Vahinkotarkastajan näkemys omakotitalojen vesivahingoista
Omakotitalojen putkiston aiheuttamat vesivahingot syntyvät tyypillisesti siten, että putkistoissa tai niiden liitososissa on vuotoja, jotka johtuvat mekaanisista vaurioista tai syöpymisestä. Vuotovahinkoja aiheuttavat eniten kylmän veden käyttövesiputkien ja viemäriputkistojen rikkoutuminen.
–
– Putken rikkoutuessa vesi lähtee luonnollisesti alaspäin eli lattialle. Jos rikkoutunut putki on piilossa, vahinkoa saattaa olla vaikea havaita. Vettä voi tihkua vaikka kuukausien ajan lattiarakenteiden sisälle, minkä seurauksena puurakenteet pahimmillaan lopulta lahoavat, kertoo LähiTapiolan Keski-Suomen alueen vahinkotarkastaja Jarmo Hakkarainen, jolla on 20 vuoden kokemus omakotitalojen vahinkotarkastuksista.
– Jos putket on pinta-asennettu, vuotovahingot on helpompi havaita, kun vesi tulee suoraan lattialle. Itselleni pahimpia vastaan tulleita tapauksia ovat olleet kohteet, joissa talo on kastunut nurkasta nurkkaan ja kaikki lattiat on pitänyt purkaa jäätyneiden putkien pamahdettua.
Vakuutusyhtiöt korvaavat ennalta-arvaamattomia vuotoja, jotka aiheutuvat putki- ja laitevahingoista. Vakuutusyhtiö korvaa kuitenkin vain vuodon välittömien seurauksien korjaamisen, ei esimerkiksi putkiston uudistamista kokonaan.
Korvauksissa otetaan huomioon ikävähennykset eli mitä vanhempi talo ja putket, sitä isommaksi muodostuu asiakkaan oma osuus. Vakuutus ei korvaa maaperästä tulevaa kosteutta eikä tapauksia, joissa suihkuvesiä pääsee rakenteisiin tai putkityöt on tehty huonosti.
Tarkkaavaisuus paikallaan
Mitä vanhempi talo on, sitä suuremmiksi kasvavat myös vuotoriskit putkien ikääntymisen ja käytön myötä.
– Etenkin käyttövesiputkissa pitäisi noin 30 vuoden jälkeen miettiä putkistojen uusimista, jos haluaa vähentää vuotoriskiä, Hakkarainen tietää.
Hän kehottaa ihmisiä myös laittamaan veden pääsulun kiinni, jos he ovat pois kotoa useampia päiviä.
– Lisäksi normaali huolellisuus ja tarkkaavaisuus ovat aina paikallaan: kannattaa aika ajoin tarkistaa, onko esimerkiksi allaskaapissa tai wc-pöntön ympärillä vesitippoja, jotka saattavat kieliä vuodosta.
Hakkaraisen käsityksen mukaan yleinen tietotaso, ennaltaehkäisy ja oma-aloitteisuus vesivahinkojen osalta ovat heikentyneet. Plussapuolella hän kuitenkin toteaa, että kun vahinko havaitaan, ihmiset ottavat sen vakavasti ja tutkituttavat ja korjauttavat vuodon ripeästi.
Teksti: Jaana Rantalainen
……
Miten varautua vesivahinkoon, milloin tehdä putkiremontti? Lataa maksuton putkiremonttiopas ja selvitä!
Pyydä tarjous tai kysy lisää meiltä
Heräsikö kiinnostus? Kysy rohkeasti meiltä lisää mitä vaan asiaan tai palveluihimme liittyen, autamme mielellämme!