Putkivuoto on yleisin vesivahingon aiheuttaja omakotitalossa

vuotaneen putken ikä

Putkivuoto on yleisin vesivahingon aiheuttaja omakotitalossa

Putkivuoto on yleisin vesivahingon aiheuttaja omakotitalossa

Uuden vuotovahinko selvityksen perusteella voidaan todeta, että putkivuoto on yleisin vesivahingon aiheuttaja omakotitalossa. Selvityksessä todettiin, että vesivahinkoja tapahtuu tasaisesti kaikissa ennen vuotta 90 rakennetuissa omakotitaloissa. Yleisin vesivahingon aiheuttaja on selvästi putkivuoto, joka on aiheuttanut jopa yli 80% kaikista vahingoista.

Omakotitaloissa putkivuodon aiheuttaja oli useimmiten kylmävesiputki

Kun tarkastellaan omakotitalojen putkivuotoja havaitaan tutkimuksesta, että selkeästi eniten putkivuotoja aiheuttaa kylmävesiputki. Toiseksi yleisin vesivahingon aiheuttaja on vanha putkiliitos tai tiiviste. Suuren osan vahingoista aiheuttivat myös vanhat hanat ja sekoittajat.

Putkivuodosta aiheutuneen vesivahingon korvaussumma omakotitaloissa keskimäärin 17 000€

60- 70- ja 80-lukujen omakotitaloissa on ongelmana, että vesiputket on pääsääntöisesti asennettu piiloon talon rakenteisiin. Putkivuodon sattuessa, vesi kastelee rakenteet ja näin aiheuttaa suuren vesivahingon. Rakenteissa tapahtuneen vesivahingon korjaaminen tarkoittaa lähes poikeuksetta rakenteiden purkamista. Tämä siksi, että pienikin vesimäärä rakenteissa riittää aiheuttamaan homeongelmia. Vuotovahinkoselvitysessä todettiinkin, että putkivuodosta johtuneen vesivahingon korvaussumma on omakotitalossa keskimäärin 17 000€. Tästä summasta vakuutus on korvannut keskimäärin 9000€ eli n. 50%.

Putkivuodon kärsineen omakotitalon ikä on keskimäärin 28 vuotta

Selvityksessä todettiin, että omakotitaloissa putkivuoto tapahtuu keskimäärin 28 vuoden iässä. Muissa asuinrakennuksissa kuten kerros- ja rivitaloissa ikä oli jonkin verran korkeampi n. 34 vuotta. Kun vertailtiin eri vuosikymmenien taloja voitiin todeta, että yllättävän suuri osa omakotitalojen putkivuodoista tapahtuu 80-luvun omakotitaloissa. Tähän yhtenä selityksenä on, että 80-lukujen taloissa käytettiin huonolaatuista kuparia. Yhtenä selityksenä voidaan pitää myös sitä, että 80-luvun alussa omakotitaloihin rakennettiin lattialämmityksiä, jotka asennettiin käyttöveden kiertoputkistoon. Kiertävä käyttövesi kuluttaa putkistoa huomattavasti enemmän kuin seisova vesi.

Lue myös: Milloin käyttövesiputket tulee uusia?

Tee putkiremontti ajoissa – tilaa maksuton kartoitus LVIturva:lta