Nyt tarkkana: vuodenvaihteessa kotitalousvähennyksen voi nelinkertaistaa jopa 9 000 euroon

kotitalousvähennys määrä kasvaa

Nyt tarkkana: vuodenvaihteessa kotitalousvähennyksen voi nelinkertaistaa jopa 9 000 euroon

Nyt kun uusi vuosi alkaa jo kuukauden päästä, kannattaa viimeistään miettiä mahdollisen remontin tai muun palvelun tarvetta. Mutta miksi juuri nyt? Vuodenvaihteessa kotitalousvähennyksen määrän voi nostaa jopa 9 000 euroon asti. Luit ihan oikein.

Mikä kotitalousvähennys on?

Kotitalousvähennys on valtion keino tukea kotimaista työtä ja yrittäjyyttä. Vähennys tehdään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Toisin sanoen hyödynnettyäsi kotitalousvähennyksen säästät rahaa maksamalla vähemmän veroja. Vähennystä voi saada työstä, jonka teetät kotona, vapaa-ajan asunnossa tai vanhempien kodissa. Asuntoa ei tarvitse omistaa ollakseen oikeutettu vähennykseen. Taloturva kuuluu ennakkoperintärekisteriin, joten palveluistamme on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Miten kotitalousvähennyksen määrä lasketaan?

Kotitalousvähennyksen määrä on enintään 2 250 euroa henkilöä kohden. Vähennystä saa laskun työn osuuden perusteella. Toisin sanottuna kotitalousvähennystä ei saa esimerkiksi työhön käytetyistä tarvikkeista tai matkakuluista. Yksi henkilö saa suurimman mahdollisen vähennyksen, kun työn osuus on vähintään 5 875 euroa. Tällöin 5 875 eurosta voit vähentää 40 % verotuksessa, eli 2 350 €. Tarkimmat lukijamme huomaavat, että tämä määrä on 100 euroa suurempi kuin aiemmin mainittu maksimimäärä 2 250 euroa. Tämä johtuu siitä, että kotitalousvähennyksessä laskuihin otetaan mukaan sadan euron omavastuuosuus.

Kotitalousvähennys tuplana pariskunnille

Koska maksimimäärä 2 250 euroa on henkilöä kohden, pariskunta voi saada kotitalousvähennystä tuplasti; enintään 4 500 euroa vuodessa. Tämä on yleisin tapa saada samaan talouteen runsaasti enemmän vähennyksiä. Mutta on olemassa toinenkin tapa, jonka avulla kotitalousvähennyksen voi tuplata vielä kertaalleen, eli saada päätä huimaava 9 000 euron vähennys. 

Kotitalousvähennyksen nelinkertaistaminen vuodenvaihteessa

Kotitalousvähennys myönnetään niiltä kalenterivuosilta, joilta olet maksanut yrityksen laskun. Jos siis jokin isompi urakka ajoittuu vuodenvaihteeseen ja se laskutetaan kahdessa eri osassa niin, että ensimmäinen osa jää vuoden 2020 puolelle ja toinen maksetaan vuonna 2021, voit käyttää samaan urakkaan kahden eri vuoden kotitalousvähennykset. Näin yksi henkilö voi saada enintään 4 500 euroa vähennyksiä ja pariskunta taas voi säästää jopa 9 000 euroa. Kyse on siis erittäin suuresta summasta.

Kuulostaa liian hyvältä – onko tässä jotain hämärää? Ei ole. Verohallinto itse omilla sivuillaan sanoo näin: “Jos esimerkiksi remontti ajoittuu vuodenvaihteeseen, voit hyödyntää kotitalousvähennystä kahtena eri verovuotena maksettujen laskujen mukaan.”

Miten kotitalousvähennys kannattaa käyttää?

Meillä on kotitalousvähennysten käyttöön kaksi hyvää suositusta. Ensimmäinen on putkiremontti, mikäli omakotitalon putkisto on vanha. Voit tehdä putkiston karkean riskiarvion laskurimme avulla. Toinen hyvä vaihtoehto on aurinkosähköjärjestelmä: aurinkopaneelien avulla säästät sähkölaskuissa ja samalla suojaudut jatkuvasti nousevilta sähkönsiirtomaksuilta. Tämä on jo sinänsä hyvä syy hankkia paneelit, mutta kaupan päälle tulee vielä ympäristöystävällisyys. Mikäli olet yhtään harkinnut aurinkopaneeleja omakotitaloon, kannattaa varata maksuton aurinkosähkökartoitus, niin saat tietää talosi sopivuuden aurinkosähkön tuottoon ja saat samalla tarjouksen aurinkosähköjärjestelmästä.

Kotitalousvähennyksen hakeminen on helppoa, jos olet tilannut urakan Taloturvalta. Me ohjeistamme vähennyksen hakemisessa ja lähetämme sinulle kaavakkeen hakemusta varten. Sinun ei tarvitse muuta kuin täyttää lomake ja lähettää se verottajalle.