Aurinkopaneelit omakotitaloon vai mökille – kumpi on fiksumpaa?

aurinkopaneelit mökille

Aurinkopaneelit omakotitaloon vai mökille – kumpi on fiksumpaa?

Kannattaako aurinkopaneelit asentaa ensisijaisesti omakotitaloon vai mökille? Tämä kysymys voi helposti herätä, kun harkitaan aurinkosähköjärjestelmän hankkimista.

Mökki vs. omakotitalo

Sähköjärjestelmän asennuttaminen mökille voi tuntua houkuttelevalta; mökkiä käytetään yleensä kesäisin, jolloin myös aurinkopaneelien tuotto on korkeimmillaan. On kuitenkin monia syitä sille, miksi mökki ei välttämättä ole yhtä hyvä kohde aurinkopaneelien asennukselle, kuin omakotitalo. Monet mökit eivät ole kytkettynä sähköverkkoon, jolloin ylijäämäsähköä ei voida myydä takaisin. Tämän lisäksi mökkeihin sopivat yleensä pienehköt sähköjärjestelmät, joiden hyöty suhteessa hintaan ei ole yhtä hyvä kuin omakotitaloihin käytetyissä suuremmissa järjestelmissä. Toisinaan mökit sijaitsevat saaressa, jolloin eteen nousee myös logistisia haasteita.

Omakotitalot taas ovat käytännössä aina yhdistetty sähköverkkoon ja niihin sopivat suuremmat ja hyötysuhteeltaan paremmat aurinkosähköjärjestelmät. Myös kesällä aikaa vietetään tyypillisesti enemmän omassa kodissa kuin mökillä, minkä ansiosta aurinkosähköstä pääsee nauttimaan paremmin, jos paneelit on asennettu omakotitaloon.

Kokonaisuus pitää ottaa huomioon

Yllämainituista syistä aurinkopaneelit kannattaa useimmiten asennuttaa ensisijaisesti omakotitaloon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö aurinkopaneelien hankkiminen mökkiin olisi toisinaan kannattavaa. Suuriin, sähköverkkoon yhdistettyihin mökkeihin, aurinkosähköjärjestelmä sopii erittäin hyvin. Jos mökissä ei ole sähköjä, on aurinkosähköjärjestelmä usein huomattavasti parempi vaihtoehto verrattuna kalliin sähköliittymän hankkimiseen.

Kuinka hyvin sinun talosi sopii aurinkosähkön tuottoon? Se selviää Taloturvan maksuttoman aurinkosähkökartoituksen avulla. 

Pyydä tarjous tai kysy lisää meiltä

Heräsikö kiinnostus? Kysy rohkeasti meiltä lisää mitä vaan asiaan tai palveluihimme liittyen, autamme mielellämme!