveyden. Kaikki muutokset kodin putkiin kannattaa ehdottomasti teettää asianmukaisella ammattilaisella, joka osaa ottaa kokonaisuuden huomioon.

Usein käy myös niin, että omakotitalon viemäriputkien kuntoa ei tarkisteta riittävän säännöllisesti. Viemärin kunto ei näy ulospäin ja niinpä koko asia on helppo unohtaa. Putkien kunnon tarkistus on kuin hammaslääkärillä käynti; tiedetään, että pitäisi mennä, mutta tahtoa ei löydy. Lopulta saapuu päivä, jona asioiden korjaaminen on liian myöhäistä. Viemäriputket kannattaa tarkistuttaa noin viiden vuoden välein ammattilaisella, jolla on käytössä asianmukaiset viemärinkuvausvälineet. Yleisestä harhaluulosta poiketen myös uuden talon viemäriputket kannattaa tarkistuttaa rakennusvirheiden varalta.

3 yleisintä virhettä

  • Viemärin tukkiminen sinne kuulumattomalla tavaralla
  • Omat kotikutoiset korjausratkaisut
  • Viemärien kunnon tarkastuksen laiminlyönti

Artikkelissa Viemärin sukitus omakotitaloissa? kerromme, sukituksen hyödyt verrattuna muihin menetelmiin.

LVIturvalta saa halutessaan maksuttoman viemärikuvauksen, joka ei sido sinua mihinkään. Varsinkin, jos kodin putket ovat yli 25 vuotta vanhat, kannattaa niiden kuntoa pitää silmällä ikävän ja kalliin vesivahingon varalta.

Pyydä tarjous tai kysy lisää meiltä

Heräsikö kiinnostus? Kysy rohkeasti meiltä lisää mitä vaan asiaan tai palveluihimme liittyen, autamme mielellämme!