Älylämmitys alentaa omakotitalon lämmityskuluja kylmällä säällä

älylämmitys

Älylämmitys alentaa omakotitalon lämmityskuluja kylmällä säällä

Kodin lämmitys haukkaa noin puolet omakotitalon energiankulutuksesta. Pienilläkin lämpötilan säädöillä voi saada aikaan merkittävää säästöä. Jo asteen alhaisempi sisälämpötila esimerkiksi öisin tai päivisin, kun asukkaat ovat töissä, alentaa energiantarvetta 5 %.

Omakotitalon vuotuiset lämmityskustannukset ovat usein tuhannesta eurosta ylöspäin. Uudet, älykkäät lämmitysjärjestelmät on kehitetty tehostamaan lämmitystä.

Älykkäät lämmitysjärjestelmät säätävät lämmitystä huonekohtaisesti tarpeen mukaan. Sisälämpötila pysyy tasaisena ja käyttäjät voivat ohjelmoida viikkorytmin järjestelmään, minkä mukaan lämpötila vaihtelee automaattisesti. Useimpiin järjestelmiin kuuluu myös mobiilisovellus, jonka kautta lämmitystä on helppo hallita silloin, kun ei itse ole kotona.

”Se mikä kaksi vuotta sitten oli tulevaisuutta, on nyt täysin normaalia”

Älykkäitä energiaratkaisuja kiinteistöihin kehittävän Danfossin asiakkuuspäällikkö Jari Kivelä kertoo älylämmitysten yleistyneen viime kahden vuoden aikana.

– Reaaliaikainen yhteys omaan kotiin ja hallittavuuden tunne tuo mielenrauhaa, hän sanoo.

Ensin tulivat älykkäät palo- ja murtohälyttimet, jotka kommunikoivat keskenään ja lähettävät tarpeen vaatiessa viestin omistajalle. Sittemmin kodinkonevalmistajat toivat markkinoille verkkoon liitettäviä pesukoneita ja jääkaappeja, joita pystyy hallitsemaan etänä.

Omakotitalojen lämpöverkkoremontteja tekevän LVIturvan mukaan älykkäiden lämmitysjärjestelmien suosio on kasvanut etenkin iäkkäiden ihmisten keskuudessa.

– Käytännössä jokaiseen remonttikohteeseen asennetaan nykyään älylämmitys, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Juhana Kilpeläinen.

– Digitaalisten ratkaisujen käyttöönotto ei ole ikäkysymys, vaikka sellaista ennakkoluuloa on aistittavissa. Helppokäyttöiset ja hyödylliset sovellukset otetaan ilomielin vastaan, hän jatkaa.

Näin säästät lämmityskustannuksia talven pakkasilla

Talven lämmityskustannukset riippuvat pakkasjaksojen pituudesta sekä talon energiatehokkuudesta eli siitä, kuinka hyvin se varaa lämpöä.

Jos ensi talven varalle ei ehdi älylämmitystä hankkimaan, voi kustannuksia pienentää muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

• Tarkista ja tilki ikkunan saumat ja oven raot. Jatkuva veto viilentää sisäilmaa tehokkaasti ja häiritsee kodin ilmanvaihdon toimintaa

• Älä vietä pitkiä aikoja suihkussa ja käytä lämmintä vettä säästeliäästi

• Pienennä lämmitystehoa reissujen ajaksi. Neljä astetta alhaisempi lämpötila säästää lämmityskustannuksia melkein 20 %.

Onko omakotitalosi lämpöverkko yli 30 vuotta vanha?

Jos asut omakotitalossa, jossa lämpöverkko on yli 30 vuotta vanha, lämmitysputkien uusiminen saattaa olla ajankohtaista. Meiltä voit tilata maksuttoman putkistokartoituksen.

Asiantuntijamme tarkistaa putkien kunnon ja tunnistaa vaaran paikat. Halutessasi saat tarjouksen lämmitysputkien uusimisesta ja älylämmityksestä.

Lue lisää LVIturvan Sujuva Lämpöverkkoremontista.

Pyydä tarjous tai kysy lisää meiltä

Heräsikö kiinnostus? Kysy rohkeasti meiltä lisää mitä vaan asiaan tai palveluihimme liittyen, autamme mielellämme!